Home » Life & Style » Timp liber » Obiective turistice în Ialomița. 7 destinații aflate la mică distanță de București

Obiective turistice în Ialomița. 7 destinații aflate la mică distanță de București

Manolică Anca / 20.01.2021, 17:54

Te gândești să faci o scurtă escapadă din București și nu știi încotro să o iei? Județul Ialomița ar putea fi o soluție bună, fiind foarte aproape de Capitală. Deși nu pune un accent foarte mare pe turism, județul are câteva locuri frumoase și obiective turistice care merită atenția trecătorilor. Iată câteva obiective turistice în Ialomița pe care ar trebui să le bifezi dacă ajungi în zonă.

1. Obiective turistice în Ialomița. Stațiunea și Lacul Amara

Stațiunea balneară Amara
Stațiunea balneară Amara

Deschidem lista de obiective turistice în Ialomița cu un lac foarte cunoscut. În ciuda faptului că i se spune Amara, el nu este deloc amar. Dimensiunile acestuia sunt impresionante, întinzându-se pe circa 132 hectare și ajungând la maximum 3 metri adâncime. Datorită proprietăților sale, lacul găzduiește un complex balnear cu proprietăți terapeutice foarte importante. Nămolul de aici, dar și sărurile, clorurile, iodurile și bicarbonații l-au făcut să devină foarte cunoscut, an de an venind aici zeci de mii de turiști din toate părțile. Proprietățile sale au efecte benefice în cazul afectiunilor reumatice, respiratorii, boli ortopedice și articulare, boli endocrine, dermatologice, afecțiuni ginecologice, chiar și paralizii.

2. Lacul Strachina

Obiective turistice în Ialomița. Lacul Strachina
Obiective turistice în Ialomița. Lacul Strachina

Cu o arie de aproape 1000 de hectare, pitorescul lac nu are nicio curgere naturală spre râul Ialomița, astfel că în perioadele uscate ale Bărăganului acesta acumulează multe săruri spălate de apele de șiroire. Toată zona din jurul lacului este considerată rezervație naturală protejată, fiind un adevărat paradis pentru păsările de apă, aici regăsidu-se circa 80 de specii de păsări, unele foarte rare. Printre acestea se numără barza alba, barza neagră, starcul galben, egreta albă, acvila țipătoare mică, sitarul de mal, chira mică, garlița mică sau gaia neagră.

3. Obiective turistice în Ialomița. Mănăstirea Balaciu

Obiective turistice în Ialomița. Mănăstirea Balaciu
Obiective turistice în Ialomița. Mănăstirea Balaciu

A fost construită între anii 1822 – 1825 de Neacșu Pitisteanu, al cărui portret este realizat într-una dintre picturile interioare ale bisericii. Cu o arhitectură din cărămidă, biserica are o structură în formă de cruce, cu o turlă frontală și una situată deasupra naosului, ambele facute în stil românesc. Farmecul său aparte este dat de pridvorul deschis, ridicat pe 12 coloane îmbrăcate în piatră sculptată, unite prin arce. De asemenea, spectaculoase sunt și picturile murale interioare, realizate în culori vii, ce înfățișeaza multe scene religioase din Vechiul și Noul Testament.

4. Muzeul Național al Agriculturii

Exponat din cadrul Muzeului Național al Agriculturii
Exponat din cadrul Muzeului Național al Agriculturii

Patrimoniul muzeal cuprinde: Biserica de lemn „Poiana”, Ferma model Perieți, unități în aer liber (hambar, cuptoare tradiționale de copt pâinea, insemne funerare), cat și situ (o moară cu pietre pentru măcinat grâu și porumb „KORONA”, moara cu valturi „GANZ” și moara țărăneasca cu pietre), colecții de unelte, mijloace de transport, mașini agricole și instalații de arheologie industrială, etnografie, istorie-memorialistică, artă-religie, o arhivă științifică și documentara cu peste 70.000 de unități, bibliotecă cu 11.000 de unități, dar și un parc care găzuiește peste 55 de specii dendrologice.

5. Obiective turistice în Ialomița. Casa memorială Ionel Perlea

Obiective turistice în Ialomița. Casa memorială Ionel Perlea
Obiective turistice în Ialomița. Casa memorială Ionel Perlea

A fost ridicată la finalul secolului al XIX-lea de către tatăl marelui muzician, Victor Perlea. Casa, administrată acum de Centrul Cultural UNESCO, a fost folosită, în perioada comunismului, în alte scopuri, precum depozit de îngrășăminte, depozit de legume și poștă. Însă, începând din 1983, a fost redată circuitului expozițional, urmând ca în 1996 să fie restaurată și, până în zilele noastre, să găzduiască numeroase expoziții de obiecte ale marelui dirijor și compozitor Ionel Perlea.

6. Conacul Marghiloman

Conacul Marghiloman
Conacul Marghiloman

Situat în satul Hagiești, conacul a fost construit între anii 1869 – 1874 de Alexandru Marghiloman (1854 – 1925), un fost politician român, care a ocupat diferite funcții imp.ortante în stat: prim-ministru, ministru de Interne, ministru al Justiției sau Ministru al Finatelor. Clădirea are o artitectură tipic boierească din secolul al XIX-lea, dar se afla într-o stare avansată de degradare.

7. Obiective turistice în Ialomița. Ruinele cetății geto-dacice Helis

Ruinele cetății geto-dacice Helis
Ruinele cetății geto-dacice Helis

Din punct de vedere al descoperirilor arheologice, județul Ialomița laudă cu Piscul Crasani, unul dintre cele mai vechi situri arheologice din toată țara, situat în zona localității Balaciu. Aici s-au descoperit cele mai vechi urme de așezări fortificate din Muntenia, acestea datând încă din perioada neolitică. Peste ruinele vechii așezări a fost construită cetatea geto-dacică Helis, cunoscuta și sub numele de „Cetatea Soarelui”. Despre aceasta se spune că a fost reședința faimosului rege Dromichaites. Conform cercetărilor, în perioada geto-dacilor, această cetate ar fi fost un centru comercial foarte important.