Home » Life & Style » De ce este Sfântul Andrei numit Ocrotitorul României. Povestea sfântului prăznuit pe 30 noiembrie în calendarul creștin ortodox

De ce este Sfântul Andrei numit Ocrotitorul României. Povestea sfântului prăznuit pe 30 noiembrie în calendarul creștin ortodox

Ileana Mladinoiu / 29.11.2022, 13:34

În provincia Iudeea, ce făcea parte din Imperiului Roman, s-a născut în anul 6 î.Hr. Sfântul Andrei, fratele Sfântului Simon Petru, ambii pescari de meserie din Betsaida, cetate situată pe malul lacului Ghenizaret, potrivit textelor biblice. Sfântul Andrei a murit ca martir pe 30 noiembrie d.Hr. în Patras, Grecia. Din 2012, ziua Sfântului Andrei,  prăznuită în România pe 30 noiembrie, este sărbătoare legală și zi nelucrătoare. Să aflăm de ce este Sfântul Andrei Ocrotitorul României şi care este povestea lui.

De ce este Sfântul Andrei numit Ocrotitorul României. Totul despre sfântul prăznuit pe 30 noiembrie în calendar

Andrei a fost ucenicul lui Ioan Botezătorul și, când l-a auzit pe acesta spunând despre Iisus: „Iată mielul lui Dumnezeu”, l-a urmat pe Iisus, devenind astfel primul său apostol. După învierea lui Iisus și Pogorârea Duhului Sfânt/Rusaliile, apostolii, uceniii cei mai apropiați ai Mântuitorului, au mai rămas la Ierusalim vreme de câțiva ani. În jurul anilor 49-50 d.Hr., ei s-au întâlnit la Sinodul Apostolic și au tras la sorți pentru a se hotărî pe unde va merge fiecare să propovăduiască Evanghelia, învățând toate poparele și „botezandu-i pe ei in numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt”, așa cum le ceruse Iisus înanite de a se înălța la Cer.

Apostolului Andrei i-a revenit zona Mării negre, inclusiv Scytia, adică Dobrogea de azi, viitoarea provincie Scythia Minor, în timpul  împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Constantin cel Mare (323-337), unde s-a oprit o perioadă, adăpostindu-se într-o peșteră.  Prezenţa Sfântului Apostol Andrei pe teritoriul Dobrogei este demonstrată de numeroase toponimice și tradiţii orale. Multe hidronime păstrează în zonă amintirea Sfântului Andrei: „Pârâiaşul Sfântului Andrei”, „Apa sfântului” sau „Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei”.

Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei
Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei

Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei

Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei se află în apropierea localității Ion Corvin din județul Constanța și este construită în jurul unei peșteri în care, potrivit tradiției populare, a trăit și a creștinat Sfântul Apostol Andrei. Considerată „Bethlehemul creştinesc românesc”, Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei poate fi văzută într-o poiană din pădurea Migilet, la marginea localităţii Ion Corvin, la câțiva km de cetatea antică Adamclisi și de monumumentul Tropaeum Traian.  Apostolul Andrei, Andrei cel Întâi chemat, în misiunea sa de a propăvădui Evanghelia, şi-a găsit adăpost în micuța peșteră unde a apărut chiar în interior prima biserică creștină de pe teritoriul actual al țării noastre. Aici, pentru prima dată în zona Dobrogea s-a săvârșit frângerea pâinii, forma primară a Sfintei Liturghii.

Ce se găsește aici

Are forma unei biserici cu Altar, Naos, Pronaos și Pridvor. Înainte de a pătrunde în peşteră, am stat de vorbă cu preotul Melchisedec Negrea, egumen al Mânăstirii Peștera Sf. Andrei, care mi-a spus: „Sfântul Apostol Andrei a ajuns aici în 46, după Mântuitorul. Prima dată a apărut în Cetățile Egiptului, eu am fost și acolo de câteva ori, și în Betleem. După aceea a trecut Marea Mediteraneeană, a apărut în Grecia, Bulgaria și din Bulgaria a apărut aici la noi.

Peștera nu este făcută de mână de om, Dumnezeu când a făcut pământul, a binecuvântat și acest loc sfânt pentru că știa că vine Sfântul Apostol Andrei aici”. Iar celor de la Replica de Constanța același egumen le-a mărturisit: „În anul 1421, când armata otomană a invadat Dobrogea, în locul în care se află în momentul de față biserica Sf. Andrei, se aflau 24 de catedrale care găzduiau 5.000 de călugări. Preoții au povestit că armata otomană au distrus tot în urma sa, lăsând doar ruine și multă durere”. După aceea peștera le-a folosit localnicilor ca adăpost pentru ei și animalele lor, în special oi.

