Home » Life & Style » Obiective turistice în Ilfov – 9 frumuseți de la ”umbra” Capitalei

Obiective turistice în Ilfov – 9 frumuseți de la ”umbra” Capitalei

Manolică Anca / 21.01.2021, 12:00

Dorești să fii turist aproape de casă? Dacă locuiești în București sau în apropiere și vrei să faci o scurtă escapadă, nu foarte departe de casă, ți-am pregătit o listă cu 9 obiective turistice în județul Ilfov pe care le-ai putea vedea. Sunt la o aruncătură de băț de casa ta și chiar merită vizitate. În plus, o evadare din agitația urbană tot timpul îți va face bine. Hai să le vedem.

Obiective turistice în Ilfov. Pădurea și Lacul Snagov

Obiective turistice în Ilfov. Pădurea și Lacul Snagov
Obiective turistice în Ilfov. Pădurea și Lacul Snagov

Situate la doar 40 de kilometri de București, sunt cu siguranță printre cele mai frumoase obiective turistice din județul Ilfov, dar și un loc perfect pentru a te relaxa departe de agitația din Capitală. Ambele fac parte din rezervația naturală Snagov, ele găzduind o serie de specii rare din flora și fauna locală. Aici poți vedea numeroase specii de plante, precum: nufărul alb, nufărul indian, brândușa de toamnă, crinul de pădure, brebenelul, dar și animale, cum ar fi: bufnița, vidra, broasca țestoasă, cerbul, șarpele de apă, barza, egreta, pisica salbatică și foarte multe specii de pești.

De asemenea, această zonă oferă multe posibilități de petrecere a timpului liber. Te poți plimba cu barca sau vaporașul pe lac, poți pescui, poți înota în piscină sau poți practica o serie de sporturi pe terenurile puse la dispoziție. De asemenea, sunt organizate o serie de circuite ecoturistice pentru adulți și copii.

Palatul Snagov

Palatul Snagov
Palatul Snagov

Construit în anul 1930 pentru Prințul Nicolae al României, palatul Snagov se situează pe malul lacului Snagov. După ce Prințul a fost dezmoștenit, palatul a fost preluat de mareșalul Antonescu. Ulterior, după ce a luat sfârșit cel de-Al Doilea Război Mondial, palatul a devenit reședinta lui Gheorghe Gheorghiu Dej. În anii ’70, fostul dictator Nicolae Ceausescu a mărit palatul și l-a transformat într-un loc de întâlnire cu consiliul de miniștri. Astăzi, palatul numără multe săli care pot fi închiriate pentru desfășurarea de evenimente sau petreceri private.

Obiective turistice în Ilfov. Mănăstirea Snagov

Obiective turistice în Ilfov. Mănăstirea Snagov
Obiective turistice în Ilfov. Mănăstirea Snagov

Pe lângă pace sufletească, aceasta oferă și un peisaj splendid, fiind situată pe o insulă de pe lacul Snagov. Mănăstirea a fost construită, cel mai probabil, de Mircea cel Bătrân, prima atestare documentară a acesteia datând din anul 1408. De-a lungul vremii, mănăstirea a fost refăcută de mai multe ori, chiar și de Vlad Țepeș care, în anul 1485, a construit un zid de aparare, un pod, o închisoare și un tunel pe sub apă.

La acea vreme, mănăstirea era înconjurată de multe ziduri puternice de apăarare, străjuite de un turn de observare înalt, însă acestea au devenit ruine odată cu trecerea timpului. Biserica mănăstirii Snagov găzduiește mormântul lui Vlad Țepes, trupul acestuia fiind găsit, conform legendelor, de slujitorii mănăstirii după o bătălie cu turcii. Atunci, aceștis au încercat să îl ascundă, înmormântându-l în curtea acesteia.

Palatul Mogoșoaia

Palatul Mogoșoaia
Palatul Mogoșoaia

Palatul a fost construit de voievodul Constantin Brâncoveanu în anul 1702. Îmbinarea elementelor baroce, renascentiste și orientale îi conferă cladirii o eleganță deosebită. La frumusețea obiectivului contribuie și cărămida roșie cu care este placat, coloanele suple, dar și decorațiunile cu motive vegetale. Palatul a aparținut familiei Brâncoveanu vreme de 120 de ani, timp în care a trecut prin mai multe devastări.

A fost distrus de otomani în timpul războiului din 1768, a suferit distrugeri și la revoluția din 1821, însă acesta a supraviețuit, fiind renovat în totalitate, în anul 1860, de Nicolae Bibescu, cel care avea să devină și noul proprietar al palatului. În jurul palatului mai poți vedea și alte atracții turistice, precum: grădini superbe în stilmitalian, sere, cavoul familiei Bibescu, numeroase expoziții sau alte evenimente culturale.

