Home » Life & Style » De ce este dovleacul simbolul Halloween. Legenda lui Jack O’Lantern

De ce este dovleacul simbolul Halloween. Legenda lui Jack O’Lantern

Bucur Ioana / 30.10.2020, 15:02

Pe oricine ai întreba care este simbolul Halloween, ți-ar spune că este dovleacul sculptat, cu o lumânare aprinsă înăuntru. Americanii își decorează casele an de an de acestă sărbătoare cu ei, însă puțini știu că, de fapt, tradiția s-a născut dintr-o legendă terifiantă din Europa. Cum a transformat Diavolul dovleacul în simbolul Halloween?

 

Simbolul Halloween își are adevăratele rădăcini în Europa. Ce legătură au irlandezii cu Jack O’Lantern?

 

Când magazinele se umplu de dovleci mari, portocalii și costume mai mult sau mai puțin înfricoșătoare, este clar că se aproprie una dintre cele mai iubite sărbători împrumutate de la americani: Halloween. Ceea ce puțini știu este că, de fapt, dovlecii sculptați au apărut întâia oară în Europa. Irlandezii obișnuiau să sculpteze chipuri pe napi sau cartofi, iar comunitățile irlandeze stabilite în Statele Unite ale Americii au adaptat tradiția, folosind dovleci. 

 

Înainte de dovleac, irlandezii sculptau napi și cartofi
Înainte de dovleac, irlandezii sculptau napi și cartofi

Legenda lui Jack O’Lantern. Bărbatul care a crezut că îl poate păcăli pe Diavol l-a mâniat, de fapt, pe Dumnezeu

 

Jack O’Lantern – dovleacul, cartoful sau napul scobit și in interiorul căruia se pune o lumânare aprinsă – este simbolul Halloween de secole. Tradiția își are originea într-o veche legendă irlandeză despre un bărbat numit Stingy Jack (n.r. – Jack Zgârcitul), care l-a chemat pe Diavol să bea cu el la cârciuma din sat. La final, Jack nu a vrut să își achite nota de plată și a reușit să îl convingă pe Diavol să se transforme într-un ban cu care să acopere cheltuiala. Diavolul a acceptat, dar a fost păcălit. Stingy Jack a luat moneda și și-a băgat-o în buzunar, lângă o cruce de argint ce îl împiedica să revină la forma sa adevărată. Irlandezul i-a spus că îi va da drumul doar dacă promite să îi idea pace timp de un an și, dacă va muri, să nu îi ia sufletul și să-l trimită în Iad, potrivit History.

 

Soarta irlandezului care l-a păcălit pe Diavol
Soarta irlandezului care l-a păcălit pe Diavol

 

Anul următor, Stingy Jack a reușit să îl păcălească iar pe Diavol. L-a convins să se urce într-un pom, să culeagă un fruct, apoi a sculptat o cruce pe trunchi. De data asta, Jack avea o nouă cerință. I-a promis că îl va ajuta să coboare doar dacă avea să fie lăsat în pace zece ani. La scurt timp după cea de-a doua întâlinire cu Diavolul, bărbatul a murit. Potrivit legendei, Dumnezeu nu a acceptat ca sufletul unui om care s-a jucat cu necuratul să intre în Rai. Diavolul, în schimb, scos din minți de muritorul care a îndrăznit să îl umilească nu o dată, ci de două ori, și-a respectat promisiunea și nu l-a primit în Iad. În schimb, l-a blestemat să cutreiere pământul fără rost, oferindu-i doar un cărbune ce să-i lumineze calea. Stingy Jack și-a pus cărbunele într-un nap golit pe dinăuntru și ar umbla printre cei vii de secole. Irlandezii au numit fantoma „Jack of the Lantern” ce s-a transformat, cu timpul, în „Jack O’Lantern”.

 

Pentru ce erau folosiți primii Jack O’Lantern?

 

Legenda a devenit din ce în ce mai popular în rândul irlandezilor și scoțienilor. Oamenii au început să sculpeze chipuri înfricoșătoare pe napi sau pe cartofi pe care le puneau apoi la fereastră, pentru a-l speria și ține departe de casă pe Stingy Jack sau pe alte spirite rătăcite. Când s-au relocate în Statele Unite ale Americii, au luat cu ei tradiția. Acolo au descoperit că dovleacul, mare și portocaliu, era mult mai bun pentru un Jack O’Lantern decât cartofii sau napii.