Home » Life & Style » La ce să fii atent când cumperi un teren – capcane de evitat la o astfel de achiziție

La ce să fii atent când cumperi un teren – capcane de evitat la o astfel de achiziție

Bucur Ioana / 14.10.2020, 14:09

Cumpărarea unui teren este, pentru majoritatea, una dintre cele mai mari investiții pe care le facem în timpul vieții. Fiind vorba de sume importante de bani și de un angajament ce va avea un impact direct asupra vieții fiecăruia, este important să știm care sunt capcanele de evitat la o astfel de achiziție. Iată la ce să fii atent când cumperi un teren.

Ce capcane îi așteaptă pe noii proprietari. La ce să fii atent când cumperi un teren?

De cele mai multe ori, din momentul în care ne propunem să cumpărăm un teren pe care să construim o casă și până când devenim, cu acte, propritari, pot trece și câțiva ani. Odată obținuți banii, este vital să nu ne grăbim înainte de a face achiziția. Experții din domeniu au dezvăluit la ce trebuie să fii atent când cumperi un teren, fie că vorbim despre zonă, utilități și chiar vecini.

Viitorii proprietari trebuie să aleagă cu grijă zona în care vor să cumpere un teren

Evident, primul criteriu de care trebuie ținut cont când cumperi un teren este zona în care este amplasat. Ana Ghiță, director general al unei agenții imobiliare, recomandă ca alegerea zonei să se facă în concordanță cu posibilitățile financiare ale cumpărătorului. Dacă pe acel teren urmează să se construiască o locuință, atunci trebuie să vă asigurați că zona este destinat strict construcțiilor rezidențiale, de preferat, cu regim de înălțime mic. Astfel, evitați situația nedorită în care un bloc s-ar construi lângă casă. O altă capcană este legată de accesul spre centrul orașului. Când cumpărați un teren, asigurați-vă că există, în apropiere, și grădinițe, școli, teatre, restaurante.

La ce să fii atent când cumperi un teren - capcane de evitat la o astfel de achiziție
La ce să fii atent când cumperi un teren – capcane de evitat la o astfel de achiziție

„Străzile trebuie să fie asfaltate sau cel puțin pietruite pentru a avea acces și în timpul iernii. Nu trebuie uitate mijloace de transport în comun și posibilitățile de aprovizionare, pentru că nu este plăcut să parcurgi câțiva kilometri pentru a cumpăra o pâine”, a explicat Ana Ghiță, director general al unei agenții imobiliare.

După ce zona a fost aleasă, următorul pas îl contituie căutarea propriu-zisă a terenului de achiziționat. Dacă vreți să fiți siguri că vechiul proprietar al lotului are toate actele terenului în regulă, puteți apela la serviciile unui agent imobiliar. Spacialistul va verifica dacă nu există interdicții de construcție, retrageri sau conducte subterane.

„În orice achiziție imobiliară, cumpărătorul trebuie să verifice autenticitatea și proveniența actelor de proprietate, precum și identitatea vânzătorului. Dacă în tranzacție intervine vânzarea proprietîții prin procură, testament sau orice alt act, cumpărătorul trebuie să verifice atent toate actele emise pentru acestea”, a spus Iulian Fechita, coordonatorul departamentului de terenuri în cadrul unei companii de consultanță imobiliară, citată de Wall Street.

La ce să fii atent când cumperi un teren - capcane de evitat la o astfel de achiziție
La ce să fii atent când cumperi un teren – capcane de evitat la o astfel de achiziție

Existența sau inexistența utilităților, una dintre capcanele la care trebuie să fii atent când cumperi un apartament

Când cumperi un teren, înainte de a semna vreun act, cumpărătorul trebuie să solicite vânzătorului un Certificat de Urbanism și un plan de rețele, pentru a afla despre parametrii de construire aferente lotului, rețele subterane, eventuale restricții de construcție, precum și toate autorizațiile necesare în cazul unei dezvoltări imobiliare. Astfel, cumpărătorul va vedea cum sunt amplasate utilitățile în zonă – energie electrică – și costurile pentru a le aduce pe lotul respectiv, în cazul în care acestea se află la o oarecare distanță.

„Trebuie știut că în cazul în care acestea sunt deja pe lot, clientul va avea oricum costuri legate de proiectele de branșare”, a subliniat Ana Ghiță.

Vecinii, un factor ce nu trebuie ignorat când cumperi un teren

„Trebuie discutate toate problemele legate de vecinătate, precum datoria fiecăruia de împrejmuire sau de construcție a gardului, ce segment revine fiecăruia din zona comună etc. Mai trebuie aflat momentul în care vecinii doresc să înceapa propriile construcții, întrucat acest lucru poate aduce mari servicii, precum aducerea utilităților în comun sau după poate provoca deservicii majore”, a adăugat ana Ghiță.

În mod ideal, vecinii ar aparține aceleiași categorii sociale, iar comunicarea cu aceștia ar începe imediat după achiziția terenului.