Home » Life & Style » Gheorghe Zamfir – totul despre viața și cariera lui. Prin ce a trecut regele naiului pe vremea lui Ceaușescu

Gheorghe Zamfir – totul despre viața și cariera lui. Prin ce a trecut regele naiului pe vremea lui Ceaușescu

Violeta Badea / 07.04.2021, 10:20

Gheorghe Zamfir – totul despre viața și cariera lui. Prin ce a trecut regele naiului pe vremea lui Ceaușescu. Gheorghe Zamfir este un adevărat rege al naiului, având o carieră fabuloasă, de peste 58 de ani, care înseamnă peste 300 de lucrări compuse. Nu mulți români știu, însă, că viața maestrului a fost ca un adevărat scenariu de film. În acest material veți afla totul despre regele naiului.

Gheorghe Zamfir – totul despre viața și cariera lui

Gheorghe Zamfir tanar
Gheorghe Zamfir in tinerete

Marele muzician și compozitor român, Gheorghe Zamfir, a împlinit vârsta de 80 de ani! Născut pe data de 6 aprilie 1941 la Găești, județul Dâmbovița este considerat un adevărat maestru al naiului, instrumentul pe care l-a îmbunătățit prin modificarea formei și la introdus în mai multe genuri muzicale.

Gheorghe Zamfir a ales încă din copilărie muzica, fiind atras de acordurile lăutăreşti. De mic și-a dorit să învețe să cânte la acordeon, deoarece îți dorea să cânte împreună cu taraful de pe meleagurile natale. Văzând că are un real talent la muzică, tatăl său l-a înscris în anul 1955, la Școala specială de muzică din București, numită astăzi Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”, la clasa profesorului Fănică Luca.

După patru ani, a obținut Premiul I și titlul de laureat pe țară. Din anul 1959 au început să apară primele sale melodii înregistrate, compoziții în stil folcloric pe care le-a interpretat alături de Orchestra Populară a Radiodifuziunii Române. În anul 1961, Gheorghe Zamfir a început să studieze la la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București. A absolvit fără mari probleme în anul 1966,reușind să obțină diplomele de pedagogie și dirijorat pentru cor și orchestră.

În 1966 ajunge dirijor al ansamblului folcloric „Ciocârlia”, renumitul ansamblu care era alcătuit din peste 300 de artiști. A avut un succes imens în cadrul numeroaselor turnee pe care le-a făcut atât în țară, cât și în străinătate. În această perioadă apare primul său disc la Electrecord, pe care se află cunoscutele piese „Doina de Jale” și „Doina ca de la Vișina”.

Gheorghe Zamfir revoluționează naiul

Gheorghe Zamfir
Gheorghe Zamfir

În anul 1968, marele muzician studiază mai atent naiul și își dă seama că îi poate face anumite modificări instrumentului tradițional. Astfel, Gheorghe Zamfir schimbă naiul clasic cu 20 de tuburi, înlocuindu-l cu noi variante de 22, 25, 28 și 30 de tuburi. Totul pentru a lărgi tonalitățile.

Datorită marelui maestru apare naiul alto (22 de tuburi), tenor (25 de tuburi), bas (28 de tuburi) și naiul contrabas (30 de tuburi), ultimul apăre în anul 1972. Toate aceste instrumente sunt realizate de Gheorghe Zamfir, din lemn de bambus, acordate după o metodă originală, cu ajutorul unei mici cantităţi de miere de albine introdusă în tuburi.

În anul 1969, celebrul muzician demisionează de la ansamblului folcloric „Ciocârlia” și pleacă prin diferite turnee în străinătate, iar anul următor își înființează propriul taraf. Cu acesta a reușit să cucerească publicul din Franța, după numeroase recitaluri. Apoi, cucerește toate continentele și ajunge în Statele Unite ale Americii și Canada până în Australia, Japonia și Africa de Sud, Israel sau Orientul Apropiat.

Prin ce a trecut regele naiului pe vremea lui Ceaușescu

Din 1972 și pană în 1981 are un real succes în Franța, devenind membru al Societății Compozitorilor. În anul 1982, Gheorghe Zamfir dedică un concert lui Dumnezeu,motiv pentru care autoritățile comuniste îl obligă practic să plece în exil la Paris.

„În anul 1982 am ales calea exilului, deoarece, după spusele ministrului de Externe de atunci, Ștefan Andrei, care mi-a pus pașaportul cu viza de plecare în buzunar, aș fi avut mult mai mult de suferit dacă aș fi rămas. Mi-a șoptit la ureche: „Ia-ți valiza, naiurile și pleacă și să nu te mai întorci niciodată, că va fi rău de tot pentru tine, Ceaușescu te va omorî”, a mărturisit Gheorghe Zamfir într-un interviu pentru revista Taifasuri.

Între perioada 1988 – 1990 a fost primit de trei ori la Vatican. Cu această ocazie, muzicianul primește medalia Vaticanului și de două ori diploma Universității „Don Bosco” din Roma. Revine în România, după 1989 și se implică în viața politică. De asemenea, are mari probleme financiare din cauza datoriilor acumulate faţă de fiscul francez, care îi confiscă proprietăţile din Franţa. Cu toate acestea, artistul rămâne în lumea muzicii și își continuă seria de concerte.

În toată cariera sa a adunat peste 300 de lucrări compuse și a abordat toate stilurile muzicale: folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic. De asemenea, are un repertoriu interpretativ care acoperă perioadele barocă, clasică şi contemporană. Gheorghe Zamfir are mai mult de 190 de albume înregistrate și peste 120 de milioane de albume vândute. În plus, a obținut 120 de discuri de aur și platină. Muzicianul singurul artist european care a câștigat două discuri de aur în SUA.

Gheorghe Zamfir are o soţie cu 44 de ani mai tânără decât el

Gheorghe Zamfir si sotia
Gheorghe Zamfir si sotia

În anul 1994, muzicianul se căsătorește cu Marie Noëlle. Iubirea lor a durat până în anul 2010. În acest an au divorțat, după o serie de scandaluri. În 2000 îşi publică autobiografia sub titlul „Binecuvântare și blestem”, iar în anul 2002 publică volumul de versuri „În inima întristată a barocului”.

În anul 2008 o cunoștea deja pe Nicoleta Beca, femeia cu 44 de ani mai tânără. Însă, iubirea nu ține cont de vârstă, iar cei doi sunt cel mai bun exemplu. După aproape opt ani de iubire cu Nicoleta Beca, trăiți și în paralel cu divorțul de prima soție, Gheorghe Zamfir s-a căsătorit din nou în anul 2015.

Cei doi sunt și astăzi împreună și locuiesc într-o vilă superbă construită pe dealurile comunei Cobia, la doar 10 km de oraşul natal Găieşti.