Home » Life & Style » De ce nu e bine să dormi cu televizorul în cameră. Greșeala pe care o fac multe persoane

De ce nu e bine să dormi cu televizorul în cameră. Greșeala pe care o fac multe persoane

Manolică Anca / 27.01.2022, 15:44
De ce nu e bine să dormi cu televizorul în cameră. Greșeala pe care o fac multe persoane

Utilizarea televizorului ca ajutor pentru somn este o practică destul de comună, aproximativ 60% dintre adulți uitându-se la televizor în ora dinaintea somnului. Privitul la televizor înainte de culcare poate fi o modalitate de relaxare după o zi stresantă de muncă. de a vă relaxa după o zi stresantă. Însă, află că acest obicei nocturn îți poate face mai mult rău decât bine. Află de ce nu e bine să dormi cu televizorul în cameră.

De ce nu e bine să dormi cu televizorul în cameră

Pentru mulți, privitul la televizor înainte de culcare este văzută ca o oportunitate foarte necesară de a se relaxa. Acest ritual familiar înainte de culcare adaugă zgomot de fond iar pentru cei care se confruntă cu stresul, poate fi un ajutor în deconectarea de la ideile anxioase care pun stăpânire pe minte înainte de culcare.

O echipă de cercetători austriezi a realizat un studiu prin care a măsurat cerebrală a 17 adulți adormiți (14 femei și trei bărbați cu vârsta medie de 22 de ani) ca răspuns la voci familiare și necunoscute, așa cum se întâmplă atunci când lăsăm televizorul deschis.

Niciunul dintre participanți nu avea tulburări de somn și au primit echipament de polisomnografie – care măsoară undele cerebrale, respirația, tensiunea musculară, mișcările, activitatea cardiacă – pentru o noapte întreagă de somn. Oamenii de știință au demonstrat faptul că obiceiul de a ne uita la televizor înainte de culcare ne împiedică să dormim bine și să avem un somn odihnitor.

Ce a presupus, mai exact, studiul

În timp ce dormeau, li s-au oferit stimuli auditivi prin difuzoare cu două nume necunoscute, rostite fie de o voce familiară (cum ar fi un părinte), fie de o voce necunoscută (un străin). Cercetătorii au descoperit că vocile necunoscute au provocat mai multe complexe K, un tip de unde cerebrale legate de tulburările senzoriale din timpul somnului, în comparație cu vocile familiare.

De ce nu e bine să dormi cu televizorul în cameră
De ce nu e bine să dormi cu televizorul în cameră

Astfel, au demonstrat că vocile necunoscute atrag mai tare atenția creierului, sporind activitatea cerebrală și împiedicându-ne să dormim bine. Auzind aceste voci în timpul somnului, creierul uman „se acordă”, declanșând schimbări pe scară largă în activitatea cerebrală asociată cu procesarea senzorială, un fenomen care ar putea fi pus pe seama lungului proces de evoluție umană și a nevoii de a se trezi rapid în fața unui potențial pericol.

Lumina televizorului, un alt factor disturbator

Televizorul este unul dintre principalii factori care nu ne lasă să dormim noaptea, lucru dovedit prin numeroase studii. Expunerea la lumina acestuia înainte de culcare stimulează nervii din creier care controlează hormonii, temperatura corpului și multe funcții importante. Așadar, expunerea la prea multă lumină emisă de aceste dispozitive ne împiedică să avem un somn odihnitor.

Confom sleepfoundation.org, un alt studiu a scos în evidență faptul că expunerea la lumina artificială are consecințe reale asupra sănătății, existând chiar și un risc crescut de depresie. Corpul uman este modelat în așa fel încât să doarmă pe întuneric. Lumina stopează eliberarea melatoninei în organism, hormonul care ne face să ne simțim adormiți, moi și pregătiți pentru somn.