Home » Life & Style » Incredibil! Cât costă, de fapt, un rinichi pe piața neagră a organelor

Incredibil! Cât costă, de fapt, un rinichi pe piața neagră a organelor

Alexandru Cazacu / 04.05.2021, 15:51
Incredibil! Cât costă, de fapt, un rinichi pe piața neagră a organelor

Deși poate părea incredibil, există și o piață neagră a organelor umane. La nivel mondial, traficul de organe reprezintă o problemă foarte gravă. Cu toate acestea, hai să vedem cât costă un rinichi pe piața neagră a organelor.

Cât costă, de fapt, un rinichi pe piața neagră a organelor

Zilnic, mulți oameni mor din cauza că trebuie să facă un transplant și listele de așteptare sunt foarte lungi. E bine, asta este și cauza pentru care există piața neagră de organe. Mulți oameni sunt dispuși să plătească sume mari de bani pentru a-și salva viața. Printre organele vândute ilegal se află și rinichii.

Așadar, traficanții de organe profită de acest lucru, iar medicii se confruntă cu lipsa de organe pentru transplant. Chiar dacă există multe persoane care își donează organele, numărul celor care au nevoie de ele este mult mai mare. Prețurile organelor sunt extrem de mari, iar traficanții se îmbogățesc, profitând de disperarea oamenilor.

Traficanții de Organe fac o avere

Deși un rinichi poate ajunge și la 100.000 de euro, există și unele persoane care își vând organele pentru sume mult mai mici. De exemplu, din cauza sărăciei, în țări precum India, Pakistan, China sau Filipine oamenii primesc câteva sute de dolari pentru un rinichi.

Chiar și în România sunt oameni care decid să își vândă rinichii din diferite motive. Așadar, pe piața neagră a organelor un rinichi poate fi cumpărat cu 15.000 de euro sau chiar 50.000 de euro, dar există și oameni care cer mai mult pe organele lor. De asemenea, se pare că persoanele fără adăpost se află printre cele mai căutate victime ale traficanților de organe.

Ei bine, dacă un rinichi poate ajunge la 100.000 de euro, pentru alte organe precum ficatul sau inima, prețul poate ajunge și la 350.000 – 400.000 de euro, potrivit kanald.ro.

Cât costă un rinichi pe piața neagră a organelor
Cât costă un rinichi pe piața neagră a organelor

Persoanele care și-au vândut rinichii au ajuns în fața justiției

De-a lungul vremii, au existat și cazuri în România, în care persoanele care și-au vândut organele au ajuns în fața justiției. Un astfel de exemplu este cel a lui Robert Mihaly, care în anul 2005 a decis să își vândă un rinichi unui sârb, pentru suma de 20.000 de mărci. Mihaly era unul dintre deținuții Penitenciarului Gherla, care a fost condamnat pentru trafic de persoane.

Potrivit estimărilor specialiștilor, piața neagră a organelor ajunge la câteva miliarde de dolari. Traficanții profită de lipsa de organe pentru transplant, iar cei care au nevoie de bani își vând rinichii pentru sume foarte mici de bani.

Autoritățile din lumea întreagă atrag atenția că piața neagră a organelor este o problemă foarte gravă. Acum, din cauza constrângerilor logistice, etice și legale, numărul organelor recoltate se dovedește a fi insuficient pentru toți pacienții care ar avea nevoie de un transplant. Potrivit unui studiu din 2019, în Australia, una dintre țările în care autoritățile monitorizează turismul de transplant, numărul persoanelor care călătoresc în afara granițelor pentru a fi supuși unei astfel de proceduri, este mai mare faţă de numărul persoanelor din bazele de date oficiale, potrivit ABC News.