Home » Life & Style » De la cenușa care dădea gustul agreabil mâncărurilor, la condimentele care pot înlocui cu succes „sarea în bucate”

De la cenușa care dădea gustul agreabil mâncărurilor, la condimentele care pot înlocui cu succes „sarea în bucate”

Ileana Mladinoiu / 01.02.2021, 12:47
De la cenușa care dădea gustul agreabil mâncărurilor, la condimentele care pot înlocui cu succes „sarea în bucate”

Orice gospodină poate afla că uneori prin anumite adaosuri nu mai este nevoie să pună sare în mâncare, gustul acesteia fiind înlocuit cu altul mai plăcut. Aceste adausuri nu sunt altceva decât cunoscutele și apreciatele condimente ajutătoare în bucătăria noastră.

S-ar părea că obiceiul de a condimenta produsele culinare datează din timpuri străvechi. A fost o vreme când alimentele erau condimentate cu cenușă, care, pe lângă un gust mai agreabil, aducea și o serie de săruri minerale absolut necesare organismului.

Apoi, oamenii au început să folosească plantele condimentare precum usturoiul, chimenul, muștarul, cimbrul, mărarul etc. Cei înstăriți au devenit adepții modei de a folosi condimente scumpe aduse din țări exotice ca: foi de dafin, enibahar, scorțișoara, piperul etc.

Piperul era cel mai scump plătit, de unde și expresia “scump ca piperul”. S-a ajuns până într-acolo încât snobii utilizau în mod exagerat și esențele de parfum cu care stropeau diverse fripturi.

Obiceiul de a condimenta produsele culinare datează din timpuri străvechi
Obiceiul de a condimenta produsele culinare datează din timpuri străvechi

După ce s-au ieftinit, condimentele exotice au fost folosite de cei cărora le plăceau aromele lor.

Faptul că există condimente care adăugate în măncăruri pot înlocui sarea este un lucru îmbucurător pentru unii.

Astfel, oțetul adăugat în diverse salate (de ardei copți, de castraveți), sosuri (marinate), ciorbe (de fasole verde), sucul de lămâie pus în supe, ciorbe (grecească), salate (de crudități, de conopidă etc.), borșul, boiaua dulce, usturoiul verde, ceapa, hreanul, chimenul (poate aromatiza o farfurie cu legume fierte).

Mare parte din plantele aromate în trecut erau considerate ca simbol al gloriei și vitejiei. De pildă, grecii și romanii împleteau cununi din astfel de plante, pe care le dădeau învingătorilor, cununi de leuștean, mărar, țelină etc.

Deoarece acestea se veștejeau după scurt timp, au fost înlocuite cu frunze de laur (foile dafinului), care țineau foarte mult. Expresia de a-l încununa pe cineva cu lauri a rămas până în zilele noastre și este simbolul victoriei (al biruinței). De aici derivă și cuvântul “laureate”, adică cel ce a câștigat un concurs.