Home » Life & Style » Mâncare tradițională românească. 5 rețete pe care să le pui pe masă în zi de sărbătoare

Mâncare tradițională românească. 5 rețete pe care să le pui pe masă în zi de sărbătoare

Ileana Mladinoiu / 06.12.2021, 11:08
Mâncare tradițională românească. 5 rețete pe care să le pui pe masă în zi de sărbătoare

Chiar dacă sărbătorile de anul acesta se vor petrece diferit față de alți ani din cauza pandemiei, nu înseamnă că nu vom găti, așa cum ne-am obișnuit de fiecare dată. Pentru că sărbătorile sunt întotdeauna o oportunitate de a ne distra și de a reuni familia în jurul unei mese, fie că este de Crăciun sau de sfârșit de an. Dorința noastră este aceea să ne simțim bine și să facem pe plac oaspeților, indiferent dacă vor fi într-un număr mai mic ca altădată.

Mâncare tradițională românească. Ce pregătim de sărbători

Recunoaștem că perioada sărbătorilor aduce și partea ei de stres dacă nu știm să ne organizăm sau dacă vrem să facem prea multe.

De la aperitive la desert, cel mai important este ca alegerea produselor de calitate trebuie să treacă dincolo de cantitate. Elaborarea unui meniu nu prea sofisticat va fi de mare ajutor pentru a evita stresul și a ține cont de spiritul festiv al tuturor pregătirilor. Prin urmare, gătiți simplu și controlat.

Fiecare țară sau regiune are propriul meniu de sărbători, potrivit  convingerilor religioase, așezării geografice sau obiceiurilor localnicilor. Pe masa noastră de Crăciun nu se obișnuiește să punem pasăre sau pește. Cultura culinar-religioasă a poporului român asociază sărbătorile de iarnă cu preparatele din carne de porc.

Slănina afumată sau fiartă, cu usturoi sau cu boia, caltaboșul, toba, piftia/răcitura, pateul de ficat, cârnații, sărmăluțele în foi de varză, friptura de porc cu castraveți ori varză murată, udate cu țuică fiartă sau rece și vin natural, iată ce n-ar trebui să lipsească din mâncărurile și băuturile tradiționale de care românii sunt mândri că le-au moștenit de veacuri.

Mâncare tradițională românească
Mâncare tradițională românească

Mâncare tradițională românească. Idei și recomandări pentru meniul de sărbătoare

Carnea de porc formează deliciul unor mâncăruri și preparate tradiționale. Este mai dulce la gust și din cauza grăsimii. De la porc se folosesc toate părțile componente- carne, sânge, măruntaie, cap, picioare etc.

Carnea de porc se împarte în calități diferite- calitatea I-șunca sau pulpa, mușchiul, cotletele. Calitatea a II-a- gâtul, spata, pieptul și burta, Calitatea a III-a- capul și picioarele.

Rețete de Crăciun

1.Rețetă de cârnați românești

Cârnații se prepară din carne tocată amestecată cu condimente și puse într-un maț subțire, care trebuie să fie foarte bine curățat și spălat și să nu aibă pe el grăsime și nici miros. Mațul se pregătește răzuindu-l bine cu muchia unui cuțit și pe față și pe dos și spălându-l în multe ape reci. Se sărează și se păstrează la rece. Se pregătesc proaspeți sau afumați.

Ingrediente pentru cărnați românești:

  • 1 kg de carne;
  • 250 g de slănină;
  • 3 căței de usturoi;
  • sare, piper, mațe

Se dă carnea prin mașina de tocat. Se taie slăninuța cubulețe foarte mici. Se amestecă slănina cu carnea tocată, puțină zeamă de usturoi, sare și piper și cu această compoziție se umple mațul cu ajutorul mașinii de tocat carne, la care, în locul sitei și al cuțitului s-a aplicat pâlnia de umplut cârnații. Se prăjesc în untură sau untdelemn în cuptor la foc potrivit. Se prăjesc și pe grătar sunt chiar foarte apreciați, sau pe jar în țăpușă, haiducește.

2.Chișcă de Bucovina

Deși se numește de Bucovina se prepară și în Moldova dintr-un stomac de purcel, 3 kg de carne de porc, 150 de g de slănină, sare, piper, nucșoară, cuișoare, coriandru.

Se taie carnea în felii în formă de felii de pepene cu care se îmbracă pereții stomacului care a fost în prealabil foarte bine spălat și pe dinăuntru și pe dinafară. Se toacă în mașina de două ori carnea de porc, se amestecă cu slănina tăiată în cubulețe  mici, se condimentează, se amestecă foarte bine și se umple stomacul de porc care a fost tapetat cu feliile de carne. Stomacul astfel umplut ia forma unui dovleac.

