Home » Life & Style » Omul care a refuzat să-l salute pe Hitler. Drama lui August Landmesser

Omul care a refuzat să-l salute pe Hitler. Drama lui August Landmesser

Manolică Anca / 10.03.2021, 15:06
Omul care a refuzat să-l salute pe Hitler. Drama lui August Landmesser

Omul care a refuzat să-l salute pe Hitler. Fotografia a făcut înconjurul lunii. Iată povestea cutremurătoare a lui August Landmesser, cel care ar fi făcut acest gest în semn de protest.

Omul care a refuzat să-l salute pe Hitler

August Landmesser, născut la Moorrege în 1910, a fost muncitor pe șantierul naval Blohm + Voss din Hamburg, Germania. El a devenit cunoscut ca fiind omul care a refuzat să-l salute pe Hitler, fiindcă o fotografie din 1936, îl ilustrează cum refuza în mod vizibil să efectueze salutul nazist alături de ceilalți muncitori.

Omul care a refuzat să-l salute pe Hitler
Omul care a refuzat să-l salute pe Hitler

Salutul nazist, cunoscut și sub numele de „Heil Hitler”, sau „salut Heil Hitler”, a fost un gest de salut oficial efectuat în Germania nazistă. Salutul a fost efectuat prin extinderea brațului drept în aer și spunând „Heil Hitler”. Conform War History Online, faptul că însuși Hitler se afla în fața mulțimii la acel moment face ca acest act de nesupunere să fie și mai admirabil. Însă, acest gest pare să fi fost, cel mai probabil, un gest de dragoste pentru soția lui.

Căsătoria cu evreica Irma

În anul 1930, când economia țării era la pământ, a urmat venirea la putere a lui Adolf Hitler și a Partidului Nazist. În anul următor, el a decis să devină membru de partid, fără să știe că tocmai sentimentele sale aveau să stea în calea succesului său. În 1934, el o întâlnea pe Irma Eckler, o femeie cu origini evreiești, din cauza căreia el a fost expulzat din partid.

Irma Eckler, soția lui August
Irma Eckler, soția lui August

În luna octombrie al aceluiași an, ea năștea o fetiță pe nume Ingrid, care i-a determinat, în anul 1937, să încerce să fuge în Danemarca. Însă, au fost prinși la graniță, el fiind închis și acuzat de „dezonorarea rasei”. Fiindcă la tribunal nu se știa că femeia avea origini evreiești, el a fost achitat din lipsă de probe, însă avetizat că va fi pedepsit dacă va repeta fapta. Zis și făcut, pentru că, la doar o lună distanță, el era arestat din nou și condamnat la doi ani și șase luni de muncă într-un lagăr de concentrare. Nu avea să își mai vadă niciodată soția.

Au urmat ani grei pentru soția lui. Între timp, în Germania fusese adoptată o lege tacită care prevedea arestarea soțiilor evreice ale bărbaților germani care „dezonoraseră rasa”. La momentul în care a fost arestată ea era însărcinată cu cea de-a doua fetiță. Au urmat clipe cuplite pentru ele. Fetele au fost mutate din orfelinate în aziluri și în alte ascunzători, mama lor decedând în 1942, în camerele de gazare din Bernburg.

Singura fotografie în care cei patru membri ai familiei apar împreună
Singura fotografie în care cei patru membri ai familiei apar împreună

A murit pe frontul din Croația

August Landmesser a fost eliberat în anul 1941 și a început să lucreze ca maistru. Doi ani mai târziu, el a fost recrutat în infanteria germană. A reușit să fugă în Croația, unde se presupune că a murit cu șase luni înainte de capitularea Germaniei.

Fotografia datorită căreia a devenit omul celebru care a refuzat să-l salute pe Hitler se pare că a fost realizată pe 13 iunie 1936, atunci când August lucra pe șantierul naval. În timpul inaugurării unui vas și-a făcut apariția pe șantier însuși Hitler. Probabil că acesta nu a dorit să îl salute pe omul care le decăzuse din demnitatea de om pe soția și fiica sa.