Home » Life & Style » De ce să îți sfințești casa și când e bine să faci sfeștanie. Sfaturi prețioase de la preot

De ce să îți sfințești casa și când e bine să faci sfeștanie. Sfaturi prețioase de la preot

Nechifor Ioana / 22.01.2021, 17:06
De ce să îți sfințești casa și când e bine să faci sfeștanie. Sfaturi prețioase de la preot

De ce să îți sfințești casa? Un ritual pe care mulți credincioși îl practică în dorința ca energia pozitivă, liniștea și armonia să se regăsească în locuința lor. Preoții recomandă sfeștania, însă este foarte important ca și omul să aibă grijă de spiritul lui, să se îngrijească, să fie hotărât în principiile și convingerile sale religioase. Când este bine să facem sfeștanie, ce ar trebui să avem în vedere atunci când chemăm părintele în casă pentru a face această slujbă, dar și alte sfaturi prețioase în materialul următor!

Cum se face sfințirea casei

De ce să îți sfințești casa? Pentru că este un mod prin care îl rogi pe Dumnezeu să binecuvânteze locul în care trăiești, dar să te binecuvânteze și pe tine și pe familia ta. Părintele Visarion Alexa a dezbătut acest subiect în cadrul unei intervenții de la Antena Stars.

Sfințirea casei începe cu o slujbă, în casă, făcută de preotul de familie. Se poate face în orice timp, nu este nevoie de condiții speciale. Chemi preotul acasă. Pui într-un vas apă. Puține lumânări, tămâie și preotul începe o slujbă, o rugăciune foarte frumoasă. În urma acestei rugăciuni, stropește pereții casei cu agheasmă și pe cei care sunt de față, a explicat părintele procesul de sfeștanie.

Indicat este ca și persoana care locuiește în casa respectivă să se pregătească temeinic pentru acest moment. Ca să funcționeze apa sfințită e nevoie de smerenia omului, de bunele intenții și de hotărârea acestuia de a schimba ceva în viață. Atunci îl ajută și Dumnezeu, spune părintele.

Sfințirea casei sau sfeștanie
Sfințirea casei sau sfeștanie

Este esențial astfel să avem inima deschisă, gânduri curate, pace în suflet. Să ne setăm gânduri care să ne lumineze calea în viață, dar și propriul cămin.

De ce se face și cum ar putea să funcționeze sfeștania

Un vechi proverb spune că omul sfințește locul, ceea ce este întru totul adevărat. Motiv pentru care este indicat ca omul să apeleze la ajutorul părintelui pentru sfeștanie ori de câte ori simte nevoia.

Prin felul de a trăi, vorbele rostite, momentele care se petrec în casă, omul poate pune tensiune, energie negativă, în locuința sa.

Practic, prin sfeștanie, se dorește alungarea duhurilor rele, curățarea casei de orice energie care nu este benefică pentru cei care locuiesc în ea. Atunci când se face slujba de sfeștanie, preotul vine și se roagă pentru a se schimba atmosfera din locuință.

Sunt case, care în momentul în care faci un cas în interiorul lor sunt foarte neprimitoare. Sunt case apăsătoare, care te obosesc, abia aștepți să pleci din casa respectivă. Sunt și case foarte primitoare. E clar că nu e o problemă casa, ci oamenii care locuiesc acolo (…) Noi îl chemăm pe Iisus Hristos să vină în casa omului și să binecuvânteze acea casă și pe oamenii care locuiesc acolo, părintele Visarion.

Părintele Visarion Alexa
Părintele Visarion Alexa

Ce trebuie să faci înainte de sfințirea casei

Așa cum menționam și mai sus, este bine ca omul să aibă o pregătirea temeinică înainte de a chema preotul pentru sfeștanie. Iar acest lucru se poate face prin rugăciune, setarea unor dorințe pozitive, intenția de a schimba lucrurile în bine și de a le aduce pe calea cea bună.

Foarte important înainte de a face sfeștania, este important ca omul să realizeze că sfințirea casei începe cu el însuși. Omul trebuie să facă un demers în a intra pe o cale spirituală.

Se spune că un om bun are o casă sfântă, iar un om rău o casă pe măsură. Atmosfera care predomină în locuință trădează sentimentele, trăirile unui om.

Părintele ne îndeamnă să stabilim în casă o identitate religioasă. Dacă acumulăm obiecte din diverse religii, nu vom reuși decât să realizăm un amalgam de energii care nu ne vor ajuta.

Dacă ești creștin, sigur în casa ta va fi icoană, aghiasmă, crucea, tâmâie, vor fi lumânări, lucruri care aparțin căii pe care mergi. Încercați să aveți o identitate. fără un amalgam de obiecte din tot felul de religii, sfătuiește preotul.

Sigur, dacă îți sunt pe plac anumite obiecte, le poți păstra, dar ideal este să nu le amesteci cu celelalte. Este bine să le așezi să într-o zonă de civilizație și cultură, să delimitezi astfel lucrurile.

Ideea este să participăm la procesul de sfeștanie printr-un comportament corespunzător și credință puternică în Dumnezeu.

Când e bine să îți sfințești casa și de se spune că în luna martie se face sfeștanie

O superstiție din popor spune că e bine să faci sfeștanie în luna martie. Adevărul este că poți să chemi preotul să îți sfințească căminul în orice moment al anului. Anumite credințe populare au dus la aparția acestei superstiții, însă părintele Visarion le recomandă creștinilor să facă sfeștanie de câte ori simt nevoia.

Biserica nu susține însă această superstiție care circulă în popor.

Lumea e obișnuită să lege sfeștania de luna martie. Se spune că, în luna martie, odată cu dezghețul din iarnă, ies vrăjioarele la baltă să înceapă descântecele și e un fel de antidot pentru începutul vrăjilor pe care le fac vrăjitoarele.

Eu cred că e un basm. Biserica nu și-a apropiat această concepție și spune că sfeștania poate fi făcută în fiecare lună sau, mai adaugă o precizare foarte clară, ori de câte ori va dori cineva, Visarion Alexa.

Așadar, sfeștania se poate face oricând este necesar, indiferent de momentul zilei, important este ca credinciosul să simtă și să creadă cu tărie în rugăciunea și în slujba sfeștaniei.