Home » Life & Style » Obiectul pe care să nu-l bagi niciodată la mașina de spălat. Greșeala banală care o poate strica

Obiectul pe care să nu-l bagi niciodată la mașina de spălat. Greșeala banală care o poate strica

Voicu Costin / 18.01.2022, 17:39
Obiectul pe care să nu-l bagi niciodată la mașina de spălat. Greșeala banală care o poate strica

Apariția mașinii de spălat a ajutat extrem de mult în procesul de curățenie. Lumea era obișnuită să spele la mâna rufele, dar apariția mașinii de spălat a ușurat treburile casnice. Apăsând câteva butoane sau un ecran, în cazul mașinilor cu comenzi touch screen, reușim să scăpăm de o muncă în plus. Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le eviți să le bagi la spălat!

Ce să nu speli niciodată la mașina de spălat

Chiar dacă unele au o capacitate mai mare de spălare, mașina de spălat nu trebuie supraîncărcată sau umplută cu ţesături care devin foarte grele după ce se îmbibă cu apă.

Experţii avertizează că, în mod surprinzător, covoraşele de baie sau cele de dimensiuni mici pot fi prea grele pentru maşina ta de spălat. Acestea pot deteriora permanent părţi vitale ale maşinii.

„Problema este că aceste covoraşe absorb atât de multă apă încât ajung să cântărească mult mai mult decât a fost proiectată maşina de spălat să susţină. Maşinile de spălat moderne au o viteză de centrifugare mult mai mare decât cele din trecut, până la 1.200 de rotaţii pe minut. Aceste viteze creează o forţă mare din cauza obiectelor grele, iar greutatea crescută poate deterioara maşina de spălat”, a explicat Scott Flint, un tehnician expert în reparaţii de electrocasnice cu 30 de ani de experienţă.

Spălarea covoraşelor mici poate afecta mașina de spălat și poate cauza daune majore acesteia. Chiar şi covoraşele necauciucate pot înfunda scurgerea dacă fibrele lungi se desprind în timpul spălării.

„Acestea au adesea şi un suport cauciucat care se poate dezintegra în timpul spălării şi care blochează pompa de scurgere prin înfundarea motorului şi a conductei de scurgere”, a atras atenţia tehnicianul.

O altă problemă pe care o pot crea în timpul curăţării lor este deteriorarea unei piese importante.

„Rulmentul din spate care susţine coşul de rotire preia cea mai mare parte a daunelor cauzate de covoarele grele de baie şi de forţa centripetă mare generată de ciclul de centrifugare. Producătorii de maşini de spălat ar trebui să avertizeze cumpărătorii să evite spălarea covoraşelor de baie în acest mod!”, a spus Flint.

Spălarea manuală a covoraşelor

Câteva minute alocate spălatului covaraşelor de baie sau din cameră reprezintă o soluție mult mai bună decât să vă asumați riscul de a le spăla la mașină. Deteriorare pieselor acesteia va duce probabil la schimbarea cu una nouă.

Dacă aveți o cadă, chiar și de dimenisuni mici, puteți să o folosiți pentru a spăla covorașele. Înmuiați covorașul în apă caldă, apoi turnați o cantitate nu prea mare de detergent de rufe sau o soluţie specială de covoare. Îl curățați cu o perie, apoi trebuie limpezit, pus la scurs, apoi la uscat. O altă variantă ar fi să le duceți la o spălătorie specializată.

De evitat de spălat la mașină

În general, ar trebui să ai grijă să nu pui prea multe rufe în maşina de spălat sau alte lucruri care ar putea deveni mai grele după ce se îmbibă cu apă. Trebuie evitate:

  • cuverturile;
  • sacii de dormit;
  • pătuţurile moi pentru pisici sau câini;
  • draperiile;
  • păturile;
  • covoarele de mici dimensiuni, tradiţionale.

Evitați supraîncărcarea maşinii de spălat!