Home » Life & Style » Obiective turistice în Giurgiu – 11 locuri de vis din județul de la Dunăre

Obiective turistice în Giurgiu – 11 locuri de vis din județul de la Dunăre

Manolică Anca / 05.01.2021, 11:45
Obiective turistice în Giurgiu – 11 locuri de vis din județul de la Dunăre

România deține foarte multe zone turistice minunate, însă destul de puțin exploatate de turiști. De multe ori, aceștia aleg destinațiile din străinătate sau vacanțele exotice pentru a se relaxa și uită sau pur și simplu nu știu de frumusețile din țara noastră. Unul dintre județele aflate la granița naturală pe care o formează Dunărea dintre tara noastră și Bulgaria, Giurgiu are câteva locuri și obiective cu adevărat impresionante, ce nu ar trebui ratate. Iată 11 obiective turistice pe care ar trebui neapărat să le vezi dacă ajungi în Giurgiu.

Obiective turistice în Giurgiu. Parcul Natural Comana

Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice în Giurgiu. Întins pe raza mai multor comune din partea sudica a județului Giurgiu, Parcul Natural Comana a devenit zonă protejată începând cu anul 2005, cu scopul de a menține cât mai bine speciile de plante endemice și fauna locală. Parcul se întinde pe 25.000 de hectare și cuprinde un ecosistem caracteristic deltei, cunoscut în trecut sub numele de Balta Comana. Specialiștii susțin că „Delta de lângă București” ocupă locul doi ca biodiversitate, după Rezervația Delta Dunării, fiind considerată și cea mai mare zonă umedă din sudul țării.

Obiective turistice în Giurgiu. Parcul Natural Comana
Obiective turistice în Giurgiu. Parcul Natural Comana

Aici trăiesc 141 de specii de păsări, 19 specii de pești și 31 de specii de mamifere. Exista două tipuri de pești, țigănușul și cleanul de Comana, care trăiesc numai în această zonă. De asemenea, rezervația cuprinde pădurile întinse, cu multe specii de plate specifice zonei sudice, precum stejarul pufos, jugastrul, ulmul, teiul și stejarul brumăriu. La baza arborilor cresc plante rare, ca laleaua pestriță, leurda, rodul pământului sau gura lupului. De câțiva ani, aici se regăsește și un parc de aventură unde turiștii se pot plimba cu barca pe lac, se pot da cu tiroliana sau pot cutreiera drumurile sălbatice cu bicicleta.

Casa Memorială Gellu Naum

Este Situată în apropiere de Parcul Natural Comana, în comuna cu același nume. Gellu Naum (1915-2001) a fost scriitor surparealist de origine aromână, profesor de filosofie, eseist, poet, prozator și dramaturg, dar și traducător, din nevoia de a se întreține financiar. Obișnuia să se retragă la această casă pentru a se izola și a se scufunda în universul creativ. A fost unul dintre ultimii reprezentanți ai curentului suprarealist în Europa.

Obiective turistice în Giurgiu. Podul Prieteniei

Podul Prieteniei care leagă Giurgiu de orașul Ruse, din Bulgaria
Podul Prieteniei care leagă Giurgiu de orașul Ruse, din Bulgaria

Este unul dintre cele două poduri care traversează Dunărea, ce permite trecerea din România în Bulgaria și invers. Acesta leagă orașul Giurgiu, de pe malul românesc al Dunării, de Ruse, de pe malul bulgăresc. Podul a fost construit în 1954 cu sprijinul URSS și reabilitat recent. Măsoară o lungime de aproape 3 kilometri, având o porțiune din mijloc mobilă, care se ridică atunci când trec navele mai înalte. Podul are două benzi de circulație rutieră, una pentru fiecare sens, bandă pentru circulația feroviară, dar și trotuar pentru pietoni.

Plaja și Insula Mocanu

La mică distanță de Podul Prieteniei, se regăsesc plaja și insula Mocanu, care se întind pe o lungime de aproximativ 5 km. În zilele toride de vară, turiștii se pot bucura de o zi pe plajă, fără a fi nevoiți să mergi până la mare. În restul anului, se poate pescui, întrucât se regăsesc foarte multe specii, precum șalău, somn, avat, ciortan, caras, plătică sau mreană. Pe plajă se poate ajunge doar cu barca, însă călătoria nu durează mai mult de câteva minute.

