Home » Life & Style » Diferența dintre ouăle albe și cele maro. Ce detaliu face deosebirea

Diferența dintre ouăle albe și cele maro. Ce detaliu face deosebirea

Voicu Costin / 30.01.2022, 11:59
Diferența dintre ouăle albe și cele maro. Ce detaliu face deosebirea

Orientați spre mâncarea bio în ultimii ani, ne interesăm ce alimente sunt mai naturale și mai sănătoase atunci când mergem la cumpărături. Ouăle sunt și ele nelipsite din frigiderul nostru. În încercarea de a avea o alimentație mai sănătoasă, încercăm să alegem cele mai bune produse. Care este diferența dintre ouăle maro și cele albe?

Care este diferența dintre ouăle maro și cele albe

Prețurile alimentelor s-au mărit de la an la an, iar cele care reprezintă materia primă sau de bază sunt nelipsite din cămara noastră. Ouăle sunt unele dintre aceste alimente. Ouăle de găină se împart în două categorii: cele albe și cele maro.

Prima diferența la care suntem atenți este prețul. Prețul celor maro este mai mare decât celor albe. Dar ce de sunt mai scumpe?

Diferența de preț vine întotdeauna de la diferența de calitate. Fiind mai scumpe este posibil ca și calitatea să fie mai bună. Când vorbim de calitate ne referim la mai multe lucruri. Spre exemplu, ouăle maro se spune ca au gălbenușul mai mare și sunt considerate mai sănătoase.

Dar chiar există o diferența reală între ouăle albe și cele maro?

Ei bine, singura diferența între cele două tipuri de ouă este faptul că ouăle maro sunt făcute de găini cu penele maro sau de altă culoare, iar cele albe sunt făcute de găinile de culoare albă. Dacă o găină cu pene maro și una cu pene albe au fost crescute în aceleași condiții, ouăle vor avea aceeași calitate și valoare nutritivă. Chiar dacă culoarea cojii este diferită, produsul va fi același din punct de vedere calitativ.

Sunt și alte diferențe între cele două tipuri de ouă?

Duritatea cojii

Este un mit faptul că ouăle maro au coaja mai tare decât cele albe. Duritatea cojii unui ou este dată de vârsta găinii. Dacă găina este tânără, coaja va fi tare, iar dacă este bătrână, coaja ouălelor va fi mai subțire. Așadar, ouăle maro nu au coajă mai groasă decât cele albe.

Culoarea gălbenușului

Ca și în cazul cojii, afirmațiile privind tipului gălbenușului este falsă. Ouăle cu coajă maro nu au gălbenușul mai mare sau mai galben decât cele cu coajă albă. Culoarea gălbenușului și mărimea lui este dată de găină. Dacă pasărea mănâncă o cantitate de porumb mai mare, înseamnă că și gălbenușul va fi mai galben. Inclusiv pielea găinii va fi puțin mai gălbuie.

Explicația pentru diferența de preț între ouăle albe și cele maro

Diferența se face tot din pricina găinilor. Cum găinile albe sunt mai mici decât cele maro, înseamnă că vor mânca o cantitate de produse mai mică. Astfel, întreținerea lor este mai puțin costisitoare, fapt care duce și la prețul mai mic al ouălelor albe. Diferența de preț, de aici vine, nu din cauza faptului că ouăle albe sunt mai mici decât cele maro.

Specialiștii vin și cu dovezi științifice

Oamenii de ştiinţă spun că au acelaşi gust şi chiar aceleaşi valori nutritive. Un ou conţine: 171 kcal, 14 gr proteine, 12 g lipide, 0,6 gr glucide, 72% apă. Inedit este faptul că pigmenţii, datorită cărora se colorează coaja, se adaugă cu numai câteva ore înainte ca oul să fie depus.