Home » Life & Style » De ce în 2020 părinții mai în vârstă refuză să petreacă sărbătorile de iarnă cu copiii. Idei pentru a nu-i lăsa singuri pe bătrâni

De ce în 2020 părinții mai în vârstă refuză să petreacă sărbătorile de iarnă cu copiii. Idei pentru a nu-i lăsa singuri pe bătrâni

Ileana Mladinoiu / 28.11.2020, 14:43
De ce în 2020 părinții mai în vârstă refuză să petreacă sărbătorile de iarnă cu copiii. Idei pentru a nu-i lăsa singuri pe bătrâni

Se apropie sărbătorile tradiționale de familie și tocmai ați primit vestea proastă că părinții nu mai vor să participe, așa cum o făceau altădată. Decizia nu numai că surprinde, dar vă afectează, fiindcă este o întâlnire esențială în orice familie unită.

Din numeroase studii rezultă că cei care au 75 de ani se tem de excesul de alimente, de stresul provocat odată cu pregătirea meniului, de inconvenientele zgomotului, de aglomerație sau de schimbarea obiceiurilor lor.

Odată cu 2020, apare pentru ei o preocupare suplimentară. Situația actuală legată de noul coronavirus provoacă anxietate, inclusiv celor mai tineri. Armelle Le Bigot Macaux, președintele Școlii pentru bunicii europeni, explică faptul că unii se tem să nu contracteze virusul sau vor să-i protejeze pe ceilalți membri.

Ce faceți în cazul în care vă loviți de reticența părinților

1.Încercați să înțelegeți refuzul de a participa

Când se anunță refuzul părinților vârstnici de a participa, ca în multe situații, dialogul poate ajuta mult. În funcție de vârstă și situație, este posibil ca părinții dvs. să fie liniștiți odată ce le oferiți mai multe informații despre cum vor fi sărbătorile anul acesta.

2.Pregătiți petrecerea de Crăciun cu mult timp înainte

Ideal ar fi cu o lună înainte sau chiar două, implicându-i în pregătiri. “Cu cât le vorbiți mai mult într-un mod concret și precis despre ceea ce va fi planificat pentru a-i sprijini în această schimbare în viața lor de zi cu zi, cu atât îi veți liniști mai mult „, explică psihologul Catherine Hugonnet. Sugerarea unor modificări ale tradiției poate fi, de asemenea, o idee bună. Masa sfântă poate fi astfel adaptată la dieta lor sau planificată separat, dacă este prea restrictivă.

3.Asigurați-vă că părinții dvs. nu se simt neglijați în timpul petrecerii

Petrecere de Crăciun în familie
Petrecere de Crăciun în familie

Nu ezitați să ascultați împreună melodiile care le place lor mult sau să cântați, să spuneți ghicitori ca pe vremea lor, să jucați jocurile preferate de ei. Toate vor realiza legătura dintre generații și vor permite tuturor să se distreze.

Indiferent de situație, este important să nu le forțați mâna. Dacă părinții  nu mai vor să sărbătorească Crăciunul, asta nu împiedică să le dați puțină atenție, cum ar fi un simplu telefon pentru a le spune că vă gândiți la ei.

Idei pentru bătrânii singuri

Uneori, distanța geografică față de familie explică doar demotivarea. Pentru a nu-i lăsa singuri pe cei care încă mai doresc să fie susținuți de o serie de inițiative, adaptate anul acesta la situația epidemiologică, se pot trimite colete de Crăciun aduse și împărțite cu cei care nu pot călători, gustări și petreceri de Ajun pentru a recrea magia sărbătorii. Este o realitate că mulți oameni peste 80 de ani trăiesc singuri (aproape una din două persoane).

Unii vârstnici simt că nu mai valorează nimic, când nepoții au crescut deja. Ei cred că nu mai au loc în familia dvs. Pentru a evita dezvoltarea unei nevroze, dialogul este în continuare cea mai bună soluție.

Ileana Mlădinoiu