Home » Life & Style » Descoperire extraordinară! Planeta care este de nouă ori mai mare decât Jupiter. NASA a publicat imaginile

Descoperire extraordinară! Planeta care este de nouă ori mai mare decât Jupiter. NASA a publicat imaginile

Voicu Costin / 12.04.2022, 17:22

Telescopul spațial Hubble al NASA a captat dovezi ale formării unei protoplanete, asemănătoare lui Jupiter, prin ceea ce cercetătorii descriu drept un „proces intens și violent”. Această descoperire susține o teorie îndelung dezbătută, privind modul în care se formează planetele precum Jupiter. Cum se numeşte această planetă şi unde se află?

Planeta este de nouă ori mai mare decât Jupiter

Noua planeta în formare este încorporată într-un disc protoplanetar de praf și gaz, cu o structură spiralată distinctă, care se învârte în jurul unei stele tinere, a cărei vârstă este estimată la aproximativ 2 milioane de ani. Aceasta era vârsta Sistemului nostru Solar, atunci când era în curs de formare. În prezent, vârsta Sistemului Solar este de 4,6 miliarde de ani.

Cum ajunge o planetă mică să fie mare

Toate planetele sunt făcute din materiale care provine dintr-un disc circumstelar. Teoria dominantă pentru formarea planetelor se numește „acreție de nucleu”, o abordare de jos în sus, în care planetele încorporate în disc cresc din obiecte mici, apoi se ciocnesc și se lipesc între ele pe măsură ce orbitează în jurul unei stele.

Acest nucleu acumulează apoi încet gaz din disc. În schimb, abordarea bazată pe instabilitatea discului, este un model de sus în jos, în care, pe măsură ce un disc masiv din jurul unei stele se răcește, gravitația face ca discul să se spargă rapid în unul sau mai multe fragmente de masă planetară.

Sistemul se află la aproximativ 508 ani lumină distanță: AB Aur b este situat la o distanță proiectată de aproximativ 93 UA de steaua gazdă. AB Aur b este prima exoplanetă confirmată prin imagine directă încă încorporată în gazul și praful natal din care se formează planetele. De asemenea, poate oferi dovezi pentru formarea planetelor gigantice gazoase prin instabilitatea discului.

AB Aur b, exoplaneta masivă

AB Aur b a fost descoperit de o echipă condusă de Thayne Currie, Kellen Lawson și Glenn Schneider folosind Telescopul Subaru de pe Mauna Kea , Hawaii și Telescopul Spațial Hubble (HST). Datele Subaru au folosit sistemul de optică adaptivă extremă al observatorului, SCExAO, pentru a corecta neclaritatea atmosferică și spectrograful de câmp integral CHARIS pentru a înregistra măsurătorile de luminozitate ale AB Aur b la diferite lungimi de undă în infraroșu apropiat.

Poziția lui AB Aur b coincide cu locația prezisă a unei protoplanete masive necesară pentru explicarea spiralelor de gaz CO detectate cu ALMA și se află în interiorul inelului de praf. Însoțitorul a fost detectat inițial în 2016: echipa a crezut inițial că semnalul a identificat o bucată din discul protoplanetar al lui AB Aurigae, nu o planetă nou formată.

Cu toate acestea, datele SCExAO/CHARIS ulterioare obținute cu Subaru în următorii patru ani au arătat că spectrul lui AB Aur b este diferit de cel al discului protoplanetar, cu o temperatură similară cu valorile prezise pentru o planetă nou născută.

Datele CHARIS și NICMOS sunt în concordanță cu interpretarea AB Aur b ca un obiect cu masa Jupiter de 9 până la 12 cu o rază de aproximativ 2,75 ori mai mare decât cea a lui Jupiter. „Interpretarea acestui sistem este extrem de dificilă”, a declarat Currie, autorul studiului, publicat în revista Nature Astronomy.

„În cele din urmă, gravitația este cheia, deoarece resturile procesului de formare a stelelor vor sfârși prin a fi trase împreună de gravitație pentru a forma planete, într-un fel sau altul”, declara Currie pentru revista Nature Astronomy.

Înțelegerea primelor zile de formare a planetelor asemănătoare lui Jupiter le oferă astronomilor mai multe informații în legătură cu istoria propriului nostru Sistem Solar.