Home » Life & Style » La ce folosește șofranul și cât costă 100 de grame din acest ingredient

La ce folosește șofranul și cât costă 100 de grame din acest ingredient

Ileana Mladinoiu / 15.09.2021, 11:30
La ce folosește șofranul și cât costă 100 de grame din acest ingredient

Supranumit “aurul roșu” al gastronomiei, șofranul este o plantă bulbică. Acesta are avantajul de a înflori toamna. Se aseamănă cu brândușa de toamnă, căreia i se mai spune crocus, însă crocus sativus stă la originea adevăratului șofran.

Șofranul – condiment, utilizare, cultivare

Cormii (bulbii) produc de obicei una până la două flori mari cu petale ale căror culori variază de la mov deschis până la violet purpuriu. Staminele, acele filamente lungi, roșii sunt recoltate pentru a obține șofranul.

Florile șofranului au particularitatea de a rămâne deschise atât ziua, cât și noaptea. Spre deosebire de multe alte plante, șofranul este cultivat vara, când se află în stare latentă.

De la paella spaniolă si celebra bouillabaisse din sudul Frantei (supă de pește provensală), pana la orezurile italiane (risotto), sofranul este un condiment fără de care bucătăriile lumii nu ar mai fi la fel.

Spania exportă șofran din secolul al XIV-lea, azi deținând 70% din piața mondială, iar țările care importă șofran sunt: Arabia Saudită, Kuweit, SUA.

În ultima duminică din luna octombrie în regiunea La Mancha din Spania are loc sărbătoarea încheierii culesului șofranului, la care iau parte localnicii, dar și oameni veniți din toată Spania ori turiști. Atunci este aleasă regina Spaniei (Dulcineea), iar Don Quijote și Sancho Panza își fac triumfal apariția, purtând costume de epocă.

Șofranul
Șofranul

Folosit și de Cleopatra

Era un ingredient valoros cu secole înainte și în Persia. Fenicienii dedicau prăjituri cu șofran zeitei Astarte. Fragmente mici de șofran s-au găsit și în mumiile egiptene. Însăși Cleopatra îl folosea în preparatele sale cosmetice.

Șofranul este meționat de Homer, Plinus cel Bătrân, Hippocrates, Chaucer sau Shakespeare. În Evul Mediu, Eduard al III-lea impune fermierilor englezi cultivarea plantei, numită aici “crockers”. În 1838 în America agenda medicală arăta că “în doze mici, înviorează spiritul”.

Arabii, considerați cei mai mari consumatori de șofran, folosesc șofranul la aromatizarea mâncarurilor din miel, oaie, pui, orez.

Cum poate fi utilizat șofranul și cât costă 100 de grame din acest ingredient

Moduri de a introduce șofranul într-un preparat

1.Stigme pisate de șofran

Într-un mojar zdrobiți filamentele. Puteți plasa pistilii (fiecare pistil conține patru filamente) în hârtie de copt pentru a vă ușura munca. Apoi, turnați șofranul în apă fierbinte. În mod ideal, nu aduceți la fierbere. După cel puțin 10 minute puteți adăuga infuzia în vasul de gătit. Această metodă poate fi folosită, de exemplu, în sosul ragu.

2.Pulberea de șofran

Unii dintre voi cumpărați șofran pulbere. Problema cu șofranul pe care îl cumpărați deja măcinat este că acest condiment, adesea, poate fi amestecat cu alte produse și, eventual, coloranți. De aceea îl puteți  măcina singuri.

Pulberea este bună pentru mâncărurile cu un „sofrito” (sos de roșii specific îndeosebi spaniolilor) și, în general, la prăjire.

3.Infuzia de șofran

Inițial această tehnică este foarte simplă. Puneți filamentele în apă rece sau fierbinte, iar timpul intră în lucru (cu cât apa este mai fierbinte, cu atât infuzia este mai rapidă). Infuziile cu miere și șofran sunt recomandate mai ales în serile de iarnă.

Tehnică pentru optimizarea utilizării șofranului

Introduceți filamentele de șofran într-o pungă pentru vidat sau o pungă cu fermoar. Adăugați apă în pungă până când se umple, închideți-o și puneți-o într-o baie de apă la temperatura de 65 de grade. Lăsați-le să se infuzeze sub vid și la rece timp de 5 ore. Puteți apoi să vă păstrați infuzia la frigider timp de 20 de zile sau chiar să o înghețați pentru a o folosi luni de zile (există și cocktailuri cu șofran).

La ce este bun șofranul

Pe parcursul articolului, ați înțeles la ce este util șofranul. Un condiment foarte potrivit pentru aproape orice preparat, îndeosebi cu pește, carne de pasăre, orez, paste sau în prăjituri. Pentru că aroma de șofran este eliberată numai când este încălzită, se recomandă a nu fi încălzită prea mult.

Rețetă de orez cu șofran

Ingrediente:

250 g orez lung;

2 cepe;

2 linguri de ulei de măsline;

1/2 l bulion;

pulbere de șofran

Mod de preparare

Tocați ceapa și rumeniți-o în ulei într-o cratiță. Adăugați orezul, amestecați până când boabele sunt translucide, puneți bulion, sare și piper. Acoperiți și gătiți 15 minute la foc mic.

La sfârșitul gătitului, presărați șofran, amestecați bine și lăsați să mai stea încă 5 minute pe foc, până când apa este complet absorbită.

Șofranul contrafăcut

Șofranul a fost și va rămâne întotdeauna scump. Dacă îl descoperiți la prețuri foarte mici, mai bine nu-l cumpărați. Șofranul contrafăcut conține chimicale și nu are aroma adevăratului șofran.

Șofranul bun dă miros chiar și dintr-o pungă de plastic. Cel din Iran sau din Spania are toate calitățile.

Cât costă 100 de grame de șofran

La un preț cuprins între 2.000 si 10.000 lire/500 de grame, faceți socoteală cât ar costa 100 de grame. Șofranul este nu doar cel mai scump condiment din lume, ci și cel mai scump aliment. Caviarul, carnea de vită Kobe, oțetul balsamic sunt depășite.

Ce-i de reținut este că doar un simplu firicel de șofran poate schimba complet gustul unui fel de mâncare din care nu lipsesc deserturile.