Home » Life & Style » Orașul abandonat cu peste 700 de castele de basm. De ce a ajuns pustiu. Motivul îți va da fiori

Orașul abandonat cu peste 700 de castele de basm. De ce a ajuns pustiu. Motivul îți va da fiori

Voicu Costin / 20.05.2022, 10:05
Orașul abandonat cu peste 700 de castele de basm. De ce a ajuns pustiu. Motivul îți va da fiori

Burj Al Babas este un complex de locuințe de 200 de milioane de dolari, situat lângă Mudurnu, în nord-vestul Turciei, la jumătatea distanței dintre Istanbul și Ankara. Clădirile sunt proiectate să semene cu castele în miniatură. Situl inițiat de Grupul Sarot a fost abandonat din 2019, după ce dezvoltatorii au depus faliment cu o datorie de 27 de milioane de dolari. De ce a ajuns pustiu?

Oraşul din basme chiar există!

Proiectul Burj Al Babas a presupus construirea a 732 de vile de lux cu trei etaje, toate foarte asemănătoare între ele și caracterizate prin elemente de arhitectură gotică, engleză și americană. Turnurile cilindrice cu lucarne și turnurile pătrate cu balustrade s-au inspirat în special din Turnul Galata din Istanbul, construit la sfârșitul Evului Mediu de către genovezi și din așa-numitul Turn al Fecioarei, situat pe o insulă din Istanbul. Strâmtoarea Bosfor se află la câteva sute de metri de oraș.

Conform broșurii originale, centrul complexului urma să includă o structură în formă de cupolă care conținea un centru comercial, facilități de sănătate și frumusețe, cum ar fi băi turcești, o moschee, un cinematograf și alte facilități deschise rezidenților.

Casele au fost puse în vânzare pentru sume cuprinse între 370.000 și 530.000 de dolari.  Vizând piața arabă, partenerii au numit dezvoltarea Burj Al Babas Thermal Tourism Company și au început să comercializeze casele prin agenția lor imobiliară din Kuweit. Situl din regiunea Mării Negre din Turcia era situat în apropierea izvoarelor termale din regiune. Săpăturile de pe amplasament au arătat că la 200 de metri sub pământ, temperatura apei a ajuns la 68 de grade Celsius.

Construcția complexului a început în 2014. Folosind 2.500 de muncitori, dezvoltatorii și-au propus să finalizeze proiectul în patru ani. Dezvoltarea a avut inițial succes, aproximativ jumătate din castele fiind vândute în avans.

Povestea frumoasă s-a sfârşit tragic

În 2018, vânzările au stagnat în cele din urmă, ceea ce a făcut ca dezvoltatorul să intre în faliment. Scăderea prețului petrolului și instabilitatea din Turcia au fost invocate drept motive pentru scăderea vânzărilor. Primarul orașului Mudurnu Mehmet Inegol a rămas încrezător că proiectul va începe din nou.

Președintele Grupului Sarot, Mehmet Emin Yerdelen, a declarat pentru Daily News:

„Nu am putut primi creanțe de aproximativ 7,5 milioane de dolari pentru vilele pe care le-am vândut.  Am solicitat protecția falimentului, dar instanța a decis falimentul. Vom face apel la hotărâre.”

Începând cu 2021, totuși, 587 din cele 732 de case planificate au fost începute, inclusiv câteva grădini, dar niciuna nu a fost finalizată. Vilele luxoase sunt identice și proiectul per ansamblu are o priveliște mirifică, însă ceva nu a mers conform planului. Cele 732 de locuințe nu au și proprietari, orașul fiind acum unul fantomă, unde nu locuiește nimeni.

„Mai avem 250 de vile finalizate și gata de vânzare. Vânzarea a doar 100 dintre ele ar fi suficientă pentru a achita datoriile și a finaliza proiectul. Credem că vom depăși criza în patru sau cinci luni. Plănuim să deschidem localul parțial în 2019, a declarat Mehmet Emin Yerdelen.”

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, a încurajat finalizarea construcției

Președintele turc vedea în acest proiect o creștere a economiei țării, dar și mai multe locuri de muncă. Din păcate, prăbușirea lirei turcească nu a distrus doar speranțele celor doi frați, ci și a autorităților. Erdoğan a încercat să îi ajute pe frații Yerdelen, iar în 2018 a încurajat cetățenii străini să vină în Turcia, relaxând cerințele financiare. Voia să dubleze investițiile pe piața imobiliară și ar fi putut crește numărul de persoane interesate de o vilă în complexul de lux.