Home » Life & Style » Oare mai există un alt TU în afară de tine? Ce au descoperit oamenii de știință

Oare mai există un alt TU în afară de tine? Ce au descoperit oamenii de știință

Bucur Ioana / 30.11.2020, 12:07
Oare mai există un alt TU în afară de tine? Ce au descoperit oamenii de știință

Universul în care trăim nu este unic. O nouă teorie câștigă tot mai mulți adepți în rândul oamenilor de știință.Potrivit acestora, trebuie să acceptăm că lumea noastră este o mică parte dintr-un „multivers”. Oare mai există un alt tu în afară de tine? Da! Cele cinci mari teorii ce îți pot schimba complet modul în care înțelegi viața.

Ce este un „multivers” : „Realitatea este mai stranie decât și-ar fi putut închipuit cineva”

Pasionații de benzi desenate și filme cu supereroi au mai întâlnit termenul, însă teoria din spatele acestuia este mult mai complexă. Multiversul reprezintă o mulțime ipotetică, deocamdată,  de universuri posibile (ce îl include și pe cel în care trăim), ce ar cuprinde tot ceea ce există și poate exista. Vorbim despre totalitatea spațiului, timpului, materiei și enrgiei, precum și constantele fizice și legile după care funcționează. Primul care a folosit termenul „multivers” a fost filosoful și psihologul american William James. Se întâmpla în 1895. Apoi, în 1920, fizicienii descoperă particulele elementare și încep să le descopere proprietățile. Când au ajuns la electroni, au avut parte de o surpriză uriașă:

„Când cineva studiază proprietățile atomilor descoperă că realitatea este mai stranie decât și-ar fi închipuit oricine. Particulele au într-adevăr posibilitatea, într-un anumit sens, de a se afla simultan în mai multe locuri. (…) În esență, tot ceea ce se poate întâmpla se întâmplă într-una dintre alternative, ceea ce înseamnă că suprapus peste universul cunoscut există un univers alternativ, unde Al Gore este președinte și Elvis Presley este încă în viață”, a explicat Alan Guth,  profesor la Institutul de Tehnologie Massachusetts (MIT), unul dintre marii cosmologi ai zilelor noastre

Alexandre Vilenkin a fost cel care a realizat că dacă expansiunea universului nu se oprește dintr-o dată peste tot, înseamnă că va exista mereu o zonă a spațiului în care aceasta continuă, ceea ce înseamnă că Big Bang-ul nu este un eveniment unic. Andrei Linde și Vilenkin și-au dus teoria mai departe, afirmând că Big Bang-uri se întâmplă merei și noi universuri se nasc continuu, ducând la o expansiune eternă, la un…multivers.

Multiversul, explicat de cinci mari teorii ale oamenilor de știință
Multiversul, explicat de cinci mari teorii ale oamenilor de știință

Cele cinci teorii ce ar putea dovedi existența unui multivers. Oare mai există un alt TU în afară de tine?

Cu toate teoria multiversului nu este acceptată de întreaga comunitate de specialitate, ea a fost construită pe o bază științifică solidă, fiind concluzia la care ajung numeroase teorii ale fizicii. Iată cinci dintre cele mai cunoscute:

1. Universurile infinite = variante infinite ale tale

Nici până în ziua de astăzi, oamenii de știință nu știu, cu siguranță, ce formă are conceptul de spațiu-timp, dar se presupune că este plat și că se întinde la infinit. Asta ar însemna că trebuie să se repete, dintr-un anumit punct, pentru că există un număr finit de combinații în care particulele pot fi aranjate în spațiu și timp. Asta înseamnă că, dacă mergi suficient de departe, poți întâlni o altă versiune a ta. De fapt, versiuni infinite! Unii dintre acești „gemeni” vor face exact ceea ce faci tu în acest moment, în timp ce alții au ales să poarte alte haine, iar alții au făcut alegeri complet diferite în viață, de la carieră, la orașul sau țara în care trăiesc.

Cum universul pe care în cunoaștem se întinde atât cât a avut lumina șansa să ajungă în cele 13,7 miliarde de ani de la Big Bang, timpul și spațiul de dincolo de acest punct poate fi considerat un univers paralel. Astfel, o multitudine de universuri ar exista, unul lânga altul, asemenea unor petice cusute împreună, pentru a face o pătură infinită.