Dacă pătrunzi în interior, îți vor atrage atenția de la început patul cioplit în lemn pe care se odihnea ori de câte ori Sfântul Andrei poposea aici și pe care credincioșii îl consideră făcător de minuni, Icoana Maicii Domnului, Icoana Sfântului Andrei, micul Altar și formatul peșterii.

Mormântul lui Ion Dinu
Mormântul lui Ion Dinu

Cine a descoperit-o

Se spune că a fost redescoperită în 30 de către avocatul Ion (Jean) Dinu în urma unui vis, că era deteriorată, acoperită cu buruieni. Copacii din pădurea Migilet ajunseseră până aproape de intrare în peșteră, iar intrarea era mult mai mică. Mormântul lui Ion Dinu se află alături de cel al monahului Nicodim, iar pe cruce se poate citi:

„Ion Jean Dinu doctor în teologie 26.XII.1890-23.XII.1965. Aici odihneşte Ion Dinu, ctitor al acestui sfânt lăcaș între anii 1919 și 1948, după o lungă cercetare, a promovat cu argumente, preluând tradiția locului faptul că în peștera de la Ion Corvin Sfântul Apostol Andrei și-a făcut lăcaș de închinare propovaduire a cuvântului lui Dumnezeu”.

Peştera a fost transformată în biserică în 44 şi sfințită de către episcopul Tomisului Chesarie Păunescu. După puțin timp a fost distrusă de ruși, dar a rennăscut prin râvna cuviosului monah Nicodim Dincă (21.VII.1938-17.VII.1993), așa cum se vede în fotografia realizată personal la fața locului.

Mormântul lui Nicodim Dincă
Mormântul lui Nicodim Dincă

„Aici odihnește monahul Nicodim Dincă ctitor al acestui sfânt lăcaș. În toamna anului 1990 a înființat această mănăstire al cărei stareț a fost până la sfârşitul vieții sale. A fost viețuitor al mănăstirilor Dervent Sihăstria și Pestera Sfântul Apostol Andrei”

Cum a fost transformată

În 93 peştera a fost transformată în mănăstire de călugări.

Misiunea de propovăduire a Evangheliei a fost continuată de către Sfântul Apostol Andrei, acesta ajungând până în sudul Rusiei. Apoi s-a îndreptat către Patras (sudul Greciei). Aici şi-a încheiat misiunea apostolică, fiind martirizat prin răstignire, în anul 62. Crucea pe care a fost răstignit este în formă de X și bine reprezentată în arta religioasă europeană. Încă din Evul Mediu, au fost păstrate părți din această cruce în biserica Sfântul Victor din Marsilia, returnate apoi Bisericii Sfântului Andrei din Patras pe 19 ianuarie 1980.

Conform dosaresecrete.ro, în jurul anului 350 împăratul Constanțiu al II-lea, fiul lui Constantin cel Mare, a dus moaștele sfântului Andrei la Constantinopol și le-a așezat în Biserica Apostolilor, unde au fost păstrate până în jurul anului 850. Împăratul bizantin Vasile I Macedoneanul a cedat rugăminților locuitorilor din Patras și le-a oferit capul sfântului Andrei, pentru ca, în 1208 în timpul Cruciadei a patra ,relicvele apostolului să ajungă la Amalfi, iar în 1462 la Roma, din cauza amenințărilor otomane.

Relicvele sfântului Andrei au fost din nou mutate, de data aceasta în Catedrala Sfântul Petru, de către papa Pius al II-lea, iar în 1964 capul sfântului Andrei a fost înapoiat bisericii din Patras. Apostolul Andrei este patron al Scoției, al României, al Spaniei, al Siciliei, al Greciei și al Rusiei.

Pe lângă peșteră, ansamblul monahal mai cuprinde chilii și două biserici. Cea mai veche se află la câțiva metri de peșteră, fiind ridicată în 1994 și pictată în 1999. Aici găsim și o mică bucată din moaștele Sf. Andrei. A doua biserică, mult mai mare, asemănătoare unei catedrale, a fost finalizată în 2002.

Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei rămâne unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din România și în mod cert cel mai mare din zona Dobrogei.

De ce este Sfântul Andrei Ocrotitorul României

Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României în anul 1997, ziua de 30 noiembrie devenind sărbătoare bisericească naţională, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001. Ea marchează și începutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, şi se vor încheia de Bobotează, în ziua de 6 ianuarie.

Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat şi ocrotitorul spiritual al Galaţiului în 1992, iar patru ani mai târziu, pe 17 octombrie, erau aduse pentru prima dată moaştele la Galaţi, de la Mitropolia din Patra, scrie galateni.net.