Home » Life & Style » Obiective turistice în Suceava. 11 locuri minunate din Bucovina românească

Obiective turistice în Suceava. 11 locuri minunate din Bucovina românească

Manolică Anca / 23.02.2021, 17:49

Județul Suceava este unul dintre cele mai frumoase județe din regiunea istorică a Moldovei. Cu vaste peisaje pitorești, monumente istorice de amintesc de epocile demult apuse, județul Suceava uimește prin simplitate și originalitate românească. Astfel, dacă încă nu ai vizitat acest județ, trebuie neapărat să o faci în viitorul apropiat. Iată 11 obiective turistice în Suceava ce nu trebuie ratate.

1. Obiective turistice în Suceava. Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea a deservit atât ca reședință a ctitorului său, Ștefan cel Mare, cât și ca zid de apărare în fața atacurilor otomane destul de dese în acea vreme. Atestată documentar înca din anul 1388, Cetatea a suferit numeroase modificări de-a lungul istoriei, menite să întărească zidurile și fortificațiile acesteia. Sistemul defensiv al acesteia, special conceput de Ștefan cel Mare, a fost multă vreme imposibil de cucerit de-a lungul numeroaselor lupte pe care le-a dus împotriva turcilor sau a armatei poloneze. Astăzi, cetatea este extrem de bine conservată. Se pot vizita încaperi precum închisoarea, pivnița, capela sau baia de abur.

Cetatea de Scaun a Sucevei
Cetatea de Scaun a Sucevei

2. Mănăstirile din Bucovina

Aici se pot vizita unele dintre cele mai frumoase mănăstiri din nordul Moldovei, chiar din toată țara. Pe lângă frumusețea arhitecturală, acestea au și o valoare istorică extraordinară. Multe dintre acestea datează încă din secolele XV și XVI, fiind construite de foști domnitori și boieri, printre care Ștefan cel Mare, Alexandru cel Bun, Petru Rareș sau Alexandru Lăpușneanu. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt Mănăstirea Voroneț, Putna, Suceava, Sucevița, Moldovița, Humor, Dragomirna, Râșca, Probota sau Pătrăuți.

3. Obiective turistice în Suceava. Muzeul Satului Bucovinean

Obiective turistice în Suceava. Muzeul Satului Bucovinean
Obiective turistice în Suceava. Muzeul Satului Bucovinean

Situat în orașul Suceava, muzeul în aer liber pune în valoare patrimoniul cultural-arhitectonic de factură populară din Bucovina. Organizarea interioarelor constituie o expoziție etnografică aparte, care respectă întocmai particularitățile zonale ale obiectivelor de arhitectură populară.

Cuptoarele, sobele, mobilierul tradițional, textilele, piesele de port popular, toate completează imaginea civilizației tradiționale din aceste locuri. De asemenea, Muzeul s-a impus în peisajul cultural național datorită spectacolelor folclorice, festivalurilor, târgurilor de meșteșuguri, care promovează tradițiilor și creațiile locale.

4. Curtea Domnească

Ruinele de piatră ale acesteia se ridica pe același loc în care cercetările arheologice au descoperit una dintre cele mai vechi curți domnești din zonă, amenajată pe vremea domniei lui Petru I Mușat. Astăzi, turiștii iubitori de istorie veche românească pot face o plimbare prin jurul Curții Domnești, din care au rămas ziduri mândre și înalte de până la 5 metri, construite în perioada lui Ștefan cel Mare și Alexandru cel Bun.

5. Obiective turistice în Suceava. Cetatea Scheia

Ruinele Cetății Scheia
Ruinele Cetății Scheia

Situată la doar doi kilometri de oraș, pe dealul Zamca, cetatea Scheia a fost prezervata până astăzi, astfel că, încă se mai pot observa detalii clare de arhitectură, care te pot ajuta să îți închipui mai ușor măreția zidurilor din perioada sa de glorie. Construită în formă de romb, cu ziduri de 36 de metri lungime și 3 metri grosime prevăzute cu turnuri în fiecare colț, aceasta a fost ridicată în timpul domniei lui Petru I Mușat. Demolată la doar câțiva zeci de ani după construire, cetatea rămâne astăzi o marturie a epocii de aur a orașului Suceava.