Se coase capătul pe unde s-a umplut și se pune la fiert în apă fierbinte cu sare, 2 foi de dafin, 5-6 boabe de piper, o ceapă coaptă în cuptor și în care s-au înfipt două cuișoare. După ce a fiert două ore la foc mic, se lasă să se răcească în apa în care a fiert. Se scoate apoi, se pune la zvântat și se dă la fum. Când se servește se taie felii pe lat.

3.Friptură de porc cu sos de castraveți

Ingrediente:

  • 500 g de carne de la pulpă sau mușchi;
  • 1 ceapă;
  • 2 castraveți murați în saramură;
  • 1 lingură cu muștar;
  • 1 pahar cu vin;
  • ½ pahar sos de roșii;
  • sare, piper, 2 linguri de smântână;
  • 100 de g de unt

Se taie carnea în felii groase, se sărează și se piperează, se prăjesc în unt pe ambele părți. Ceapa se toacă și se călește în unt, apoi se pune peste carne. Se adaugă castraveciorii tăiați ca tăițeii de subțiri, muștarul, sosul de roșii, vinul și se dă la cuptor să fiarbă înăbușit. Când carnea este fiartă se adaugă în sosul de smântână și se mai lasă să dea câteva clocote.

Cu siguranță veți pregăti și cozonac de Crăciun ori prăjituri apetisante, ba chiar pâine de casă cu făină de la raftul bunicii, care nu are aditivi sau amelioratori.

4.Rețetă rondele cu alune și nuci

Ingrediente:

  • 150 de g de alune prăjite;
  • 3 linguri de făină;
  • 100 g de nucșoară;
  • 2 linguri de pesmet;
  • 2 lingurițe de esență de cafea;
  • 100 de g de frișcă nebătută;
  • 8 albușuri bătute spumă

Se amestecă alunele prăjite și râșnite cu nucile măcinate și cu faina. Se adaugă pesmetul, esența de cafea, frișca și albușurile spumă. Se amestecă ușor și bine până se capătă o compoziție omogenă. Se tapetează tava cu hârtie și cu ajutorul unui cornet se toarnă rondele din compoziție la distanță unele de altele. Se coc în cuptor.

5.Plăcintă cu răvașe pentru sfârșit de an

Plăcintele au devenit un preparat preferat încă de pe vremea fanarioților, dar din secolul al XVIII-lea, în Tările Române, maiștrii bucătari greci pregăteau plăcinte cu tot felul de umpluturi.

Cele cu răvașe, însă, înflăcărau inimile mesenilor, așa cum se întâmplă și astăzi, deoarece surprizele pot fi dintre cele mai imprevizibile.

De regulă, în plăcinta cu răvașe se puneau bani sau spice de grâu. Cine găsea banul, era semn că va fi bogat tot anul, iar cine descoperea spicul, avea în față un an rodnic.

În Moldova și în Muntenia, gospodinele pregătesc plăcinta cu răvașe mai ales cu umplutură de branză de vacă dulce.

Ingrediente plăcintă cu răvașe

  • 500 g de făină;
  • 250 ml de apă;
  • 1 linguriță de zahăr;
  • 1 praf de sare;
  • 1/2 cub de drojdie proaspătă

Umplutura se prepară din: 500 de g de brânză de vaci, 6 ouă, 50 de g de stafide, un plic de zahar vanilinat sau 1 baton de vanilie. Pentru a aroma compoziția, mai avem nevoie de 2 linguri coajă rasă de lămâie și 4-5 linguri de zahăr tos.

Mod de preparare

Drojdia se amestecă cu apa călduță, o lingură de zahăr și un praf de sare, apoi se adaugă peste fănă. Aluatul se plămădește 5-6 minute și se lasă la dospit 30 de minute.

Brânza de vaci se frământă cu o furculiță, se adaugă ouăle bătute, zahărul, vanilia, stafidele și coaja de lămâie. Amestecați bine, până ce brânza se înmoaie.

Se ia o tavă, se tapetează cu faină și se presară puțin ulei pentru a nu se lipi compoziția. Aluatul se taie în 3 bucăți, se întinde cu un sucitor. Se toarnă compoziția, apoi aluatul se face sul, având grijă ca brânza să nu iasă.

Plăcinta se așază pe 3 rânduri în tavă. Se lasă la copt 30 de minute la foc potrivit (180 de grade).

Când este gata, se scote și se presară deasupra zahăr pudră.

Cât plăcinta se răcește, se pregătesc răvașele. Mesajele scurte se scriu pe o bucată mică de hârtie, care se împăturește și se pune deasupra plăcintei.