Home » Life & Style » De ce să adaugi bicarbonat de sodiu în vin. Trucul mai puțin știut, dar foarte util

De ce să adaugi bicarbonat de sodiu în vin. Trucul mai puțin știut, dar foarte util

Bucur Ioana / 27.10.2020, 17:02

O ocazie specială merită sărbătorită cu un vin deosebit. Atenție! Doar pentru că o sticlă de vin este scumpă, nu înseamnă că este și de calitate. Din nefericire, unii comercianți s-au specializat în falsificarea vinului. Iată de ce ar trebui să adaugi bicarbonat de sodiu în vin. Trucul, neștiut de mulți, este foarte util!

De ce să adaugi bicarbonat de sodiu în vin? Secretul pe care mulți producători sau comercianți îl folosesc pentru a-i păcăli pe cumpărători

Nu, vinul pe care îl cumperi din comerț nu este obținut doar din struguri storși și lăsați la fermentat. Vinul îmbuteliat, cumpărat la sticlă de pe rafturile magazinelor, poate conține o mulțime de alte substanțe și aditivi ce au rolul de a-i îmbunătăți aroma și durata de viață. Cei mai mulți producători folosesc sulfiți, substanțe cu rolul de a limpezi vinul și de a-i prelungi durata de viață. Aditivii ce reglează aciditatea sunt adăugați în cazul producțiilor de struguri de proastă calitate ce ar putea duce la obținerea unui vin prea acru sau prea dulce.

Pentru a verifica dacă vinul cumpărat este natural sau nu, este suficient să adăugăm puțin bicarbonat de sodiu.

Bicarbonatul de sodiu schimbă gustul vinului
Bicarbonatul de sodiu schimbă gustul vinului

Trucul pe care îl vei folosi mereu. Iată de ce să adaugi bicarbonat de sodiu în vin

Ce au în comun numeroasele fructe și legume colorate, precum, afinele, prunele, cireșele, varza roșie sau sfecla roșie? Toate au în compoziție antocianine, pigmenți naturali cu efecte benefice asupra sănătății, datorită faptului că joacă rol de antioxidanți în organismul uman. În chimie, antocianinele sunt folosite ca indicatori pentru acizi și baze, culoarea lor modificându-se în funcție de pH-ul substanței cu care intră în contact.

În timp ce alcalinitatea transformă antocianinele în albastru, aciditatea le face roșii. Vinul fiind deja acid, recunoscut prin gustul acrișor specific, antocianinele din vin sunt roșii. Dar când expui aceste antocianine la factori alcalini, vor începe să devină albastre, potrivit winespectator.com.

Bicarbonatul de sodiu, fiind alcalin, este recomandat pentru testarea calității vinului.

Bicarbonatul de sodiu este recomandat pentru a testa calitatea unui vin
Bicarbonatul de sodiu este recomandat pentru a testa calitatea unui vin

Ce se întâmplă dacă adaugi bicarbonat de sodiu în vin?

Ai cumpărat o sticlă de vin și vrei să verifici dacă ai un produs natural, de calitate? Toarnă puțin într-un pahar și apoi adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu. Dacă vinul capătă o culoare verde spre albastru, înseamnă că vinul este natural. Dacă soluția se deschide la culoare sau nu se observă nicio schimbare, înseamnă că vinul din pahar nu este de calitate și a fost obținut folosind aditivi și coloranți.

Bicarbonatul de sodiu poate reduce aciditatea vinului. Cum trebuie folosit

Bicarbonatul de sodiu este arma secretă a producătorilor, când vor să corecteze aciditatea vinului. De fapt, un vin prea acru este una dintre probleme cu care se confruntă des cei care își fac singuri vin, din cultura proprie de struguri.

Potrivit hehomebrewforum.co.uk, poți adăuga puțin bicarbonat de sodiu, dacă vrei să corectezi aciditatea vinului. Nu trebuie decât să pui o linguriță de bicarbonat de sodiu la fiecare patru litri de vin. Amestecă bine, apoi lasă bicarbonatul să se dizolve și să acționeze. Acesta va neutraliza aciditatea și va da un gust mai bun vinului. Ai girjă la cantități! Nu adăuga mai mult de o linguriță de bicarbonat de sodiu la patru litri de vin pentru că vinul poate căpăta un gust ușor sărat.