Home » Tehnologie & Știinta » Locul din lume unde Soarele a dispărut 4 luni. Unde a avut loc fenomenul neobișnuit, cum explică specialiștii

Locul din lume unde Soarele a dispărut 4 luni. Unde a avut loc fenomenul neobișnuit, cum explică specialiștii

Voicu Costin / 19.05.2022, 14:41
Locul din lume unde Soarele a dispărut 4 luni. Unde a avut loc fenomenul neobișnuit, cum explică specialiștii

Oamenii de știință de la Agenția Spațială Europeană au anunțat că vor participa la un eveniment mai rar întâlnit. Despre ce este vorba? Soarele a apus pe 13 mai 2022 în Antarctica, în acest an și s-a instalat noaptea cea lungă, care va dura timp de 4 luni. Ce spun oamenii de știință despre acest fenomen?

Fenomen rar în Antarctica

Stația de cercetare Concordia din Antarctica a marcat, în urmă cu câteva zile, începutul unui moment aşteptat de cei 12 cercetători, adică trecerea la anotimpul de iarnă. Doctorul Hannes Hagson și colegii săi și-au început misiunea în Antarctica în urmă cu câteva zile. Avanpostul franco-italian denumit Concordia este situat la 3.233 de metri deasupra nivelului mării, unde temperaturile pot coborî până la -80˚ C.  Soarele va dispărea timp de patru luni, timp în care, cercetătorii vor studia acest fenomen, dar ş altele.

În lunile de iarnă nu se pot transporta provizii sau oameni la baza de cercetare din Antarctica, iar altitudinea înaltă face ca echipajul să experimenteze hipoxia hipobară sau lipsa de oxigen din creier.

În timp ce în mare parte a zonei Europene există încă 4 anotimpuri, Antarctica are doar două: vara și iarna. Anotimpurile de pe Pământ sunt cauzate de înclinarea axei planetei noastre în raport cu Soarele. În timpul verii, Antarctica se află pe partea înclinată a Pământului spre Soare și are lumină constantă. În timpul iernii, Antarctica se află pe partea Pământului înclinată departe de Soare, ceea ce face ca pe acest continent să fie întuneric.

Lucruri de știut despre Antarctica

  • Antarctica este regiunea polară din sudul Pământului care cuprinde continentul Antarctida și porțiunile sudice din oceanele limitrofe. Este situată în regiunea antarctică din emisfera sudică, aproape în întregime la sud de cercul polar antarctic și este înconjurată de Oceanul Antarctic. Având 14,0 milioane de km pătrați, este al cincilea continent că suprafață, după Asia, Africa, America de Nord și America de Sud. Aproximativ 98 % din suprafața Antarcticii este acoperită de o pătură de gheață cu grosimea medie de 1,6 km.
  • Antarctica este cel mai rece loc de pe Pământ și cel în care bate vântul cel mai mult. Cea mai scăzută temperatura înregistrată vreodată a fost de -89⁰C în anul 1983, în timp ce în cea mai călduroasă zi din an temperatura nu ajunge la mai mult de 15⁰C.
  • Nu există locuitori în Antarctica. Singurii oameni care locuiesc acolo pe perioade mai lungi de timp fac parte din comunitățile științifice temporare.
  • Acesta este singurul loc de pe Pământ unde poate fi găsit pinguinul imperial. Este cel mai înalt și mai greu dintre toate speciile de pinguini.
  • Antarctica nu are guvern și nicio țară nu deține acest continent. Deși multe state au încercat să dețină dreptul de proprietate asupra unor terenuri de-a lungul timpului, s-a ajuns la un acord comun care da privilegiul Antarcticii de a rămâne singură regiune de pe planetă care nu este guvernată.
  • Antarctica este singurul continent fără fus orar. Comunitățile oamenilor de știință au tendința de a păstra fie fusul orar din țară de origine, fie cel al liniei de aprovizionare care le aduce alimente și alte bunuri esențiale.
  • În cazul în care întreagă gheață din Antarctica s-ar topi nivelul marii ar crește cu aproximativ 60 m peste tot. Ar trebui acordată mai multă atenție încălzirii globale care afectează în mod special acest continent.