Home » Life & Style » De ce există bancnota de 0 euro, dacă nu poți cumpăra nimic cu ea

De ce există bancnota de 0 euro, dacă nu poți cumpăra nimic cu ea

Alexandru Cazacu / 29.03.2021, 14:59
De ce există bancnota de 0 euro, dacă nu poți cumpăra nimic cu ea

Chiar dacă la prima vedere pare o glumă, bancnota de 0 euro chiar există. Ce reprezintă aceste bancnote și care este motivul pentru care Uniunea Europeană le-a emis, poți afla citind continuarea articolului.

De ce există bancnota de 0 euro, dacă nu poți cumpăra nimic cu ea

Deși nu poți cumpăra nimic cu ea, încă de la lansarea ei din 2018, bancnota de 0 euro a făcut o adevărată senzație printre cetățenii Uniunii Europene. Pe aceste bancnote au fost imprimate ferestre și uși, în timp ce pe verso sunt printate poduri care reprezintă legătura dintre statele membre ale Uniunii Europene, care nu există pe bancnotele cu valori. Se pare că în realitate aceste construcții nu există pentru a nu crea neînțelegeri între țările membre.

Bancnota de 0 euro este foarte specială în Uniunea Europeană și în ciuda faptului că nu poți cumpăra nimic cu ea, este foarte valoroasă. Acești bani nu sunt falși, sunt reali emiși de Banca Centrală Europeană, cu holograme și filigrane.

De ce a fost emisă bancnota de 0 euro dacă nu poți cumpăra nimic cu ea
De ce a fost emisă bancnota de 0 euro dacă nu poți cumpăra nimic cu ea

Cum a apărut bancnota de 0 euro

Ideea îi aparține unui om de afaceri din Franța, Richard Faille, care în anul 2015 a creat unele bancnote suvenir pentru promovarea turismului în Franța. Trei ani mai târziu, în 2018, Banca Centrală Europeană a produs aceste bancnote, care inițial s-au vândut cu 2,50 euro. Acum, bancnotele sunt obiecte de colecție foarte căutat de către colecționarii din lumea întreagă. Datorită faptului că au fost tipărite în cantități limitate, unii oameni sunt dispuși să plătească sume frumușele pentru a le obține.

Așadar, cu toate că nu le poți folosi pentru a face cumpărături, acest lucru nu înseamnă că bancnotele de 0 euro nu au valoare. După cum spuneam, acestea sunt suveniruri din diferite state europene. Ele au fost create și pentru a comemora unele evenimente istorice, precum căderea Zidului Berlinului sau pentru a celebra sportul european, precum este bancnota cu stadionul din Duisburg, Germania.

De exemplu, în orașul Trier din Germania, unde s-a născut celebrul filozof și economist, Karl Marx, autoritățile au emis o bancnotă de 0 euro cu chipul său. În 2018 s-au împlinit 200 de ani de la nașterea acestuia. Atunci, bancnotele s-au vândut în tot orașul german, mai ales în birourile de turism locale, iar prețul unei astfel de bancnote a fost de 3 euro. Atât localnicii, cât și turiștii au achiziționat mii de astfel de suveniruri.

Peste 100.000 de bancnote de zero euro cu chipul lui Karl Marx au fost vândute care suveniruri

La 200 de ani de la nașterea lui Karl Marx, au fost vândute ca suveniruri peste 100.000 de bancnote de 0 euro imprimate cu imaginea acestuia, susținea Hans-Albert Becker, de la centrul de turism din Trier.

La acea vreme Becker spunea că nu se aștepta ca bancnota să aibă un succes atât de mare. Această bancnotă este reală, vizual și la pipăit, este de mărimea potrivită, este printată pe hârtie securizată și are toate elementele de siguranță. De asemenea, bancnota are și un water mark, fire de cupru, hologramă, cerneală fluorescentă și număr de serie individual.