Home » Life & Style » În ce țări este necesară viza turistică și cum se poate obține

În ce țări este necesară viza turistică și cum se poate obține

Ileana Mladinoiu / 09.04.2022, 13:09
În ce țări este necesară viza turistică și cum se poate obține

A călători în anumite țări înseamnă să acordați o atenție deosebită documentelor necesare pentru a intra pe teritoriul respectivului stat. Uneori, un pașaport poate fi suficient, dar în anumite condiții de valabilitate și durata șederii. În alte cazuri, aveți nevoie de o viză de intrare validată de ambasada sau consulatul țării pe care intenționați să o vizitați. Este cazul de cealaltă parte a Atlanticului, unde cererea ESTA pentru Statele Unite este obligatorie pentru a putea intra pe teritoriul american.

În ce țări este necesară viza turistică și cum se poate obține

Aceste formalități se găsesc și în Canada, în Cuba și de cealaltă parte a globului, în Oceania. Într-adevăr, este necesar să solicitați o viză pentru Noua Zeelandă și Australia sau o cerere de eTA  (Autorizație Electronică de Călătorie) pentru Canada.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe cetăţenii români trebuie să știe care sunt condiţiile de intrare şi regimul de şedere în statele membre ale Uniunii Europene, respectiv cele prevăzute în Directiva 38/2004 a Parlamentului European şi a Consiliului privind dreptul la libera circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii UE şi membrii familiilor acestora.

Există și un top al țărilor unde viza turistică este mai greu de obținut:

Coreea de Nord

Nu este deloc surprinzător faptul că găsim Coreea de Nord pe primul loc dintre țările în care este cel mai greu să obții o viză. Într-adevăr, spre deosebire de vecinul său sud-coreean, țara își deschide foarte rar granițele pentru străini.

Desigur, mulți călători curioși  vor să afle mai multe despre această țară. Dacă te afli printre ei, cea mai bună modalitate de a intra pe teritoriu este să treci prin Beijing, unde este „mai ușor” să obții o viză pentru Coreea de Nord. Dar viza se poate obţine de la una din ambasadele sau agenţiile de turism nord-coreene din străinătate.

Perioada de procesare a vizei este de minimum 10 zile. Însă alte informații utile pot fi obținute consultând platforma Ambasadei Republicii Populare Democrate Coreene în România.

China

Ai putea să fii surprins să afli că este atât de dificil să obții o viză pentru China. Cu toate acestea, se știe că țara are o politică de vize strictă și deosebit de complicată. Va trebui, așadar, să aveți răbdare dacă doriți să obțineți prețioasa viză.

Pentru ca șansele să fie de partea dumneavoastră, recomandat este să solicitați o viză pentru China cu cel puțin două luni înainte de data plecării și să aflați despre documentele care trebuie furnizate.

Nigeria

Este o țară care are multe de oferit, cu condiția să ajungeți acolo. Într-adevăr, viza pentru Nigeria este greu de obținut. Pentru a merge pe acest teritoriu magnific, veți avea nevoie, de exemplu, de o scrisoare de invitație, de un bilet de avion dus-întors, precum și de o garanție financiară privind fondurile pe care le aveți pentru sejurul dumneavoastră.

Sudan

Pentru Sudan viza trebuie obținută înainte de plecarea dumneavoastră de la ambasadă sau consulat. Autoritățile nu eliberează vize la fața locului. Timpul necesar pentru obținerea acesteia este mult mai mare decât media, motiv pentru care este bine să solicitați această viză cu cel puțin două luni înainte de data plecării.

Necesitate viză turistică
Necesitate viză turistică

Situația obținerii vizelor turistice în Europa

Astăzi, este foarte ușor să călătorești în toată Europa când ești cetățean al Uniunii Europene. Într-adevăr, în majoritatea țărilor din Bătrânul Continent, va trebui doar să prezentați o carte de identitate sau un pașaport valabil pentru a putea intra în țara la alegere. Cu toate acestea, nu toate țările de pe continent aplică această regulă.

Rusia

Este o țară foarte exigentă în ceea ce privește acordarea vizelor. Într-adevăr, este imposibil să călătorești pe teritoriul Rusiei dacă ai o viză, chiar și atunci când ai unul dintre cele mai puternice pașapoarte de pe planetă. Așa se explică de ce din punct de vedere istoric, viza rusă este una dintre cele mai greu de obținut.

