Home » Life & Style » Misterul “Mumiei care țipă”. Ce s-a descoperit. Cazul care a șocat cercetătorii

Misterul “Mumiei care țipă”. Ce s-a descoperit. Cazul care a șocat cercetătorii

Manolică Anca / 22.04.2021, 11:10
Misterul “Mumiei care țipă”. Ce s-a descoperit. Cazul care a șocat cercetătorii

Misterul “Mumiei care țipă”. Aceasta este una dintre cele mai faimoase descoperiri din Egiptul Antic, de la mijlocul secolului al XIX-lea. A rămas în atenția tuturor pentru ciudata expresie de pe chipul ei. Iată ce noi descoperiri au făcut cercetătorii.

Misterul “Mumiei care țipă”. Ce s-a descoperit

Descoperirea acestei mumii a avut loc în complexul mortuar Deir el-Bahari, de pe malul de vest al Nilului. Aici, arheologii au dat peste 40 de mumii apaținând unor membri din mai multe dinastii, de la dinastia a XVII-a până la a XXI-a. Această „colecție” a apărut grație preoților din cea de-a XXI-a dinastie (1069-945 înaintea erei noastre), are doreau să le protejeze de hoții de morminte. Ironia a făcut ca fix un hoț să le decopere, în 1870.

În acel mormânt a fost descoperită o „mumie care țipă”. Așa i-au denumit specialiștii rămășitețele. Era conservată într-o stare perfectă, nefiind înfășurată în bandaje, ci într-o piele de oaie, cu picioarele strâns legate cu curele de piele. Acest lucru indică faptul că respectiva persoană nu era „curată”, materialul fiind considerat impus în tradiția egipteană. De asemenea, pe piele avea înscrise blesteme oribile iar gura îi era deschisă, încremenită ca într-un etern țipăt de agonie.

Misterul “Mumiei care țipă”

A cui era, de fapt, mumia

Ulterior, mumia a fost denumită Individul E și uitată, zeci de ani, într-un depozit. Deși egiptologii nu s-au mai preocupat de acest caz, în anul 2018, ancheta a fost reluată pentru a putea fi deslușit misterul “Mumiei care țipă”

După numeroase speculații și analize, specialiștii au ajuns la concluzia că rămășitele i-ar aparține unui prinț pe nume Pentauere, fiul al unuia dintre cei mai emblematici faraoni ai Egiptului Antic, regele Ramses al III-lea. Acesta ar fi conspirat împotriva tatălui său, iar această practică funerară ar fi fost cea de-a doua pedeapsă pe care el o primea, înainte acesta fiind forțat să se spânzure.

În urma studiului efectuat asupra ADN-ului celor două mumii, sa descoperit că între ele exista o legătură genetică, așadar, Individul E era fiul lui Rmases al III-lea.

Complotul împotriva faraonului

Se pare că prințul ar fi reușit într-adevăr să își omoare tatăl. Cercetătorii au analizat mumia lui Ramses III, descoperită în secolul al XIX-lea și au regăsit tăieturi în jurul gâtului și semne de înjunghiere. Așadar, potrivit unui document al vremii, cunoscut astăzi drept Papirusul juridic de la Torino, Ramses al III-lea a murit în urma complotului pus la cale de soțiile sale și dus la bun sfârșit de fiul său.

Însă, ceva nu a mers bine până la capăt pentru că, toți cei care au luat parte la această ucidere au fost arestați și judecați. Ca drept dovadă, Pentawer a fost îmbălsămat astfel încât să nu se poată bucura de odihna veșnică niciodată.

Textul de la Torino spune clar că 28 dintre condamnați au fost executați, iar ceilalți 10, printre care și fiul faraonului, au avut „privilegiul” de a-și lua singuri viața. Luând în considerare urmele din zona gâtului, cel mai probabil acesta s-a spânzurat.

Unt alt lucru important descoperit de cercetători a fost faptul că prințul nu se numea, de fapt, Pentawer. Acesta a fost rebotezat asa în documente pentru a-i fi sters numele real din evidențele oficiale. Iar această șetrgere l-ar fi ămpiedicat să aibă parte de viață veșnică. De altfel, aceasta este po pedeapsă cruntă pentru egipteni.