Home » Life & Style » De ce plâng, de fapt, icoanele. Ce au descoperit oamenii de știință

De ce plâng, de fapt, icoanele. Ce au descoperit oamenii de știință

Alexandru Cazacu / 05.03.2021, 09:49
De ce plâng, de fapt, icoanele. Ce au descoperit oamenii de știință

De-a lungul timpului fel și fel de icoane sau statui au plâns sau au sângerat și mulți oameni s-au întrebat care este motivul pentru care se întâmplă acest lucru. De ce plâng icoanele, puteți afla citind continuarea articolului.

De ce plâng icoanele. Ce spun oamenii de știință

Unul dintre cele mai renumite cazuri este cel din anul 1953, când o statuie mică a Sfintei Maria a început să plângă abundent. Mai curios este faptul că, specialiștii au luat probe din lacrimile statuii și au constatat că acestea nu diferă de lacrimile oamenilor. Chiar și Biserica Catolică a anunțat miracolul, așadar, în ziua de astăzi statuii i s-a construit un altar special, care este vizitat anual de foarte mulți credincioși.

Acesta nu este singurul astfel de caz. Un alt exemplu ar mai fi cel al unei statui mici din ipsos, a Maicii Domnului care a sângerat din zona obrazului. La început un episcop a fost sceptic în privința acestui fapt, însă a rămas uimit când a văzut cu ochii lui cum statuia sângera. De asemenea, în 1971, în Italia, o icoană tot a Maicii Domnului a început să sângereze. Ulterior, poliția a blocat accesul la icoană, iar a doua zi când au mers să o vadă, icoana încă sângera c sânge uman.

Ce spun oamenii de știință despre aceste miracole

De-a lungul timpului, mulți oameni de știință au încercat să deslușească aceste mistere. Asta până când un specialist, dr. Luigi Garlascelli, a dat un răspuns foarte bine justificat în acest context. El susținea că, este nevoie de o statuie goală în interior, dintr-un material poros, precum ipsosul sau ceramica, lustruită sau vopsită impermeabil. Așadar, dacă statuia este ulterior umplută cu un lichid, materialul poros îl va absorbi, iar lacul îl va împiedica să curgă în afară. Apoi dacă lacul sau vopseaua este zgâriat în jurul ochilor, picăturile de lichid se vor scurge prin acea zonă. Aceasta pare să fie singura explicație logică până acum, iar mulți cred acest lucru.

Ce spun oamenii de știință despre icoanele care plâng
Ce spun oamenii de știință despre icoanele care plâng

Deși explicația de mai sus este valabilă doar pentru statui, sunt și multe icoane care plâng sau sângerează. În România sunt câteva astfel de icoane care au lăcrimat. Dr. ing. Ioan Mincu, autorul cărții ”Realismul Științific și Religios”, a făcut un studiu cu privire la icoanele care plâng. El a angajat un pictor renumit din zonă, care a pictat două icoane cu Maica Domnului și cu pruncul Iisus. La prima icoană, în acuarelă a amestecat praf de sticlă, făcând cu pensula o rețea de striațiuni superficiale și imperceptibile convergând spre ochiul drept. În schimb, doua icoană, identică cu prima, a fost pictată normal. În același timp, un alt pictor de icoane pe sticlă a pictat alte iconițe.

Așadar, pe 15 August, de Sfânta Marie, iconițele au fost așezate în biserică, fără să se știe ce se urmărea. În timpul slujbei, vara fiind, temperatura a crescut și umiditatea a depășit 90%. Astfel pictura care era striată a început să scape ”lacrimi”, pe care le-a observat doar dr. ing. Ioan Mincu, deoarece nimeni nu știa de experiment. După ce slujba s-a terminat și enoriașii au plecat, autorul cărții menționate mai sus a constatat că cealaltă pictură și iconițele pe sticlă s-au umezit, însă nu au plâns, scrie descoperă.org.