Home » Life & Style » Legenda lui Moș Nicolae. Când și de ce se pun cadourile în ghete

Legenda lui Moș Nicolae. Când și de ce se pun cadourile în ghete

Bucur Ioana / 04.12.2020, 10:45
Legenda lui Moș Nicolae. Când și de ce se pun cadourile în ghete

Legenda lui Moș Nicolae versus viața Sfântului Nicolae. Cum s-a născut, de fapt, tradiția respectată, an de an, cu sufletul la gură, de cei mici? Detalii neștiute despre istoria din spatele uneia dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Află când și de ce se pun cadouri în ghete.

Legenda lui Moș Nicolae, sfântul născut printre bogați, dar care i-a iubit pe cei sărmani

Cel care a devenit „Sfântul Nicolae” sau „Moș Nicolae” s-a născut în jurul anului 280, în cetatea Patara din Asia Mică, astăzi Turcia, într-una dintre cele mai bogate familii din regiune. Părinții l-au botezat Nicolae, ce ânseamnă, în greacă, „biruitor de popor”. Tânărul a trăit o viață privilegiată, neștiind ce înseamnă sărăcia sau suferința. Cu toate astea, a încercat mereu să îi ajute pe cei sărmani. Rămas singur pe lume, după moartea ambilor părinți, renunță la averea uriașă pe care o moștenise. Nicolae și-ar fi împărțit toate bunurile, toți banii, celor săraci, luând drumul Ierusalimului, unde s-a alăturat bisericii, ca prelat. În 325, a fost printre episcopii care au participat la Primul Conciliu de la Niceea, la chemarea împăratului Constantin, unde au fost puse bazele dogmatice și canonice ale creștinismului.

Înainte de legenda lui Moș Nicolae, a fost cea a Sfântului Nicolae, despre care se spune că a fost „responsabil” de nici mai mult, nici mai puțin de 21 de miracole. Se spune că ar fi readus la viață trei copii uciși, un corăbier căzut de pe catarg, ar fi vindecat boli incurabile. O altă legendă spune că, în drumul spre meleagurile natale, venind de la Ierusalim, pe mare s-ar fi dezlănțuit o furtună puternică. Prin rugăciune, Nicolae ar fi reușit să potolească furia naturii, iar marinarii aflați pe corabie, cu el, ar fi catalogat întâmplarea drept o minune. De atunci, Sfântul Nicolae este și protector al marinarilor și călătorilor.

A fost printre episcopii care au participat la Primul Conciliu de la Niceea
A fost printre episcopii care au participat la Primul Conciliu de la Niceea

Când și de ce se pun cadouri în ghetele copiilor? Legenda începe cu trei fete, trei săculeți cu aur și…o șosetă!

De-a lungul vieții, Moș Nicolae sau Sfântul Nicolae i-a ajutat mereu pe cei sărmani, însă nu a vrut niciodată să primească laude pentru generozitatea sa. De fapt, tocmai din dorința de a-și păstra anonimatul s-a născut legenda lui Moș Nicolae. Este povestea a trei fete tinere, surori, fiice ale unui nobil sărac. Când a sosit vremea măritișului pentru fata cea mare, Nicolae, prelat la acea vreme, a lăsat într-o noapte, în fața casei nobilului, un săculeț în care se aflau câțiva bănuți de aur, zestre pentru viitoarea mireasă. Ani mai târziu, povestea s-a repetat, înainte de nunta fiicei mijlocii. Când a venit vremea să își mărite și cea de-a treia fată, tatăl lor a stat de pază, noapte de noapte, ca să afle cine era cel care le ajuta familia. Văzând că era urmărit, Nicolae s-ar fi urcat pe acoperiș și a dat drumul săculețului pe hornul casei, fiind găsit, a doua zi, într-o șosetă ce fusese agățată la uscat pe șemineu. Însă tatăl fetelor a fost martorul întregii scene și a povestit tuturor. De atunci, oricine primea un cadou neașteptat îi mulțumea lui Nicolae. O altă variantă a legendei spune că Nicolae le-ar fi salvat, de fapt, de la prostituție, împinse spre desfrâu chiar de tatăl lor.

Unii teologi susțin că Sfântul Nicolae ar putea fi socotit adevăratul Moș Crăciun.
Unii teologi susțin că Sfântul Nicolae ar putea fi socotit adevăratul Moș Crăciun.

Săculeții cu aur primiți de cele trei surori au devenit simbolul ce a stat la baza tradiției preferate a copiilor. Așa a apărut, inițial, obiceiul agățării șosetelor de șemineu, pentru a fi umplute cu daruri. Cu timpul, acesta s-a schimbat, acestea fiind înlocuite cu ghetuțele lustruite și așezate cu grijă lângă ușă sau la fereastră. În cazul americanilor și englezilor, în special, șosetele din catifea roșie se atârnă și astăzi la șemineu, an de an, doar că nu de Moș Nicolae, ci de Crăciun. De fapt, unii teologi susțin că Sfântul Nicolae ar putea fi socotit adevăratul Moș Crăciun.

În calendarul creștin ortodox, Sfântul Nicolae este sărbătorit pe 6 decembrie, ceea ce înseamnă că ghetele se pregătesc pentru cadouri în noaptea de 5 decembrie.