Obiective turistice în Giurgiu. Conacul Drugănescu

Situat foarte aproape de București, la doar 30 de kilometri distanță, Conacul este, precum Mogoșoaia și Potlogi, un exemplu de ctitorie brâncovenească. Deși nu este la fel de cunoscut ca celelalte două, arhitectura remarcabilă a acestuia datează încă de la începutul anilor 1720. De-a lungul istoriei sale, conacul i-a aparținut prițesei Marina Stirbey Brâncoveanu, urmând ca între anii 1965-1967 să fie reabilitat. Astăzi, acesta găzduiește Centrul Pastoral-Cultural „Gavril Druganescu” și poate fi vizitat gratuit, alături de Biserica „Buna Vestire” situată în imediata apropiere, pe același domeniu.

Obiective turistice în Giurgiu. Cetatea Giurgiu

Ruinele cetății Giurgiu
Ruinele cetății Giurgiu

Ruinele cetății sunt mărturie a trecutului tumultos pe care aceasta l-a avut, fiind situată la punctul de întâlnire dintre Imperiul Bizantin și cel Otoman. Era primul punct de apărare al Țării Românești, astfel că, de-a lungul timpului, a supraviețuit a peste 20 de asedii. Deși este atestată documentar din 1386, se spune că aceasta a fost reconstruită de fiecare dată pe ruinele fortificației anterioare, astfel că în acel loc există ruine care datează chiar din perioada Antichității.

Rezervația Manafu

Rezervație naturală de tip forestier, aeasta este protejată pentru luminișurile în care, în lunile mai și iunie, pot fi admirați bujorii românești, specie protejată prin lege. Pădurea se află în apropierea Parcului Natural Comana și se întinde pe aproximativ 278 de hectare. Aici au fost colonizati fazanii, iepurii și caprioarele, transformându-se astfel într-un important centru cinegetic. Tot aici se află un val de pământ vechi, numit de săteni Brazda lui Traian.

Obiective turistice în Giurgiu. Schitul Sfântul Nicolae

Biserica are o însemnătate specială datorită faptului că înițial aceasta a fost o geamie mahomedană, iar construcția acesteia nu se știe de când datează. Templul a fost transformat în biserică ortodoxă în anul 1830, atunci când Cetatea Giurgiu a ieșit de sub ocupație otomană. Astfel, i-a fost adăugat un altar și o turlă. Biserica a fost bombardată de turci în 1877 și reconstruită în 1905, pentru ca în anul 1944 să fie complet distrusă de un bombardament german. A fost refăcută în anul următor, cu aprobarea Comisiei Monumentelor Istorice.

Turnul Ceasornicului

Obiective turistice în Giurgiu. Turnul Ceasornicului
Obiective turistice în Giurgiu. Turnul Ceasornicului

Monumentil situat în Piața Unirii din Giurgiu datează din anul 1777 și este reprezentat și pe stema orașului. Turnul de 22 de m înălțime reprezintă un fost foișor de observație care a fost ridicat de turci în anul 1700 și reconstruit în secolul VII. De aici, turcii supravegheau zările urmărind mișcarile sau eventualele posibile atacuri. În secolul XIX i-a fost adăugat un mare ceasornic, care spoate fi văzut și astăzi, având o stare foarte bună.

Obiective turistice în Giurgiu. Biserica “Înalțarea Domnului”

Datorita vechimii sale, aceasta prezintă o importanță deosebită pentru municipalitate. A fost construită în anul 1939, după alte monumente renumite de cult din țară, cu scopul de a cinsti memoria eroilor căzuți pentru patrie. Cu o arhitectură neoclasică, biserica prezintă arcade vaste, cu o structură de rezistență bine definite, având un turn destul de înalt, poate unul dintre cele mai înalte din întreg orașul Giurgiu.

Icoanele Maicii Domnului din interior, dar și cea care simbolizează Înălțarea Domnului spre ceruri sunt doar câteva din piesele iconografice de mare importanță. În curtea bisericii, turiștii mai pot admira și Mausoleul Eroilor construit în anul 1920, în cinstea eroilor martiri români, dar și pentru cei francezi, sacrificați pentru patrie în timpul Primului Război Mondial.

Muzeul Teohari Antonescu

Muzeul numără cinci secții: arheologie, etnografie, istorie, istorie memorială și restaurare-conservare. Aici sunt expuse mărturii privind înfiinșarea orașului Giurgiu, perioada luptelor purtate de Mihai Viteazul cu Imperiul Otoman, monumente istorice, contribuția localnicilor la evenimentele din 1848, la Războiul de Independență din 1877-1878, precum și la Primul Război Mondial (1916-1918).