Home » Life & Style » Istoria ceaiului englezesc. Cum a luat naștere ritualul și ce greșeli trebuie evitate

Istoria ceaiului englezesc. Cum a luat naștere ritualul și ce greșeli trebuie evitate

Ileana Mladinoiu / 08.02.2021, 11:48
Istoria ceaiului englezesc. Cum a luat naștere ritualul și ce greșeli trebuie evitate

Ceaiul de plante, o băutură cu gust minunat consumată de întreaga lume,  nu și-a terminat de dezvăluit secretele. Iubitorii de ceaiuri vor mereu să fie puși în temă cu toate aspectele ce țin de ritualul ceaiului, indiferent de țara care îl practică.

Cum se consumă ceaiul englezesc

Spunem englezesc, deși nu se cunoaște niciun produs de calitate fabricat în Anglia. Consumul ceaiului în stil englezesc este foarte serios, încât nu-ți poți permite să glumești despre asta, deși unora le-ar produce zâmbete.

În Anglia, ritualul timpului ceaiului este sacru. Acest ritual este în vigoare de câteva secole.

Cum a apărut ritualul ceaiului englezesc

Este primul lucru de știut înainte de a dori să luați ceaiul în același mod. Ducesa de Bedford, însoțitoarea reginei Victoria, a invitat prietenii să ia o gustare și o ceașcă de ceai, fiind singura care știa ce ceaiuri să aleagă: English elegant Breakfast și Earl Grey, terminând cu o fantezie florală a lui English Rose (ceai negru cu boboci și petale de trandafiri) sau Mango &Bergamot (ceai verde cu mango).

Au fost servite produse de patiserie și sandvișuri rafinate. Sandvișuri mici care au luat rapid loc produselor de patiserie precum biscuiții, briosele și faimosul Tort al Reginei Victoria, în realitate un blat de chec, o cremă ușoară și un gem de căpșune.

Suntem în jurul anului 1840. În acea perioadă, oamenii din Înalta Societate luau cina  foarte târziu. Pentru a-și recâștiga forțele la mijlocul după-amiezii,  nimic mai bun decât acest moment al ceaiului englezesc.

Acesta este modul în care, de la ceaiul englezesc tradițional, englezii au trecut la ceaiul dintre  orele 16:00 și 18:30, așa cum îl știm astăzi.

Cât despre laptele, acesta nu are nicio legătură cu ritualul, fiind folosit doar pentru a reduce gustul ceaiului, adesea prea puternic, prea amar și provocând arsuri la stomac. În zilele noastre, iubitorii de ceai vrac știu cum să-l pregătească, cunosc temperatura apei, dozajul și timpul de preparare ce trebuie respectate.

Ceaiul englezesc
Ceaiul englezesc

Cum să respectați ritualul ceaiului englezesc

Pentru a rămâne în tradiție, veți folosi ceai negru. Ceaiul verde nu a ajuns pe mesele englezești decât mai târziu. Ceaiul negru ar trebui să fie simplu, dar, dacă doriți, puteți opta și pentru ceaiuri amestecate.

Din moment ce inițial, cum am spus, ceaiul era doar pentru Înalta Societate, va trebui să vă îmbrăcați corespunzător și să scoateți cel mai bun set de ceai. Ceainic din porțelan cu flori, cupe frumoase rafinate, fată de masă elegantă etc.

Ceaiul nu trebuie băut cu degetul mic ușor  ridicat, dacă degetul este curat, cu trimitere la perioada din Evul Mediu. Pe atunci, toată lumea mânca folosind degetele , iar nobilimea feudală nu făcea excepție de la regulă.

În timpul banchetelor mari, domnii țineau întotdeauna unul sau două degete uscate pentru a folosi condimentele  foarte scumpe aduse din Orient. De aceea, nu trebuia să fie murdare cu grăsimi, sos sau alimente.  În plus, este un gest de prost gust, ne avertizează Aurelia Marinescu în cartea sa “Codul bunelor maniere astăzi”.

În zilele noastre, puteți folosi ceainice frumoase, cupe frumoase etc. Pe de altă parte, nu trebuie să rupeți tradiția. Îmbrăcați-vă elegant, comportați-vă bine, lăsați deoparte  smartphone-ul și rețelele sociale, pur și simplu discutați cu prietenii. Nu uitați să adăugați produse de patiserie delicioase pe care le considerați că merită.