Home » Life & Style » La ce sunt buni, de fapt, cartofii mov. Ce feluri de mâncare poți găti cu ei

La ce sunt buni, de fapt, cartofii mov. Ce feluri de mâncare poți găti cu ei

Ileana Mladinoiu / 30.09.2021, 12:08
La ce sunt buni, de fapt, cartofii mov. Ce feluri de mâncare poți găti cu ei

Cartofii mov apar din ce în ce mai mult pe farfuriile noastre, deoarece aduc un plus de originalitate prin culoarea lor pronunțată și gust de miez crud de nucă. Fac parte din familia Solanacee și au apărut pentru prima dată în America de Sud, în Peru și Bolivia. Ulterior, acest tip de legumă s-a răspândit și în Europa.

Ce conțin cartofii mov

Cartofii mov se deosebesc de cei albi prin coaja lor de culoare violet la exterior, culoare care rămâne neschimbată chiar și când sunt gătiți. Mai mult, cartofii mov sunt declarați cea mai sănătoasă legumă din lume.

Sunt bogați în vitamina C, potasiu, calciu, fier, proteine, fibre, carbohidrați și antioxidanți puternici/antocianine care ajută la dezvoltarea și întărirea sistemului imunitar, protejând celulele de eventuale boli cauzate de radicalii liberi.

Se pot prepara într-o varietate de feluri de mâncare, aducând întotdeauna un plus de savoare la masă.

Ce feluri de mâncare poți găti cu ei

1.Cartofi sotați

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 8 cartofi violeți;
  • 7 căței de usturoi;
  • ulei din măsline;
  • sare grosieră, piper

Mod de preparare

Curățați și tăiați cartofii în cuburi, fierbeți-le într-un vas cu apă clocotită sărată până devin moi, apoi scurgeți-i. Curățați și tocați mărunt usturoiul. Încălziți puțin ulei de măsline într-o tigaie și rumeniți cartofii, amestecând regulat, astfel încât să se gătească pe fiecare parte.

Adăugați usturoiul, apoi sarea și piperul și reduceți focul. Continuați gătitul câteva minute. Se așează pe farfurii și trebuie mâncați imediat.

La ce sunt buni, de fapt, cartofii mov. Ce feluri de mâncare poți găti cu ei
Cartofii mov

2.Cartofi mov la cuptor

Ingrediente pentru 4 persoane

  • 500 g de cartofi mov;
  • 15 ml de ulei dinmăsline;
  •  sare;
  • piper măcinat

Preparare

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade C. Spălați cartofii, apoi presărați-i cu ulei de măsline, floare de sel și piper. Coaceți-i pe o foaie de copt într-o  tavă la cuptor timp de 25 de minute. Se mănâncă fierbinți.

Puteți servi acest fel de mâncare cu o salată de rucola presărată cu brânză rasă, fistic sau migdale zdrobite.

Piure de cartofi mov rețeta restaurantedelux.ro

Ingrediente:

  • 1 kg de cartofi mov;
  • o căpăţână de usturoi;
  • 50 ml de ulei;
  • 150 g de smântână;
  • 150 ml de lapte;
  • cimbru uscat;
  • jumătate linguriţă ulei;
  • sare, piper

Mod de preparare

Se curăţă parţial căpățâna de foile exterioare, în aşa fel încât să rămână doar bulbul cu căţeii nedesfăcuţi. Se unge cu ulei, se pune într-o folie de aluminiu şi se coace 45 de minute.

Urmează curățarea cartofilor și tăierea lor în cuburi care se pun la fiert timp de 15 minute. Se scurg, li se adaugă usturoiul copt dinainte, uleiul, cimbrul, laptele şi smântâna, sarea, piperul. Apoi se pasează.

Pentru un aspect frumos, puteți folosi cercuri de metal aşezate în farfurie. Puneți piureul, ridicați cercul.

Ingrediente pentru 4 persoane

  • 500 g de cartofi de tipul violet;
  • o bucată  praz;
  • patru ouă;
  • 120 g branza de tip cheddar fie maturată ori cașcaval simplu sau afumat ori brânzeturi destul de tari;
  • șase roșii cherry ori mini Roma

Pentru dressing

  • trei sau patru linguri ulei măsline;
  • cinci căței de usturoi;
  • 7 frunze de busuioc proaspăt;
  • sare și piper;
  • o lingură zeamă lămâie ori o linguriță de oțet clasic;

Preparare

Cartofii se fierb în coajă în apă cu sare circa 20 de minute, în funcție de cum sunt ei. Îi curățăm de coajă și fierbem ouăle. Tăiem roșiile și prazul în felii, iar ouăle le tăiem în patru.

Se mărunțește cheddarul (poate fi tăiat cubulețe mici de tot). Se presară cu sare și piper în mod uniform, fără să fie nevoie să amestecați în salată.

Tăiem usturoiul mărunt alături de busuiocul proaspăt. Se amestecă cu uleiul din măsline, cu sarea, piperul măcinat și zeama din lămâie.

Se împarte totul în 4 boluri. Puneți straturile alternativ, iar după fiecare strat stropiți folosind dressingul cu arome de usturoi și busuioc. Decorați cu câteva frunze de busuioc proaspăt.

Poftă bună!