Home » Life & Style » Descoperire uimitoare! Ce s-a găsit în crucea celei mai înalte catedrale din Ungaria. Se afla acolo încă din 1845

Descoperire uimitoare! Ce s-a găsit în crucea celei mai înalte catedrale din Ungaria. Se afla acolo încă din 1845

Alexandru Cazacu / 16.04.2021, 17:03
Descoperire uimitoare! Ce s-a găsit în crucea celei mai înalte catedrale din Ungaria. Se afla acolo încă din 1845

Descoperire incredibilă în crucea din vârful unei catedrale din Ungaria. Un tub sigilat a fost pus acolo tocmai în 1845. Ce se afla în interiorul acestuia și cine l-a pus acolo, puteți afla în continuarea articolului.

Ce s-a găsit în crucea celei mai înalte catedrale din Ungaria

În crucea din vârful Catedralei din Esztergom, cea mai mare biserică din Ungaria, s-a descoperit o capsulă a timpului, creată în urmă cu 176 de ani. Aceasta a fost descoperită în timpul lucrărilor de renovare demarate în acest an, transmite Reuters.

Mai exact, în interiorul crucii de pe domul înalt de 100 de metri a fost găsit un tub sigilat. Catedrala, fiind cea mai înaltă din Ungaria, a supraviețuit chiar și bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În ciuda faptului că șrapnelul a deteriorat foarte mult tubul, când l-au deschis, istoricii au găsit documente în stare aproape perfectă.

Potrivit președintelui trezoreriei catedralei, Csaba Torok, documentele oferă indicii foarte rare despre perioada în care a fost construită catedrala, începută în anul 1822. Se pare că cilindrul a fost pus în cruce în anul 1845 de către arhiepiscopul Jozsef Kopacsy și de arhitectul-șef al catedralei Jozsef Hild. Acesta din urmă a preluat supervizarea lucrărilor de construcție după ce predecesorul său a fost ucis.

”Arhiepiscopul Kopacsy știa că lucrările de construcție nu se vor finaliza în timpul vieții sale, așa că atunci când a fost terminată crucea, el a vrut să lase înăuntru o fărâmă a memoriei constructorilor și a acelei epoci”, a spus Csaba Torok.

 Ce conțineau documentele

Istoricii au fost foarte entuziasmați după ce au desfăcut capsula și au găsit documentele. Într-unul din acestea se arătau punctele de reper din construcția Catedralei din Esztergom, iar celălalt era o carte cu nume de preoți și parohii.

”Acestea au fost atinse ultima dată de mâini umane când au fost așezate acolo acum 176 de ani, așa că cumva am simțit o legătură bruscă în timp. Din păcate, nu am găsit nicio monedă din perioada din capsulă, așa că nu a existat nimic care să ajute la plata renovării”, a adăugat Torok zâmbind.

Ce s-a găsit în crucea celei mai înalte catedrale din Ungaria
Ce s-a găsit în crucea celei mai înalte catedrale din Ungaria

Catedrala a fost construită în locul unei biserici ridicate în urmă cu peste un mileniu

Potrivit istoricilor, catedrala catolică a fost ridicată pe ”Dealul Castelului, unde a fost inițial ridicată o biserică, în urmă cu peste 1.000 de ani. Cupola sa de fier a fost construită chiar în capitala Austriei, la Viena, și transportată în secțiuni pe Dunăre.

Sfințirea catedralei a avut loc în anul 1856, iar pentru celebrarea evenimentului, compozitorul și pianistul maghiar Franz Liszt a compus o misă. Cu toate acestea, la acel moment catedrala nu era încă terminată, interiorul fiind finalizat mult mai târziu, spre sfârșitul secolului al XIX-lea.

Potrivit lui Csaba Torok, o nouă capsulă a timpului ar putea fi plasată în cruce din vârful domului pentru generațiile viitoare. Însă capacul său de cupru va fi sigilat în această vară, pe data de 30 iunie, așa că vor trebui să se miște rapid.