Home » Life & Style » Locuri de muncă în străinătate. Cum te angajezi, dacă nu ai experiență

Locuri de muncă în străinătate. Cum te angajezi, dacă nu ai experiență

Voicu Costin / 02.06.2022, 16:36
Locuri de muncă în străinătate. Cum te angajezi, dacă nu ai experiență

Angajatorii au căutat mereu oameni cu experiență în domeniul pe care voi l-ați dorit ca pe un viitor job. Însă, sunt și angajatori care nu caută neapărat oameni cu experiență în domeniul respectiv, iar alții vor oameni fără experiență. Există un paradox legat de faptul că nu te poți angaja dacă nu ai experiență. Dar așa cum știm, experiența nu poate fi dobândită decât dacă ești angajat. Unde putem găsi un loc de muncă fără experiență în străinătate?

Ne putem angaja fără a avea experienţă?

În foarte multe cazuri, angajatorii angajează doar pe baza experienței profesionale a viitorului angajat. Dar ce ar trebui să facă o persoană care tocmai își începe cariera și nu are experiența dorită de angajator? Cum poate găsi un job fără să aibă experiență în acel domeniu?

Pentru a căuta primul loc de muncă, procesul poate dura mai mult sau mai puțin, depinde în ce domeniu doriți să munciți. Indiferent de job-ul la care visați sau credeți că ar fi ideal pentru voi, puteți să vă gândiți la un job în alt domeniu ar putea fi o modalitate bună de a începe.

Dar dacă nu ai experiență, ce treci în CV?

Pentru început, indiferent de tipul de muncă pe care îl cauți și de țară, va fi necesar să ai un CV. Cel mai important sfat este să scrieți cât mai multe informații despre tine în CV.  CV-ul ar trebui să fie scurt și concis și să să scrii despre abilitățile tale. Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, dar nu ai experiența necesară, merită să menționezi în CV :

  • permis de conducere, certificate, diplome
  • abilitățile (desen, abilități lingvistice)
  • experiență în muncă sezonieră / temporară / stagiu de pregătire/ internship
  • proiectele tale personale care pot fi de interes si pentru alți posibili angajatori

Pe lângă CV, merită să trimiți și o scrisoare de intenție, unde poți descrie mai în detaliu de ce această poziție este atât de importantă pentru tine. De asemenea, evidențiază-ți abilitățile care pot fi utile sau te pot ajuta să stăpânești mai repede profesia.

Angajatorul poate căuta și persoane fără experiență

Trebuie să facem o diferențiere între diferite tipuri de joburi pe care le poți face ca începător. Poți lucra o perioadă ca sezonier (dacă nu ai nici un fel de pregătire) în diferite domenii (agricultură, construcții) sau poți să te perfecționezi într-un anumit domeniu și să devii profesionist. Acestea sunt doar câteva domenii în care poți aplica fără să ai experiență, dar sunt mulți angajatori din România din diferite domenii care nu caută oameni cu experiență.

Cum îți găsești un loc de muncă în străinătate, dacă nu ai experiență

Nu este deloc greu să îți găsești un loc de muncă în străinătate, chiar dacă nu ai experiență. În ultimul timp, este nevoie de cât mai multă forță de muncă în vest, iar angajatorilor străini le convine să angajeze români fără experiență pentru a plăti salarii mai mici decât germanilor. Puteţi avea în vedere următoarele domenii:

  • construcții
  • curățenie
  • îngrijirea bătrânilor / copiilor
  • gastronomie
  • în depozite
  • pe plaja (vânzător de fructe / dulciuri / alcool)
  • fabrici

Nu încerca să păcălești angajatorul şi să adaugi în CV lucruri pe care nu le faci sau locuri de muncă fictive, unde nu ai lucrat niciodată. Angajatorul își poate da seama că ai mințit, iar dacă era o posibilitatea să fi angajat, în acest mod te poate respinge. Mai important este să fii sincer și dispus să înveți tot ce este nevoie.