Home » Life & Style » Legenda lui Moș Nicolae. De unde a pornit tradiția și ce cadouri se lasă în ghete

Legenda lui Moș Nicolae. De unde a pornit tradiția și ce cadouri se lasă în ghete

Ileana Mladinoiu / 06.12.2022, 10:56
Legenda lui Moș Nicolae. De unde a pornit tradiția și ce cadouri se lasă în ghete

Adesea confundat cu Moș Crăciun, zugrăvit în multe versuri pentru copii, cine este Moș Nicolae și de ce îl sărbătorim pe 6 decembrie. Sfântul Nicolae și Moș Crăciun sunt două personaje diferite care s-au confundat în timp. Cu toate acestea, venerația Sfântului Nicolae continuă în mai multe țări din Europa Centrală, de Nord și de Est și chiar în anumite regiuni franceze.

Legenda lui Moș Nicolae. Care este povestea moșului care lasă daruri în ghete

Astăzi, pe 6 decembrie, sărbătoarea protectorului copiilor este larg răspândită, deși spunem despre cineva că există, atunci când este văzut. Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae nu se arată niciodată. Un motiv să credem mai mult în Moș Crăciun.

Dar, în tradiția bisericii, adevăratul Moș Crăciun este Sfântul Nicolae care nu este nicidecum un personaj mitologic. Pentru a susține teoria, ne întoarcem în trecut și aflăm că s-a născut în 270 în Patara, Licia (Asia Mică), și a murit 75 de ani mai târziu, în Mira, în anul 345. Aici a fost arhiepiscop, păstorind într-o perioadă când învățăturile despre Hristos, total greșite, erau acceptate de multe persoane ca fiind autentice.

În calitate de episcop Nicolae a luat parte la primul sinod ecumenic care s-a ținut la Niceea în anul 325. Este momentul când erezia lui Arie a fost condamnată pentru că susținea că Iisus Hristos nu este Fiului lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

De unde a pornit tradiția și ce cadouri se lasă în ghete

Sfântul Nicolae a venit cu argumente puternice, în pofida încăpățânării lui Arie. De teamă că se va produce o ruptură în interiorul Bisericii, cel ce avea să devină sfânt i-a tras ereticului o palmă, exact în cadrul sinodului. De la această palmă se păstrează obiceiul ca, în ziua de 5 decembrie, celor neascultători să li ofere un băț/nuielușă, ca semn de avertisment.

Versiuni ale legendei lui Moș Nicolae

Unele texte biblice vorbesc că în acele timpuri o fată ca să se căsătorească trebuia să aibă o zestre considerabila dăruita de tatăl său. Prin urmare, cu cât zestrea era mai mare, cu atât șansele fetei de a-și găsi un soț mai bun creșteau. Legenda continuă cu nobilul a cărui fată (cea mare) a ajuns la vârsta măritișului. Episcopul Nicolae a lăsat noaptea la ușa acestuia un săculeț cu aur. La fel a făcut pentru cea de-a doua fată a nobilului.

Curios sa afle cine îi lasă săculețe cu aur, nobilul a stat de pază când i-a venit rândul de măritiș celei de-a treia fete. Atunci l-a văzut pe Nicolae care a înțeles că este urmărit. A luat săculețul, s-a urcat pe casă și i-a dat drumul prin hornul casei, într-o șosetă aflată la uscat. Așa s-a ivit și tradiția potrivit căreia șosetele sunt agățate de șemineu. Totuși, Nicolae l-a rugat pe nobil să nu împărtășească secretul. Din păcate, nobilul nu a respectat rugămintea episcopului și s-a apucat să povestească peste tot.

Mai târziu, cine primea un cadou neașteptat avea credința că este de la Nicolae, mulțumumindu-i pentru el. Sacii cu aur în număr de trei au devenit potrivit legendei simbolul Sfântului Nicolae, luând forma a trei bile de aur. De aici s-a moștenit tradiția de a oferi portocale cu ocazia Sfântului Nicolae. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor și a activităților caritabile.

Era renumit pentru bunătatea și generozitatea sa

Din alte surse reiese că Nicolae era renumit pentru bunătatea și generozitatea sa, dedicându-și viața pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizați. Provenind dintr-o familie de comercianți înstăriți decimați de ciumă, și-ar fi risipit moștenirea în special pentru a o redistribui celor aflați în nevoie. Multe minuni sunt atribuite lui Nicolae din Mira. În călătoriile sale, pe spatele unui măgar, ar fi venit în ajutorul marinarilor, negustorilor, soldaților, dar mai ales al  copiilor. Se spune că el a resuscitat trei fetițe, după ce au fost ucise de un măcelar.

Legenda spune că apoi le-a lăsat cadouri pe pervazul ferestrei, ceea ce ar face din ele originea cadourilor de Crăciun.  Persecutat și torturat de romani, Nicolae de Mira ar fi murit pe 6 decembrie, dată la care va fi sărbătorit în fiecare an.

După moartea sa, din ce în ce mai multe minuni vor fi împrumutate celui care se numește acum Sfântul Nicolae. Canonizat, a devenit protectorul copiilor, școlarilor, dar și al prizonierilor, al persoanelor singure și chiar al navigatorilor.

În fiecare an, pe 6 decembrie, Moș Nicolae intră în scenă. Se plimbă prin case, împarte dulciuri și alte cadouri copiilor care au fost cuminți și care nu trebuie să fie prea scumpe. Sfântul Nicolae dăruiește și astăzi, dar numai acolo unde omul ii face loc: „in încălțări sau in inima”, scrie creștinortodox.ro.