Home » Life & Style » Model contract prestări servicii. Ce elemente trebuie să conțină acesta

Model contract prestări servicii. Ce elemente trebuie să conțină acesta

Ileana Mladinoiu / 29.10.2021, 15:48
Model contract prestări servicii. Ce elemente trebuie să conțină acesta

Sunteți antreprenor și doriți să apelați la un furnizor de servicii pentru o anumită misiune. Vă întrebați ce măsuri de precauție să luați la redactarea contractului de prestări servicii. Ezitați să subcontractați, fiindcă nu știți cu adevărat care sunt diferențele dintre un contract de societate şi un contract prestari servicii, clauzele care trebuie introduse, condițiile de reziliere.

Ce este contractul de prestări servicii

Contractul prestări servicii  este definit în articolul 1766 din Codul civil  sub numele de „închiriere de forţă de muncă“. Acesta este un acord încheiat, în general, cu titlu oneros între două părți, un prestator de servicii și clientul său/beneficiarul, și care dă naștere unor drepturi și obligații între aceștia.

Unii experţi spun că un astfel de contract materializează un fel de relație de muncă în care un profesionist este responsabil de îndeplinirea unei misiuni în numele unui mandant. Poate fi un contract de întreținere IT, serviciu de securitate, curățenie birouri etc. Acest tip de contract nu este destinat numai unui anumit sector.

Contractul prestări servicii poate fi regăsit și sub denumirea de „contract de firmă”, sau chiar „contract de servicii”. Reprezintă, de fapt, acordul prin care o persoană se obligă, în schimbul unei remunerații, să presteze pentru cealaltă parte o anumită lucrare, fără a o reprezenta și în mod independent.

Prin urmare, acest lucru face posibil să se distingă un contract de societate de un contract de muncă, întrucât nu există nicio legătură de subordonare între prestatorul de servicii și clientul său.

“Este unul dintre cele mai comune şi întâlnite contracte în lumea antreprenoriatului, care conține detalii exacte despre: părțile implicate în contract, perioada în care se desfășoară serviciile, prețul, obligații şi reguli pentru ambele părți, clauza de forță majoră, litigii şi alte aspecte care țin de situație în sine”, scrie ad-avocat.ro.

Model contract prestări servicii. Ce elemente trebuie să conțină acesta
Contract prestării servicii

Cu ce ​​trebuie să fie de acord părțile implicate

Furnizorul de servicii se angajează să efectueze lucrări specifice, un serviciu (și nu vânzarea unui produs).

Clientul, la rândul său, se obligă să-l remunereze.

Natura serviciilor oferite de furnizorul de servicii poate fi variată: consiliere, instruire, serviciu de curățenie, catering companie etc.

Această mare diversitate prezintă riscul apariţiei unor servicii ilicite, părţile urmărind, de exemplu, să efectueze diverse lucrări neautorizate precum munca clandestină sau împrumutul de muncă ilicit.

Pentru a lupta împotriva unor astfel de practici, legiuitorul a prevăzut un anumit număr de sancțiuni penale. De aceaa, clientului îi revine sarcina să verifice calitatea și natura serviciilor oferite de furnizor.

În Codul Muncii există lista documentelor care trebuie solicitate de la prestatorul de servicii înainte de încheierea unui contract de prestare de servicii, pentru a preveni orice abatere.

De exemplu, dacă obiectul contractului se referă la o sumă cel puțin egală cu 5.000 de euro fără taxe, prestatorul de servicii trebuie să furnizeze clientului său un anumit număr de documente justificative din care să rezulte îndeplinirea tuturor obligaţiilor fiscale.

Deși pe internet se găsesc tot felul de modele de contracte prestări servicii, rămâne faptul că varietatea situațiilor și complexitatea acestui tip de contract necesită cel mai adesea asistența unui avocat la momentul redactării pentru a limita riscul unor litigii.

Condițiile de bază ale contractului prestări servici/ce elemente trebuie să conțină acesta

Pentru a vă asigura că misiunea încredințată se desfășoară în conformitate cu voința dvs. în calitate de proprietar al unei afaceri, este necesar să se prevină orice risc de interpretare greșită, în special prin includerea anumitor notificări și clauze esențiale.

Model contract prestări servicii
Model contract prestări servicii

Ce conține contractul de prestări servicii

Elementele fundamentale ce se vor stipula într-un contract prestări servicii sunt:

Numele părților contractante, identitatea completă a acestora. Dacă una dintre părți este o societate, se va specifica forma juridică, adresa sediului social, codul unic de înregistrare, codul fiscal, numărul de ordine din Registrul Comerțului, cuantumul capitalului social, dar și calitatea prestatorului/beneficiarului.

Obiectul contractului presupune efectuarea de către prestator în favoarea beneficiarului a serviciilor… (este important să se detalieze cât mai mult posibil misiunea încredințată).

Durata contractului (unică sau pe termen lung);

Prețul contractului și condițiile de plată;

Garanții;

Obligațiile părților;

Răspunderea părților;

Cazuri de forță majoră;

Sancțiuni în caz de întârziere în îndeplinirea obligațiilor respective (fie că este sarcina principală sau remunerația);

Sancțiuni în cazul neîndeplinirii obligațiilor de către oricare dintre părți;

Notificare între părți;

Soluționarea litigiilor;

Clauze finale;

Semnăturile- prestator, beneficiar.

Care sunt diferențele dintre un contract de muncă și un contract prestări servicii

Într-adevăr un contract prestări servicii se deosebește de un contract obișnuit de muncă. Prestatorul de servicii este independent de autoritatea contractantă și, ca atare, își păstrează inițiativa pentru decizii în executarea serviciului său.

În schimb, în ​​cazul identificării unui raport de subordonare între cele două părți, contractul încheiat inițial poate fi reclasificat drept contract de muncă, cu consecințele aferente în ceea ce privește obligațiile de contribuție socială.