Home » Life & Style » Dragostea la prima vedere. 4 simptome ale dragostei fulgerătoare

Dragostea la prima vedere. 4 simptome ale dragostei fulgerătoare

Ileana Mladinoiu / 30.11.2020, 12:32
Dragostea la prima vedere. 4 simptome ale dragostei fulgerătoare

Dragostea la prima vedere. Inima vă bate tare, vocea și picioarele tremură, transpirați, tensiunea crește. Să fie oare semnele unui “coup de foudre”?  Oricum ar fi, v-ați putea îndrăgosti într-o cincime de secundă. Nici mai mult nici mai puțin.

Oamenii de știință de la Universitatea Syracuse din New York au făcut cercetări pentru a afla cât durează să te îndrăgostești și au ajuns la concluzia că este exact ca un fulger care ar dura mai puțin de o secundă. Motivul este simplu. În acest moment, cele douăsprezece zone ale creierului sunt puse simultan în acțiune. Se tot vorbește de dopamină, vasopresină, oxitocină, adrenalină, atâtea molecule ce se amestecă dintr-o dată, cât și de creier emoțional. Cel din urmă acționează mai rapid decât creierul logic. Vă face să întelegeți mai bine chimia dragostei, de ce vi s-a intamplat acum când aveați altceva mai bun de făcut.

Asupra acestui fenomen mai degrabă misterios, tulburător, intrigant, necontrolabil și nu fantasmagoric, care afectează sau cel puțin a afectat deja o mare parte dintre oameni, numeroși specialiști s-au pronunțat ca fiind nașterea imediată și irațională a unui sentiment de dragoste. Fără îndoială, față de o ființă a cărei aparență fizică, doar fizică, corespunde idealului fiecăruia.

4 simptome ale dragostei fulgeratoare 

1.Sentimentul de înotare în fericire

Expresia “înot în fericire” nu a căpătat niciodată atât de mult sens în ochii celor care s-au îndrăgostit la prima vedere. Experimentați un profund sentiment de nesăbuință și fericire care vă oferă o bunăstare autentică atunci când vă aflați în prezența persoanei iubite. Unele femei dau impresia că mintea lor este uneori detașată de corp și au momente de ezitare și distragere repetate. Nu mai sunt atente la ceea ce fac și chiar arată o anumită stângăcie și lipsă de gândire.

2.Obsesia față de celălalt sau cealaltă

Celălalt sau cealaltă devin obiectul spre care converg toate gândurile voastre. Vă întrebați mereu. Ce face acum? Se simte la fel ca mine? Când mă va suna în cele din urmă? Vă gândiți doar la asta, vorbiți doar despre el/ea și nimic nu vă mai interesează. Singura eliberare de obsesie o veți găsi doar în brațele persoanei la care vă gândiți. Acolo, timpul pare să stea în loc sau, dimpotrivă, să treacă foarte repede.

Cercetătorii spun că dragostea la prima vedere este exact ca un fulger care durează mai puțin de o secundă
Cercetătorii spun că dragostea la prima vedere este exact ca un fulger care durează mai puțin de o secundă

3.Stări fizice speciale

Una dintre principalele stări fizice pe care cei afectați le descriu mai întâi sunt palpitațiile, ca și cum inima ar fi prima care știe că tocmai ați întâlnit dragostea mult așteptată. Ea vă avertizează. Apoi urmează multe alte simptome, inclusiv transpirații, obraji înroșiți sau fluturi în stomac. Corpul uman este ca un barometru emoțional mult mai fiabil decât s-ar putea crede.

 4.Senzația de déjà vu

Se știe că dragostea la prima vedere cade asupra cuiva fără să se aștepte. De multe ori se caracterizează prin acel sentiment ciudat de a cunoaște deja o persoană, de parcă ați fi întâlnit-o înainte. Foarte repede, v-ați simțit foarte aproape de ea și povestea vi s-a părut evidentă. În general, dragostea la prima vedere nu generează nicio teamă sau angoasă. Dimpotrivă, cei doi îndrăgostiți se simt atât de împliniți și fericiți încât declararea iubirii lor nu este dificilă. Spontaneitatea câștigă și barierele cad repede, spre deosebire de o relație clasică în care pașii se fac încetul cu încetul.

Prin urmare, de când privirile vi s-au încrucisat și nu mai vedeți nimic în jurul vostru, nu mai ascultați decât vocea blândă a persoanei de care v-ați îndrăgostit. Pare un moment ireal, în afara timpului, în egală măsură scurt și etern, deoarece rămâne memorabil.

Acest fel de descărcare electrică (fulgerul care v-a trăsnit) nu  poate fi dat uitării. Cu alte cuvinte, emoțiile reale și confuze vă asaltează, vă provoacă un gen de căldură sufocantă, dar și o bucurie intensă, deoarece, dacă până acum erați destul de raționali, dintr-o dată săgeata lui Cupidon v-a lovit. De la povești cu miros de parfum până la viața obișnuită nu mai e decât un pas.

Dragostea la prima vedere este intensă, pasională și aproape inexplicabilă. Potrivit lui David Sander, profesor de psihologie emoțională- Universitatea din Geneva- dragostea  la prima vedere “poate fi considerată ca o emoție foarte intensă declanșată de prezența ființei de care ne îndrăgostim; această emoție este foarte scurtă și invadează corpul și mintea într-un mod foarte marcat. Pe de altă parte, atracția pe care o simți pentru cineva nu este de obicei privită ca o emoție ca atare, ci mai degrabă ca o atitudine față de persoană – atracția poate fi fizică, dar și intelectuală”.

Indiferent de interpretare, dragostea la prima vedere schimbă viziunea asupra lucrurilor, pentru că vă îndrăgostiți de cineva pe care nu-l cunnoașteți deloc. Iar dacă nu vă  controlați sentimentele vă poate ameți din prima secundă.

Un răspuns pe măsură despre fenomenul dragoste la prima vedere nu s-a aflat. Mai multe informații avem despre sistemul solar decât despre suflet. Eforturile scriitorilor și ale filozofilor, care încearcă să ne explice motivele dragostei la prima vedere, totuși, nu sunt de ocolit.

“Inima are propriile-i rațiuni pe care rațiunea nu le cunoaște deloc”. Știa sau intuia Pascal că dragostea poate să cuprindă pe oricine, nu se știe unde, cum, când, nefiind nevoie de un loc special sau de un moment romantic.

În timp ce dragostea la prima vedere are o latură foarte romantică, uniunile care rezultă din ea nu durează întotdeauna. De-a lungul timpului, magia nu mai funcționează și se poate constata că sunteți personaje extrem de incompatibile. Nu dramatizați. Rămâneți cu magia, deși e greu de acceptat sfârșitul euforiei. Fiți prudenți.

Cu toate acestea, există cupluri care au rămas împreună după un coup de foudre cu care s-a deschis materialul de față, în ciuda diferențelor dintre ele descoperite zilnic. Să fie un mare noroc?

Ileana Mlădinoiu