Home » Life & Style » Omul care a depășit viteza sunetului. Povestea fascinantă a lui Chuck Yeager, o legendă a aviației

Omul care a depășit viteza sunetului. Povestea fascinantă a lui Chuck Yeager, o legendă a aviației

Voicu Costin / 14.01.2022, 20:30
Omul care a depășit viteza sunetului. Povestea fascinantă a lui Chuck Yeager, o legendă a aviației

Avioanele rapide ne-au încântat mereu privirile și suntem entuziasmați atunci când auzim un sunet de avion pe cer. Imediat ne îndreptăm privirile în direcția aceea să vedem ce fel de avion este, miliar sau comercial. În fiecare an, pe data de 1 decembrie, ne simțim norocoși că putem vedea forțele aviației în desfășurare, elicoptere și avioane de luptă rapide, care pot zbura cu viteza sunetului. Haideți să aflăm cine a fost primul om care a depășit bariera sunetului!

Chuck Yeager a spart bariera sunetului

Chuck Yeager s-a născut pe 13 februarie 1923 în Myra⁠, Comitatul Lincoln, Virginia de Vest, SUA și a decedat pe 7 decembrie 2020 în Los Angeles, California, SUA. A fost pilot în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a zburat în 64 de misiuni deasupra Europei.

Cariera sa a început în al Doilea Război Mondial ca soldat în armata Statelor Unite repartizat în Forțele Aeriene ale Armatei în 1941. După ce a lucrat ca mecanic de aeronave, în septembrie 1942 a început programul de înrolare în armată ca pilot, iar după absolvire a fost promovat la gradul de ofițer de zbor.

După război, Yeager a devenit pilot de testare și a zburat cu multe tipuri de avioane, inclusiv cele experimentale propulsate de rachete pentru Comitetul Național Consultativ pentru Aeronautică (NACA). Prin programul NACA a devenit primul om care, pe 14 octombrie 1947 a zburat cu avionul X-1 deasupra lacului secat Rogers, în sudul Californiei.

El a fost înălțat de către un avion bombardier B-29 și după aceea eliberat prin orificiul de lansare al torpilelor, prinzând o viteză fenomenală depășind viteza de 1,07 Mach (bariera sunetului la acea altitudine) care l-a înălțat până la înălțimea de 13.700 m.

În 1962, a devenit primul comandant al Școlii de Piloți de Cercetare Aerospațială a USAF, care a antrenat astronauți pentru NASA și Forțele Aeriene.

Retragerea lui Yeager

Yeager a comandat mai târziu escadrile de luptă în Germania, precum și în Asia de Sud-Est în timpul războiului din Vietnam. În semn de recunoaștere a realizărilor sale și a evaluărilor remarcabile de performanță ale superiorilor a fost promovat general de brigadă în 1969. A fost inclus în Național Aviation Hall of Fame în 1973 retrăgându-se la 1 martie 1975. Cariera sa de zbor activ a durat mai mult de 30 de ani.

Yeager este menționat de mulți, drept unul dintre cei mai mari piloți ai tuturor timpurilor și s-a clasat pe locul cinci pe lista Flying a celor 51 de eroi ai aviației în 2013. De-a lungul vieții sale a zburat cu peste 360 ​​de tipuri diferite de aeronave.

Yeager și-a numit avionul după soția sa, Glennis, care spunea că mereu îi aduce noroc: „Tu ești amuleta mea norocoasă, dragă. Orice avion pe care îl numesc după ține mă aduce întotdeauna acasă”.

Yeager și Glennis s-au mutat la Grass Valley, California, după retragerea pilotului din Forțele Aeriene în 1975. Cuplul a prosperat datorită vânzării cărților autobiografice ale lui Yeager și a proiectelor comerciale. Glennis Yeager a murit în 1990. Au avut patru copii împreună.

Recunoașterea americanilor pentru Chuck Yeager

Aeroportul Yeager din Charleston, Virginia de Vest îi poartă numele în onoarea sa. Pe 25 august 2009, guvernatorul Arnold Schwarzenegger și Maria Shriver au anunțat că Yeager va fi una dintre cele 13 persoane incluse la California Hall of Fame în expoziția de un an a Muzeului California. Flying Magazine l-a clasat pe Yeager pe locul 5 pe lista din 2013 a celor 51 de eroi ai aviației.

Yeager a trăit în California de Nord și a murit în după-amiaza zilei de 7 decembrie 2020, la vârsta de 97 de ani, într-un spital din Los Angeles.