Obiective turistice în Ilfov. Mănăstirea Pasărea

Obiective turistice în Ilfov. Mănăstirea Pasărea 
Obiective turistice în Ilfov. Mănăstirea Pasărea

Este situată la doar 29 de km de București, în comuna Brănești. Aceasta a fost ctitorită în anul 1813 de Sfântul Calinic de la Cernica și Arhimandritul Timotei. De numele acestei mănăstiri se leagă mai multe legende: una dintre ele spune că o pasăre ar fi călăuzit în acest loc pașii ctitorului; alta spune că o pasăre s-a așezat pe Biblie în timp ce se sfințea mănăstirea și nu plecat de acolo până nu s-a încheiat sfințirea. Cel mai probabil, numele acesteia provinde de la numărul mare de păsări care viețuiau prin apropiere. Mănăstirea Pasărea are ca hram Sfânta Treime și este o mănăstire de maici.

Mănăstirea Cernica

Mănăstirea Cernica
Mănăstirea Cernica

Se află la doar 12 kilometri de București, în comuna cu același nume. A fost ctitorită în anul 1608 de vornicul lui Mihai Viteazul, Cernica știrbei și de soția sa, Chiajna. Complexul monahal se întinde pe suprafața a două dintre insulele lacului Cernica. Aici vei găsi expuse foarte multe icoane vechi, manuscrise, obiecte de cult, țesături și broderii din secolele XVII – XIX. Tot în curtea mănăstirii de află și casele memoriale ale Sfântului Ierarh Calinic și a scriitorului Gala Galaction, acesta fiind și înmormântat în cimitirul mănăstirii.

Obiective turistice în Ilfov. Palatul Barbu Știrbei

Obiective turistice în Ilfov. Palatul Știrbei
Obiective turistice în Ilfov. Palatul Știrbei

Palatul este situat la 20 de kilometri de București, în orașul Buftea. Domnitorul Barbu Știrbei a început construcția în anul 1850, având în plan inițial să facă o culă (construcție semifortificată), prevăzută cu două tuneluri de ieșire. Însă, de-a lungul vremii, urmașii acestuia au modificat structura clădirii, adaugându-i alte două etaje.

Acest palat a reprezentat un loc de refugiu pentru Regina Maria și copiii săi în timpul Primului Război Mondial. în anul 1917, palatul a fost luat de armata germană, aici fiind negociat și tratatul de pace de la Buftea. În parcul palatului se regăsește și o capelă foarte frumoasă, având o arhitectură în stil gotic. Aici sunt inhumați mai mulți membri din familia Știrbei, tot aici fiind filmate și unele scene din celebrul film „Dracula” (1992).

Fortul 13 Jilava

Fortul 13 Jilava
Fortul 13 Jilava

Construit între anii 1860 – 1890 la inițiativa regelui Carol I, acesta avea ca scop inițial apărarea. A fost folosit ca închisoare prima dată în timpul răscoalei din 1907, atunci fiind închiși mai multi țărani. În vremea regimului comunist, acesta a fost trasformat în închispare permanentă, aici fiind închiși mai mulți deținuti politici, precum: mareșalul Antonescu, Corneliu Coposu sau Monseniorul Vladimir Ghika. Fortul 13 Jilava a fost una dintre cele mai de temut închisori din perioada comunistă, fiind recunoscută pentru tratamentele inumape aplicate deținuților. Astăzi, unele celule au fost transformate în muzeu comemorativ.

Obiective turistice în Ilfov. Mănăstirea Căldărușani

Mănăstirea Căldărușani
Mănăstirea Căldărușani

Este una dintre cele mai vechi mănăstiri ortodoxe din Muntenia. A fost construită în anul 1638 de domnitorul Matei Basarab, pe locul unui vechi schit de lemn, descoperit de către acesta, din întâmplare atunci când era în trecere prin zonă. În vremea starețului Gheorghe de la Cernica, lăcașul a devenit un loc foarte important de duhovnicie și cultură. În anul 1834, tipografia Ungrovlahiei din Bucuresti a fost mutată în această mănăstire, iar în anul 1778 a fost înființată chiar și o școală de pictură, foarte frecventată de Nicolae Grigorescu. Pe lângă istoria bogată, mănăstirea atrage și prin peisajul superb din jurul ei. Construită pe malul unui lac, care o înconjoară din trei laturi, aceasta este străjuită și de o pădure frumoasă.