6. Parcul Național Călimani

Munții Calimani reprezintă unul dintre cele mai înalte masive muntoase din Romania, cu cel mai înalt vârf, Pietrosul, cu o altitudine de 2100 metri. Munții au fost declarați „parc național”, zona dispunând de o faună destul de rară, precum jneapănul, cocoșul de mesteacăn sau zâmbrul. Datorită întinderii sale, Parcul se întinde pe teritoriul a patru județe importante: Suceava, Harghita, Mureș și Bistrița-Năsăud.

7. Obiective turistice în Suceava. Stațiunea Vatra Dornei

Obiective turistice în Suceava. Stațiunea Vatra Dornei
Obiective turistice în Suceava. Stațiunea Vatra Dornei

Supranumită și „Perla Bucovinei”, stațiunea se află la o altitudine de 802 de m, în Depresiunea Dornelor, la confluența Bistriței Aurii cu Dorna. Precipitațiile bogate și relieful sub formă de terase au condus la dezvoltarea unei pânze freatice întinse, care scoate la lumină izvoare cu apă minerală. Apele minerale (carbogazoase, feruginoase, slab bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene, hipotone), nămolul de turbă si climatul montan cu caracter tonic sunt principalii factori de cură ai stațiunii. Aici se tratează afecțiuni reumatismale degenerative sau abarticulare, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni neurologice periferice și alte afecțiuni asociate.

8. Monumentul lui Ștefan cel Mare

Construită din bronz de către sculptorul Iftimie Barleanul, statuia lui Ștefan cel Mare tronează mândră în Parcul Cetății. Asezată pe o coloană înaltă de piatră, statuia îl înfățulează pe marele voievod moldovean călare pe un cal la o înălțime de 8 metri.

9. Obiective turistice în Suceava. Chilia lui Daniil Sihastrul

Chilia lui Daniil Sihastrul
Chilia lui Daniil Sihastrul

Situată la doar un km de Mănăstirea Putna, chilia are forma unei grote săpate într-o stâncă masivă, chiar pe valea unui pârâu. Aici și-a trăit zilele pustnicul Daniil Sihastru, omul de încredere al lui Ștefan cel Mare. Se spune că acesta i-a proorocit lui Ștefan că avea să devină domnitor al Moldovei și că Mănăstirea Putna a fost ridicată la îndemnul pustnicului. Cei doi se întâlneau de multe ori, timp în care Daniil în sfătuia pe Ștefan cum să procedeze în luptele cu turcii. După moartea sa, Daniil a fost înmormântat la Mănăstirea Voroneț.

10. Salina Cacica

Salina Cacica
Salina Cacica

Salina de la Cacica este situată în apropiere de orașul Gura Humorului, fiind în proprietatea exclusivă a statului. Aceasta a fost construită la ordinul împărătesei Maria Tereza, fiind deschisă publicului larg în anul 1791. Conform istoriei, salina a fost săpată manual de mii de muncitori, iar până la sfârșitul Primului Război Mondial aceasta a fost exploatată de către imperiul Austro-Ungar.

Astăzi, salina dispune de peste 8200 de galerii, armate cu lemn, în perfectă stare de funcționare. În interiorul său pate fi admirată Biserica Sfânta Barbara, locul în care muncitorii își spun rugăciunile atunci când intră în subteran. Fosta sală de festivități găzduiește astăzi un teren de volei și tenis, iar lacul de saramură, deși adânc de 38 de metri, nu mai este funcțional. Cu toate acestea, salina este vizitată anual de mii de turiști, care sunt extrem de încântați de frumusețea ei.

11. Obiective turistice în Suceava. Muzeul Ciprian Porumbescu

Complexul muzeal Ciprian Porumbescu se află în satul cu același nume. Acesta cuprinde Casa Memorială, Muzeul Memorial și cripta familială din cimitirul satului. Inaugurat în anul 1971,  Muzeul Memorial „Ciprian Porumbescu”, deține o mulțime de exponate precum: fotografii, tipărituri, afișe, piese numismatice sau filatelice, pianul, violoncelul, bagheta și husa viorii lui Ciprian Porumbescu sau albumul „votiv” oferit de Ciprian iubitei sale Berta Gorgon.