Home » Life & Style » Idei de desert pentru bolnavii de colită cronică. Rețetă simplă și delicioasă

Idei de desert pentru bolnavii de colită cronică. Rețetă simplă și delicioasă

Ileana Mladinoiu / 30.04.2021, 14:36
Idei de desert pentru bolnavii de colită cronică. Rețetă simplă și delicioasă

Orice s-ar spune deserturile, în mare parte dulci, nu pot fi excluse din viața oamenilor suferinzi, apărând ca o compensație pentru o gamă de alimente firesc mai restrânsă. După cum se știe, unele alimente sunt recunoscute ca producătoare de balonări abdominale, dureri și diaree. Colitele, adică inflamațiile cronice ale pereților intestinali, care se însoțesc de tulburări de tranzit intestinal (diaree, mai rar constipație), de secreție crescută de mucus și uneori de eliminări de sânge prin scaun, impun în primul rând anumite precauții alimentare.

Ce variante de desert au bolnavii de colită (cronică)

Lista rețetelor recomandate este destul de lungă. Ea cuprinde biscuiți în care intră albuș, budinci cu brânză de vaci, gelatine, mere coapte la cuptor, griș fiert și bătut spumă etc. Cu condiția să nu se facă abuz de zahăr la prepararea lor, ele sunt bine tolerate de către bolnavii de colită.

De la o vreme, domnește ideea, greșită, că fructele sunt interzise sub orice formă. Această excludere absolută a fructelor nu numai că nu asigură confortul digestiv, dar poate să întrețină și să agraveze constipația.

Aceasta la rândul ei întreține și agravează iritația pereților intestinali. De aceea, cu precauția fierberii, a trecerii prin sită de păr sau a coacerii la cuptor, fructele, mere sau pere, figurează în deserturile propuse.

Manoperele culinare amintite au rolul de a înmuia celuloza (scheletul dur al fructului) și a o fragmenta, ceea ce îi atenuează mult efectul iritant asupra intestinului bolnav.

Fructele menționate, ca și gutuile, conțin o substanță numită pectină, cu efecte curative în colită. Acestei pectine i se datorează gelificarea sucului de gutui legat cu zahăr (așa-numita peltea). Ea este permisă în preparate ca tarte sau rulade.

Jeleul de afine, prin substanțele astringente conținute (tanin) are de asemenea un efect binefăcător în colite.

Laptele, evitat pe drept cuvânt de majoritatea bolnavilor de colită, nu dă tulburări intestinale când este combinat cu paste făinoase (griș) sau diluat în creme și budinci.

Cu aceste precauții, deserturile indicate pot umple un anumit gol în dieta bolnavilor de colită.

Ce alimente sunt permise suferinzilor de colită

sucuri de fructe fără zahăr;

-chisel;

-fructe coapte la cuptor sau compot pasat de mere, pere, prune, caise, piersici, vișine, cireșe;

-aluaturi uscate;

-biscuiți;

-gelatine de fructe, de vin negru, de ceai, de cacao;

-sufleuri

Alimente interzise

-înghețate, fructe crude, fructe uleioase, aluaturi proaspete, aluaturi cu prea mult unt, aluat dospit, marmeladă, miere, dulceață, sirop, ciocolată.

Reteta sufleu de brânză de vaci

Ca ingrediente: 400 g brânză de vaci, 20 g unt, 4 albușuri, 40 g zahăr, 4 g sare.

Se trece brânza de vaci prin sită și se amestecă cu 10 g de unt, puțină sare, albușurile bătute spumă și zahăr. Compoziția se toarnă într-o formă unsă cu restul de unt și se fierbe în baie de apă, așezând forma cu sufleul într-un vas cu apă fierbinte, acoperit cu un capac.

Se fierbe 30-40 de minute, apoi se scoate forma din apă și se lasă să stea 10 minute, după care se răstoarnă pe o farfurie și se servește imediat.

Poftă bună!