Home » Life & Style » Noaptea Vrăjitoarelor. De ce este considerată una dintre cele mai terifiante nopți din an. Obiceiurile neobișnuite care au loc

Noaptea Vrăjitoarelor. De ce este considerată una dintre cele mai terifiante nopți din an. Obiceiurile neobișnuite care au loc

Alexandru Cazacu / 29.11.2021, 17:27
Noaptea Vrăjitoarelor. De ce este considerată una dintre cele mai terifiante nopți din an. Obiceiurile neobișnuite care au loc

Din bătrâni, se spune că în ajunul Sfântului Andrei se deschide granița dintre lumea celor vii și cea a spiritelor. De asemenea, potrivit folclorului românesc, ființe supranaturale umblă libere pe pământ în această noapte. Totodată, acesta este momentul când fetele nemăritate caută să afle ce le rezervă viitorul și care le este ursitul.

Noaptea Vrăjitoarelor. De ce este considerată a fi una dintre cele mai terifiante nopți din an

”Noaptea Vrăjitoarelor” sau ”Noaptea Strigoilor”, cum mai este numită noaptea dinainte de Sfântul Andrei, este una dintre cele mai înfricoșătoare din an. Se spune că în această noapte strigoii, vrăjitoarele, moroii și vârcolacii umblă liberi prin lumea celor vii.

De asemenea, aceasta este noaptea în care puterile vrăjitoarelor cresc extrem de mult, spiritele celor trecuți în neființă ies din morminte, iar strigoii apar la răscruci de drumuri. Ei bine, toate acestea au dus la apariția unor obiceiuri mai puțin obișnuite. Haideți să vedem care sunt acestea.

Pentru a putea „fugări” toate aceste creaturi, chiar încă din ziua de ”Ovidenie”, locuitorii de la sate poartă la brâu sau în sân plante apotropaice și pun usturoi pe la porți și ferestre.

Obiceiuri neobișnuite care se fac în ajunul Sf. Andrei

După cum spuneam și mai sus, conform folclorului din țara noastră, se crede că în această seară chipul celui sortit va apărea la ferestrele fetelor nemăritate. Cu toate acestea, tinerele trebuie să stea cu lumina stinsă și să fie singure în cameră înainte de miezul nopții, pentru a vedea cine este ursitul. Ei bine, ele vor aprinde o lumânare în fața oglinzii sau a geamului și își vor pieptăna părul, iar dacă se concentrează își vor putea vedea alesul.

”Făcutul cu ulcica” este un alt obicei legat de fetele nemăritate. Potrivit acestuia, dacă o tânără nemăritată îi place un băiat, iar acesta nu îi împărtășește sentimentele, ea poate să-l cucerească printr-un ritual străvechi.

Mai exact, la miezul nopții fata așază o ulcică de lut la gura sobei, de unde ia trei cărbuni încinși și îi pune pe dosul ulcelei. Așadar, în timp ce întoarce ușor ulcica cu gura în sus, ea va spune numele băiatului pe care îl place, iar acesta o va privi cu alți ochi.

Conform superstițiilor și obiceiurilor din popor, unele persoane profită de puterea acestei nopți și fac vrăji, farmece și blesteme.

Păzitul usturoiului

Tot în această noapte oamenii au mare băgare de seamă, pentru că se știe că este noaptea în care strigoii umblă liberi și se bat între ei la răscruci de drumuri, încercând să pătrundă în locuințe. Așadar, se spune că la ferestrele sau locurile de trecere unde dau de usturoi, aceste ființe nu se lasă ușor și caută să-i ademenească pe oameni afară sau să stea de vorbă cu ele.

În vremuri de mult trecute, aveau loc adevărate petreceri de veghe rituală, asemănătoare cu cea a Anului Nou, cunoscute sub denumirea de Păzitul Usturoiului. Se pare că veselia și muzica erau la mare cinste în noaptea respectivă.

În ajunul Sf. Andrei, fetele aduceau usturoi într-o covată, iar acesta era păzit toată noaptea de o femeie în vârstă, la lumina unei lumânări. Apoi usturoiul era împărțit tuturor celor prezenți. La vremea respectivă, femeile îl păstrau la icoană, iar descântătoarele îl foloseau pentru a dezlega farmece.