Home » Life & Style » Globurile de Aur – istoria neștiută. Anul în care a avut loc prima ceremonie de decernare a premiiilor. Cum a luat naștere tradiția

Globurile de Aur – istoria neștiută. Anul în care a avut loc prima ceremonie de decernare a premiiilor. Cum a luat naștere tradiția

Ileana Mladinoiu / 17.01.2022, 11:24
Globurile de Aur – istoria neștiută. Anul în care a avut loc prima ceremonie de decernare a premiiilor. Cum a luat naștere tradiția

Globurile de Aur, în engleză Golden Globe Awards, premiile americane pentru filme și seriale de televiziune, oferite în fiecare an, ocupă un loc important în seria de premii ale cinematografiei, culminând cu Premiile Oscar. Prin urmare îndeplinesc și o funcție anticipativă.

Globurile de Aur – cum a luat naștere tradiția

În industria divertismentului, Globurile de Aur sunt considerate pe locul doi ca importanță atât după Premiile Academiei pentru film, cât și după Premiile Emmy pentru televiziune. Ceremonia de decernare a premiilor care se transmite la TV este organizată de fiecare dată cu fast. Globurile de Aur sunt acordate pe mai multe categorii.

Premiile de film le includ pe cele votate ca cel mai bun film, cel mai bun actor și cea mai bună actriță, fiecare împărțite în dramă, comedie sau muzical. Regia, scenariul, muzica, filmele de animație și filmele în limbi străine sunt, de asemenea, onorate.

Premiile de televiziune vizează seriale dramatice, de comedie sau  muzicale, mini-seriale, precum și spectacole de actorie de un anumit gen sau format.

Pentru toate premiile competitive, membrii HFPA au votat pentru a preciza o listă de nominalizați și apoi, de obicei, un singur câștigător pentru fiecare categorie. Câștigătorii Globului de Aur primesc o statuetă formată dintr-un glob înfășurat într-o fâșie de film.

Scurt istoric al Globurilor de Aur

Prezentarea premiilor a luat naștere în 1944, ca un demers al proaspăt înființată Hollywood Foreign Correspondents Association, un consorțiu de jurnaliști de divertisment cu sediul în Los Angeles, dar care lucrează pentru publicații din afara Statelor Unite.

În 1955, odată cu reîncorporarea unui grup divizat de scurtă durată, a fost redenumit HFPA. În anul următor, Premiile Globurile de Aur, care inițial au onorat doar filme cinematografice, au acordat și primele sale premii pentru televiziune. Gala de premiere a început să fie televizată la nivel național la mijlocul anilor 1960.

Revenind, prima prezentare a premiilor pentru realizări distinse din industria filmului acordată de Asociația Corespondenților străini de la Hollywood, precursorul Asociației Presei Străine de la Hollywood de astăzi, a avut loc la începutul anului 1944, cu o ceremonie informală la 20th Century Fox.

Acolo, Jennifer Jones a primit primul trofeu  pentru cea mai bună actriță pentru  rolul din „The Song of Bernadette”, și cel mai bun film, în timp ce Paul Lukas a luat acasă lauri pentru cel mai bun actor din „Watch on the Rhine”. Premiile au fost înmânate sub formă de suluri.

În anul următor, membrii asociației au organizat un concurs cu scopul de a găsi un design pentru o statuetă care să reprezinte cel mai bine obiectivele generale ale organizației. Marina Cisternas, președintele grupului, în 1945-1946, a prezentat ideea unui glob strălucitor pe un piedestal cilindric, spre a reprezenta lumea.

Odată cu prezentarea Globurilor de Aur, Asociația Corespondenților Străini de la Hollywood a organizat primul său eveniment social de gală în 1945, cu un banchet oficial la Hotelul Beverly Hills. Going My Way a câștigat pentru cel mai bun film, în timp ce Ingrid Bergman și Alexander Knox au fost desemnați pentru cea mai bună actriță și cel mai bun actor pentru rolurile din „The Bells of St. Mary”, respectiv „President Wilson”.

Repere importante în istoria Globurilor de Aur

Au existat și alte repere importante în istoria Globurilor de Aur. În 1951, asociația a decis să împartă cel mai bun film, actor și actriță nominalizată în două categorii, dramă și muzical sau comedie, astfel încât niciun gen să nu fie neglijat.

În 1952, HFPA a creat Premiul Cecil B. de Mille pentru a recunoaște „contribuția remarcabilă în domeniul divertismentului”. De Mille a fost primul beneficiar al premiului care îi poartă numele.

Însă, unele problemele de credibilitate au afectat premiile Globul de Aur pentru o mare parte din istoria lor, cauzate de acuzațiile de improprietate pe care le-a suferit ocazional HFPA. În 1968, de exemplu, Comisia Federală de Comunicații, investigând emisiunea americană NBC a Globurilor de Aur, a susținut că HFPA „a indus în mod substanțial publicul în eroare” cu privire la procedurile sale de selectare a câștigătorilor. Una dintre acuzații făcea referire la faptul că organizația a negociat să extindă premiile pentru unii artiști în schimbul prezenței lor la ceremonie.

Globurile de Aur
Globurile de Aur

De exemplu, în 1982 s-a speculat ideea că soțul actriței Pia Zadora, câștigătoarea unui premiu care era considerat pe scară largă a fi nemeritat, le-a oferit alegătorilor diverse favoruri. Acest lucru a dus la dispariția ceremoniei de pe rețeaua de televiziune timp de câțiva ani.

Totuși, până în secolul al XXI-lea, importanța crescândă acordată de industria divertismentului premiilor de tot felul a conferit un aer de prestigiu vechilor Globuri de Aur. Ele au fost observate îndeaproape ca precursori ai Oscarurilor, iar ceremonia a fost frecvent printre cele mai urmărite evenimente de televiziune.

Cu toate acestea, viitorul Globurilor de Aur a fost pus la îndoială și în 2021. În urma acuzațiilor continue de încălcări ale eticii și a criticilor legate de lipsa de diversitate a HFPA, NBC a anunțat că nu va televiza ceremonia, începând cu 2022.

Deși, unele categorii nu au ajuns la Globurile de Aur de astăzi ele recunosc realizările în 25 de categorii dintre care 14 în filme și 11 în televiziune.