De exemplu, va trebui să aveți o invitație de la un prieten cu reședința în Rusia sau un fel de voucher de călătorie de la un hotel din Rusia pentru a putea face această solicitare. Nu este posibil să solicitați viză la sosirea în Rusia. Viza se eliberează în termen de 10 zile de la depunerea cererii.

Turcia

Cetăţenii români care călătoresc în Turcia în scop turistic sau de afaceri (întâlniri) nu necesită viză de intrare pe teritoriul acestui stat. Însă, perioada de şedere nu poate depăşi 90 de zile, într-un interval de 6 luni.

În schimb, cei care ştiu că urmează să se deplaseze în Turcia pentru alte scopuri (angajare, studii, formare profesională, cercetare științifică ori alte scopuri similare) sau intenționează să stea mai mult de 90 de zile trebuie să obţină, în prealabil, o viză de lungă şedere pentru intrarea şi şederea pe teritoriul țării.

Viza poate fi obținută în mai multe moduri, online, înregistrându-te, completând un formular electronic și plătind o taxă (poți face acest lucru cu orice card de credit). Confirmarea emiterii vizei în Turcia va fi trimisă la adresa de e-mail indicată. Va trebui să o scoți la imprimantă și să o prezinți cu pașaportul în timpul controlului de frontieră sau înainte de a urca în avion.

Viza mai poate fi achiziționată și la sosirea în Turcia. La fiecare punct de trecere a frontierei, există puncte de vânzare care emit acest document la fața locului, cu o taxă mai mare, plătită în numerar.

Intrarea în India

Dacă plănuiți o vizită în această țară, trebuie să solicitați o viză de turism care vă autorizează să stați în Sri Lanka, de exemplu, o perioadă de 30 de zile. Vi se va cere să aveți un pașaport valabil și documente justificative pentru a obține permisiunea de a rămâne în Sri Lanka pentru o perioadă de 30 de zile, cu prevederea prelungirii cu încă două luni dacă aveți un motiv valabil.

Dacă nu doriți să solicitați viza pentru Sri Lanka prin intermediul ambasadei sale, o puteți obține cu ușurință online. Guvernul Sri Lanka a introdus din ianuarie 2012 o funcție numită Electronic Travel Authority sau ETA pentru toți cei care doresc să viziteze această țară în scop turistic.

Puteți solicita ETA online dacă aveți un pașaport valabil cel puțin încă șase luni. După ce obțineți ETA, deveniți eligibil pentru a vizita Sri Lanka ca turist. Acest permis este valabil doar pentru o perioadă de trei luni. Puteți reveni în Sri Lanka pe aceeași ETA pentru încă o lună, dacă doriți.

Intrarea în Statele Unite ale Americii

Aproape 80 de milioane de turiști vizitează Statele Unite în fiecare an. Și pe bună dreptate, țara asta cu o mie de fațete are totul pentru a seduce. Aici, puteți vizita orașe mari precum New York sau Washington sau vă puteți bucura de soare și de plajele din Florida.

Viza turistică va depinde de durata șederii. Trebuie să obțineți o viză turistică ESTA pentru Statele Unite în următoarele două cazuri: intenționați să rămâneți mai mult de trei luni, pleci pentru mai puțin de 90 de zile, dar din 2011 ai călătorit în următoarele țări: Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria, Yemen.

Dacă nu ați vizitat țările menționate mai sus și șederea dumneavoastră durează mai puțin de 3 luni, viza pentru Statele Unite ale Americii nu este obligatorie. Totuși, veți avea nevoie de un document pentru a intra pe teritoriul american: ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Este echivalentul AVE în Canada, iar ETA devine autorizație eVisitor în Australia.

De la obținerea autorizației ESTA pentru Statele Unite, valabilitatea acesteia este de 2 ani . Dacă șederea nu poate depăși 90 de zile, rețineți că acest document vă permite să intrați de mai multe ori pe pământ american.

Pentru a obține ESTA este necesar un singur document și anume pașaportul. Procedura se face online. Prin urmare, trebuie să scanați pagina de identitate a pașaportului și apoi să încărcați acest document în timpul cererii.

Ileana Mlădinoiu