Home » Life & Style » Noaptea Muzeelor 2021. Când și în ce orașe din România se desfășoară. Tot ce trebuie să știi

Noaptea Muzeelor 2021. Când și în ce orașe din România se desfășoară. Tot ce trebuie să știi

Alexandru Cazacu / 09.06.2021, 15:22
Noaptea Muzeelor 2021. Când și în ce orașe din România se desfășoară. Tot ce trebuie să știi

În acesta an se desfășoară ediția cu numărul 17 a Nopții Muzeelor, iar activitățile sunt oferite de către muzee și case memoriale, galerii de artă, institute culturale, saloane și studiouri creative, castele, palate, cetăți, mori, teatre, universități, cinematografe, biblioteci, memoriale ale terorii comuniste, atenee, opere, filarmonici, lăcașe de cult sau case ale experimentelor, din mai multe orașe din țară. Când și în ce orașe va avea loc Noaptea Muzeelor 2021, vei afla mai departe.

Noaptea Muzeelor 2021. Când și în ce orașe din România se desfășoară evenimentul

Așadar, ediția din acest an a Nopții Muzeelor va avea loc sâmbătă pe 12 iunie, în orașele menționate mai sus. Cu ocazia acestui eveniment, iubitorii de cultură au la dispoziție expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive, dar și unele activări în mediul online, se arată într-un comunicat de presă a organizatorilor, portivit Agerpres.

După cum spuneam și mai sus, în acest an, Noaptea Muzeelor 2021 se va desfășura în 185 de spaţii culturale din 72 de localităţi, din 37 de judeţe ale ţării. Nu mai puțin de 43 de puncte culturale de interes se află în Capitală, unde iubitorii de cultură se pot bucura de o serie de intervenţii artistice şi culturale.

”De la Comana la Iași, de la București la Aiud și de la Craiova la Dorohoi sau Cluj-Napoca, ediția Noaptea Muzeelor de anul acesta trece prin toate colțurile țării și este foarte efervescentă, creativă și incluzivă. Avem peste 180 de activări artistice în toată țara și ne bucurăm foarte mult că, după un an extrem de complicat, în care am stat foarte mult în mediul online, putem invita publicul și comunitățile la zeci de evenimente culturale primitoare, ca în vremurile bune”, a declarat Dragoș Neamu, manager Noaptea Muzeelor, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește evenimentele online, acestea le vor avea programate Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” şi marea majoritate a muzeelor Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Când și în ce orașe se desfășoară Noaptea Muzeelor
Când și în ce orașe se desfășoară Noaptea Muzeelor

Expoziția din viitorul Muzeu al Pandemiei

De asemenea, în premieră, expoziția ”Identități Fragile”, a viitorului Muzeu al Pandemiei, poate fi vizitată la Galeria Rezidența BRD Scena 9 din Capitală. Tot în premieră sunt și expozițiile din Castelul Artelor din Drobeta-Turnu Severin, cu instalații interactive, animații și reconstituiri istorice legate de apă. Intersesant este faptul că, tot pentru prima oară la Noaptea Muzeelor va fi prezent și Muzeul Colectivizării din România, deschis în comuna Tămășeni din județul Neamț.

Proiectul a fost inițiat în urmă cu 17 ani

Proiectul a fost inițiat acum 17 ani de către Ministerul Culturii și Comunicării din Franța sub patronatul Consiliului European, al UNESCO și cel al Consiliului Internațional al Muzeelor. Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european, iar în România, evenimentul este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor.

În 2020, din cauza pandemiei (perioadă dificilă pentru sectorul cultural), cel puțin 60 de muzee și operatori culturali din România au sărbătorit Noaptea Muzeelor pe data de 14 noiembrie, iar majoritatea evenimentelor s-au desfășurat online.

Este important de menționat faptul că toate evenimentele propuse în Noaptea Muzeelor se vor desfășura cu respectarea măsurilor impuse de autorități în ceea ce privește prevenirea răspândirii COVID-19.