Home » Life & Style » De ce să nu aprinzi lumânări parfumate în casă. Ce ascund ele, de fapt

De ce să nu aprinzi lumânări parfumate în casă. Ce ascund ele, de fapt

Voicu Costin / 23.05.2022, 10:05
De ce să nu aprinzi lumânări parfumate în casă. Ce ascund ele, de fapt

Atunci când venim seara de la serviciu, ne place să avem momente de liniște și relaxare. O baie fierbinte în zilele friguroase, o masă copioasă sau un desert preferat atunci când vizionăm un film, sunt unele dintre metodele pe care oamenii le aleg să le folosească pentru a se relaxa. Unii dintre noi aleg să aprindă și câteva lumânări parfumate pentru a ne simți mai plăcut. De ce nu este bine să aprinzi lumânări parfumate în casă? Haideți să vedem ce spun medicii!

Lumânările parfumate pot afecta

Chiar dacă ne place seara să mai aprindem lumânări parfumate cu diverse arome și culori, totuși, un chemist, a dezvăluit de ce nu ar trebui să mai folosim aceste obiecte și această metodă de relaxare.

Dan Gubler, doctor în chimie organică, a dezvăluit prin intermediul unui clip video publicat pe TikTok, ce pericole pot prezența lumânările parfumate. Oamenii au fost curioși de cele spuse de chimist și au și lăsat comentarii în urmă vizionării filmulețului.

„Au existat mai multe studii clinice recente care au arătat recent faptul că arderea frecventă a lumânărilor poate cauza probleme serioase de sănătate. Când ne gândim la poluare luăm în calcul doar ceea ce se petrece afară, în exterior. Totuși, nu luăm în calcul și lumânările parfumate, odorizantele de cameră sau alte astfel de obiecte. Lumânările sunt făcute din parafină ieftină, conțin arome artificiale și coloranți și atunci când le ardem se elimină monoxid de carbon, dioxid de carbon și alte componente volatile”, a dezvăluit specialistul, potrivit celor de la mirror.co.uk.

Când au aflat despre ce este vorba, mulți dintre internauți au decis să nu mai folosească lumânările parfumate. Astfel, aflăm că ceea ce este periculos la aceste lumânări este chiar materialul din care sunt făcute.

„Dacă ai obiceiul de-a arde din când în când câte o lumânare parfumată într-o cameră bine aerisită, atunci nu sunt motive de îngrijorare. Dacă totuși faci asta des și încăperea nu este foarte bine aerisită, atunci poate că ar trebui să renunți la lumânările parfumate. Problema la aceste obiecte este faptul că sunt fabricate fără un control prea strict și faptul că producătorii nu menționează 90% dintre ingredientele folosite. Doar le cumpărăm, le ardem și le mirosim, fără să ne întrebăm ce conțin sau ce inhalăm”, a explicat Dan Gubler.

Potrivit chimistului, toate aceste elemente sunt dăunătoare pentru organism, motiv pentru care ar trebui să evităm folosirea de lumânări parfumate.

Alte metode utile de a te relaxa

Acestea sunt câteva metode simple de relaxare care te pot ajuta să reduci stresul din viața de zi cu zi și sunt utile pentru toată lumea.

  • Practică zilnic meditația, sub orice formă: yoga, meditație, rugăciune etc. Practicând 15 -20 de minute de meditație, poți reduce în mod activ stresul, menţinând în acelaşi timp o gândire clară. Indiferent de exercițiile pe care le alegi, important este să nu le faci mecanic, ci să te concentrezi în totalitate asupra corpului tău.
  • Fă-ți un obicei din a râde cât mai des. Râsul eliberează endorfine în creier, lucru care ajută la combaterea oboselii și a stresului de intensitate mare. Petrece timp cu prietenii sau uită-te la comedii, atunci când timpul îți permite.
  • Bea ceai negru zilnic. Acesta reduce considerabil nivelul de cortizol indus de stres, creând în acelaşi timp o dispoziţie relaxantă şi concentrată. Poţi să-l consumi dimineața sau în prima parte a zilei, luând în considerare faptul că acest ceai conține cofeină.