Home » Sănătate » De ce să nu consumi alcool când iei antibiotice. Ce se întâmplă de fapt în corpul tău

De ce să nu consumi alcool când iei antibiotice. Ce se întâmplă de fapt în corpul tău

Manolică Anca / 09.02.2021, 12:05
De ce să nu consumi alcool când iei antibiotice. Ce se întâmplă de fapt în corpul tău

De ce să nu consumi alcool când iei antibiotice. Cu toții auzim de la doctorii de familie, de la farmaciști și mai ales de la rude că antibioticele şi alcoolul nu se folosesc în acelaşi timp. Dar cum s-a ajuns la această concluzie? Iată, conform studiilor, ce întâmplă în corpul tău.

De ce să nu consumi alcool când iei antibiotice

Această ipoteză ar fi apărut prima dată pe la mijlocul secolului trecut, atunci când penicilina era proaspăt intrată în uz ca prim tratament eficient împotriva unor infecţii cu transmitere sexuală, ca gonoreea ori sifilisul. S-ar părea că doctorii erau îngrijoraţi că efectele noului medicament minune ar fi anulate de către alcool. Astfel că li se cerea pacienţilor să se abţină de la a consuma alcool pe timpul tratamentului. Un studiu recent arată că această teamă ar putea avea baze solide. Pacienţii dintr-o clinică din Marea Britanie care primeau tratament pentru infecţii cu transmitere sexuală aveau tendința de a se angaja mai uşor în activităţi sexuale riscante atunci când erau băuţi.

Sfatul abţinerii de la consumul alcool atunci când se administrează antibiotice se aplică atunci când este vorba despre un mic grup de medicamente anti-infecţie care includ tinidazol (Fasigyn ori Simplotan), metronidazol (Flagyl, Metronide ori Metrogyl) şi sulfametoxazol-trimetoprim (Bactrim, Co-trimoxazole). Aceste medicamente blochează unul dintre principalele canale implicate în metabolizarea alcoolului şi conduc la acumularea rapidă a acetaldehidelor, responsabile pentru multe dintre simptomele mahmurelii. Consumând aceste medicamente şi ingerând alcool (nu mai mult de un pahar de bere) fața îți va deveni roșie și te vei confrunta cu stări de vomă şi leşinuri.

Pentru toate celelalte clase de antibiotice nu există dovezi că utilizarea lor împreună cu alcoolul ar avea afecte adverse. Însă, faptul că alcoolul nu interferează cu antibioticele nu înseamnă că este o bună idee să consumi alcool în exces atunci când ai o infecţie, pentru că efectele alcoolului îți pot agrava starea produsă de boală.

De ce să nu consumi alcool când iei antibiotice. Combinația poate avea efecte nocive asupra ficatului
De ce să nu consumi alcool când iei antibiotice. Combinația poate avea efecte nocive asupra ficatului

Ce se întâmplă de fapt în corpul tău

Atât alcoolul cât şi medicamentele sunt metabolizate la nivel hepatic, si conduc la suprasolicitarea ficatului. Unele antibiotice precum isoniazid şi flucloxacillin pot provoca chiar și uşoare hepatite. Combinate cu alcoolul, acestea își pierd din eficacitate și pot forma compuşi toxici în organism.

De asemenea, alcoolul produce dilatarea vaselor de sânge, lucru care poate interfera cu eforturile organismului de a crește temperatura corpului pentru a putea încetini răspândirea infecţiei. În același timp, rinichii sunt fi forţaţi de către alcool să elimine mai mult fluid, fapt care poate duce la deshidratare. Mai mult, consumul de alcool poate agrava și durerea musculară provocată de infecţia virală.

Aşadar, dacă iei antibiotice care nu se potrivesc deloc cu alcoolul, ai face bine să respecți sfatul de a nu bea, pentru că altfel vei regreta chiar şi consumul unei cantităţi mici de alcool. De asemenea, dacă nu te simţi bine, dar vrei să petreci serios, recomandabil să consumuri alcool în cantități moderate, fie că iei, fie că nu iei antibiotice. Te vei recupera mai ușor şi, astfel, vei reduce riscul apariţiei complicaţiilor.