2. Universurile-bulă

În afară de mulțimea de universuri create de expansiunea infinită a timpului și spațiului, alte lumi ar putea să apară conform unei teorii numite „inflație eternă”. Potrivit acesteia, universul nostru s-a format rapid, după Big Bang, fiind comparat cu umflarea unui balon. Inflația eternă a fost propusă de Alexander Vilenkin, de la Tufts University, care a susținut că unele regiuni ale spațiului se opresc din inflație, în timp ce unele continuă procesul, formându-se, astfel, universuri-bulă, ce pot avea propriile legi ale fizicii, complet diferite de cele ce ne guvernează nouă existența.

„Universuri-bule se creează perpetuu. Nu trebuie să considerăm începutul Universului nostru ca pe un moment al singularității Big Bang-ului, ceea ce îi încurcă pe fizicieni, ci momentul inflației însăși. Universul [Multiversul, C.R.], în ansamblul său, nu are nici început, nici sfârșit, și este infinit, deoarece bulele se creează fără încetare. Aceasta este inflația eternă”, a explicat Andrei Linde.

Unii dintre acești „gemeni” vor face exact ceea ce faci tu în acest moment, în timp ce alții au ales să poarte alte haine, iar alții au făcut alegeri complet diferite în viață, de la carieră, la orașul sau țara în care trăiesc.
Unii dintre acești „gemeni” vor face exact ceea ce faci tu în acest moment, în timp ce alții au ales să poarte alte haine, iar alții au făcut alegeri complet diferite în viață, de la carieră, la orașul sau țara în care trăiesc.

3. Universurile paralele

O altă teorie născută din teoria corzilor este „braneworlds”, ce descrie universuri paralele, propusă de Paul Steinhardt, de la Princeton University, și Neil Turok, de la Perimeter Institute for Theoretical Physics, din Ontario, Canada. Ideea lor s-a născut din posibilitatea existenței mai multor dimensiuni decât cele trei legate de spațiu și una legată de timp cunoscute de noi. Potrivit cercetătorilor, ar putea exista și unele „accidente” între aceste lumi, ce plutesc una lângă cealaltă, fără să se atingă. În momentul în care două universuri paralele s-ar ciocni, ar apărea fenomenul cunoscut ca Big Bang, ce le-ar da un „reset”.

4. Universurile-fiice: „În fiecare univers există o variantă a ta, care crede, în mod greșit, că este unică”

De ce să nu complicăm și mai tare lucrurile? Dacă am privi lumea prin lupa fizicii cuantice, știința dedicată particulelor subatomice, am putea descoperi un al mod de a crea un univers. Principiile mecanicii cuantice descriu lumea mai mult în probabilități decât în rezultate. Matematica din spatele acestor teorii spune că toate rezolvările unei situații date au loc, fiecare într-un univers separat.

Cel mai simplu exemplu este cel al drumului bifurcat. În momentul în care ajungi în punctul în care drumul se desparte, universul nostru dă naștere altor două universuri-fiice: într-unul, o iei la dreapta, în celălalt, la stânga.

„Și în fiecare dintre aceste universuri, există o variantă a ta ce trăiește consecințele alegerii făcute, crezând, în mod greșit, că este unică și că realitatea ei este singura reală”, a scris Brian Green, fizician la Columbia University, în lucrarea „The Hidden Reality”, potrivit Space.com.

5. Universurile matematice

Este matematica o unealtă cu care putem explica lumea sau este, de fapt, realitatea fundamentală a universului, iar observațiile cercetărilor sunt simple percepții imperfecte ale naturii matematice a acestuia? Aceasta este întrebarea ce îi macină pe oamenii de știință…Dacă a doua variantă este adevărată, ar putea înseamna că structura matematică a universului nostru nu este singura variantă și că, de fapt, toate structurile matematice posibile pot exista în propriul univers.

„O structură matematică este ceva ce poți descrie complet independent de tot ce ține de oameni. Eu cred cu convingere că există un univers, acolo, undeva, ce poate exista independent de mine și care ar putea continua să existe și fără oameni”, a susținut Max Tegmark, de la MIT.

De ce nu cred unii oameni de știință în existența unui multivers

În timp ce multiversul câștigă tot mai mulți adepți, criticii teoriei susțin că acesta este „pur și simplu prea convenabil” pentru a explica lucrurile pe care nu le înțelegem.