Home » Life & Style » Eclere sau ecleruri? Cum e corect și de ce

Eclere sau ecleruri? Cum e corect și de ce

Ileana Mladinoiu / 05.09.2022, 19:50
Eclere sau ecleruri? Cum e corect și de ce

Ecler vine din cuvântul francez, „éclair” care se traduce prin „fulger”, „bliț”. Desertul se prepară foarte rapid, se mânâncă la fel de rapid, și are nevoie de puține ingrediente. De fapt, este o prăjitură făcută dintr-un fel de gogoși alungite, umplute cu glazură de ciocolată, de șerbet etc., așa cum ne lămurește dexonline.ro

Nu ne-am propus să vă prezentăm rețeta delicioasă a vreunui ecler, ci să aflăm cum îl vom scrie la plural și de ce, probabil, ambele forme sunt corecte.

Eclere sau ecleruri? Cum e corect

Ecler, ca parte de vorbire, este substantiv comun, simplu, de genul neutru și face parte din categoria acelor substantive în care apar neregularități sau mai bine spus forme duble, dacă ne referim la numărul plural. Vă amintiți de nivele-niveluri, canale-canaluri, vise-visuri pe care le-ați intâlnit în diverse articole de pe internet.

Argumente care vin în sprijinul dubletelor menționate cărora le vom adăuga și variantele eclere-ecleruri.

1.Pur teoretic, la singular, un substantiv de genul neutru ar fi după formă de genul masculin, iar la plural de genul feminin. Însă, pluralul, la fel ca la substantivele feminine, este mai complex. Cu alte cuvinte prezintă oscilații de forme, mai ales la neologisme ca acesta.

2.Ecler este un neutru atematic are rădăcină consonantică. De aceea la plural va primi terminația-uri sau -e. Ecleruri/eclere vom pronunța și vom scrie, chiar dacă nu avem diferențe semantice, cum se găsesc la: plane-planuri (în matematică), strate-straturi (geologie), resoarte, ca diviziune administrativă, organizatorică-resorturi, cu sensurile de arc-coardă.

3.Multe substantive care actualmente au pluralul în -e se întâlnesc cu pluralul în -uri și la clasicii noștri. De exemplu: biliarduri la Mihai Eminescu, diamanturi la Ion Neculce, palaturi la Vasile Alecsandri, costumuri la Bolliac etc.

Cum apare forma de plural

4.Formele duble de plural ale unor substantive apar ca urmare a diferențierii teritoriale sau sociale. O formă poate fi întâlnită în unele regiuni ale țării, celălalte în altele. De asemenea, o altă cauză, dacă poate fi numită astfel, o constituie nesiguranța vorbitorilor în adoptarea unor forme sau a alteia, până în momentul în care normele literare vor impune una dintre ele. La cuvintele mai vechi, cauza dubletelor nu mai poate fi pusă pe seama șovăielii. Ea consistă fie în diferențierea regională, fie, mai ales, în marcarea unor sensuri diferite: capete-capuri, de exemplu.

În concluzie, mergeți într-o cofetărie și nu vă încurcați în alegerea uneia dintre cele două forme, deoarece, după cum ați constatat, ambele sunt corecte. Aveți încredere în Dicționarul Explicativ Ilustrat al Limbii Romane (DEXI), al cărui coordonator ștințific este Eugenia Dima.

Chiar dacă noul DOOM a scos varianta ecleruri, lăsând-o doar pe eclere, gândițiv-vă la explicațiile de mai sus. Știm că vocabularul limbii române este într-o dinamică proprie, dar nu putem abandona, doar de dragul schimbărilor, forme folosite, așa cum am spus, de marii noștri clasici.

Cumpărând ecleruri sau eclere, nu veți da greș decât, poate, în privința gustului lor, aspectului, în niciun caz în ceea ce privește pronunția. De ce pentru vis acceptam vise și visuri, pentru pardesiu acceptăm pardesie și pardesiuri, iar pentru ecler nu putem face același lucru?