Home » Life & Style » Locul din lume unde o casă este mai ieftină decât o cafea. Care este de fapt motivul

Locul din lume unde o casă este mai ieftină decât o cafea. Care este de fapt motivul

Voicu Costin / 18.01.2022, 13:17
Locul din lume unde o casă este mai ieftină decât o cafea. Care este de fapt motivul

Îmbătrânirea populației are loc în diferite zone ale Europei. Bătrânul continent are multe zone occidentale unde au rămas numeroși bătrâni, pentru că tinerii au migrat spre alte continente sau au ales orașele mari în detrimentul satelor rurale. În aceste condiții, nu este de mirare că prețul locuințelor a scăzut extrem de mult sau că aceste case au ajuns chiar să se dea pe nimic. Care este locul unde o casă este mai ieftină decât o cafea?

Case aproape gratuite

Satele italiene sunt rupestre și atrag mii de turiști anual. Zonele liniștite care oferă peisaje parcă rupte din poveste reușesc să fie oaze de liniște pentru cei ce muncesc mult și vor să se relaxeze pentru o perioadă scurtă de timp. Timpul petrecut acolo i-a făcut pe câțiva să investească în sectorul imobiliar, mai ales că unele proprietăți erau foarte ieftine. Cât de ieftine?

Autorităţile din Sicilia încearcă să le salveze de la uitare şi dispariţie prin vânzarea locuinţelor rămase fără proprietar pentru doar un euro. Cu siguranță este mai ieftină decât o cafea în Italia.

Satele îmbătrânite au nevoie să fie din nou populate pentru a nu ajunge părăsite, la propriu. Proiectul are succes, dar nu printre italieni, ci se bucură de reacțiile pozitive ale străinilor. În ultimii ani, zeci de sate depopulate din Italia au început să vândă proprietăţi vechi, în pragul ruinei, pentru doar un euro. Scopul este să ofere o nouă viaţă comunităţilor aflate pe moarte şi să revigoreze economia locală.

Migrația se întâmplă și în rândul italienilor care vor să plece din satele uitate de lume în orașele dezvoltate ale Italiei sau chiar în alte țări ale lumii. Drept urmare,  multe case au rămas părăsite, când cei bătrâni și-au schimbat domiciliul sau au decedat. Tinerii nu și-au mai dorit să se întoarcă în satele natale neavând o sursă de venit.

Repopularea satelor părăsite

Aproximativ 60 de comune şi sate au lansat scheme atrăgătoare ce presupun vânzarea gospodăriilor pentru doar un euro sau un pic mai mult. Deşi nu există date oficiale la nivel naţional despre câte case au fost vândute, primarii locali implicaţi în proiect spun că acesta este un succes.

În comuna siciliană Gangi au fost vândute peste 300 de proprietăţi la un euro, în timp ce în Mussomeli numărul aproximativ se ridică la 150. Pandemia a îndemnat mulți tineri în special să își îndrepte privirile spre casele din mediul rural sau mai puțin dezvoltate. Acest lucru s-a observat și în unele zone ale Italiei.

„Dimpotrivă, am fost destul de uimiţi că, în ciuda restricţiilor globale de călătorie şi a anxietăţii provocate de pandemie, mulţi străini s-au grăbit în această vară să smulgă din uitare o casă dărăpănată, ademeniţi de avantajele oferite de Mussomeli: mai puţină aglomeraţie şi distanţarea socială garantată, un stil de viaţă simplu, mâncare excelentă şi un peisaj curat”, spune Toti Nigrelli, viceprimarul din Mussomeli.

Satul Sambuca, a căruit vatră au construit-o arabii, a scos anul acesta pe piaţă un al doilea lot de case vechi, dar de data aceasta la suma de 2 euro, în urmă vânzării cu succes a 17 proprietăţi abandonate în 2019.

La Sambuca, noii cumpărători au reînviat sectorul turistic şi piaţa imobiliară. S-au deschis noi taverne, pensiuni şi buticuri. Din 2019, aproximativ 150 de proprietăţi au fost vândute, tot de către vânzători privaţi, în timp ce multe clădiri vechi au fost renovate, economia locală beneficiind de peste 1,5 milioane de euro fonduri noi.

„Proprietarii străini s-au integrat bine în comunitatea locală, sunt consideraţi orăşenii nostri, cetăţeni printre cetăţeni. Îi puteţi vedea la bar în fiecare dimineaţă, sorbind un espresso, discutând cu localnicii sau lucrând de la distanţă. Sambuca trăieşte o Renaştere”, spune Cacioppo.

Cel puţin încă 10 orăşele au lansat, în 2021, schema de vânzare de locuinţe pentru 1 euro, inclusiv Pratola Peligna din Abruzzo şi Laurenzana din Sicilia. Satele care vând case cu 1 euro, în mare parte situate în sudul mai sărac, se depopulează rapid din cauza emigrării în masă din trecut.