Home » Life & Style » Papa Francisc – povestea de viață care bate orice scenariu de film. Ce meserie a avut în tinerețe și cine este singura femeie pe care a iubit-o

Papa Francisc – povestea de viață care bate orice scenariu de film. Ce meserie a avut în tinerețe și cine este singura femeie pe care a iubit-o

Violeta Badea / 09.04.2021, 12:48

Papa Francisc – povestea de viață care bate orice scenariu de film. Ce meserie a avut în tinerețe, ce salariu are acum și cine este singura femeie pe care a iubit-o. Papa Francisc este unul dintre cei mai îndrăgiți Suverani Pontifi din toate timpurile. Puțini cunosc însă detalii despre viața sa care bate orice scenariu de film. În acest material veți afla ce meseria a vut în tinerețe, ce salariu are acum, dar și câteva detalii despre singura femeie pe care a iubit-o.

Papa Francisc- povestea de viață care bate orice scenariu de film

Papa Francisc - viata sa
Papa Francisc – viata sa

Jorge Mario Bergoglio, cunoscut sub denumirea de Papa Francisc, s-a născut pe data de 17 decembrie 1936, la Flores, o suburbie din Buenos Aires. Acesta a făcut parte dintr-o familie de emigranți italieni, fiind cel mai mare dintre cei cinci copii ai familiei. Tatăl lui a avut meseria de lucrător feroviar, iar mama sa era casnică. Papa Francisc a învățat la Şcoala Tehnică nr. 27 Hipólito Yrigoyen, unde a obținut diploma de  tehnician în chimie, apoi a urmat cursurile seminarului din Villa Devoto, Buenos Aires.

Un lucru mai puțin cunoscut despre Suveranul Pontif este că la vârsta de  21 de ani a suferit o infecție deosebit de gravă, în urma căreia un plămân i-a fost îndepărtat. În anul 1958, Papa Francisc  a intrat în Societatea lui Isus și a studiat pentru a ajunge preot la seminarul iezuit în Villa Devoto. După doi ani, s-a reîntors la Buenos Aires, unde a obţinut, în anul 1963, licenţa în filozofie la Colegiul Maximo San Jose.

Papa Francisc, in tinerete
Papa Francisc, in tinerete

Între anii 1964 și 1965, a fost profesor și a predat literatura și psihologia la un colegiu din Argentina, iar în anul 1966 a predat aceleaşi discipline la un colegiu din Buenos Aires. În anul 1968, a fost hirotonit preot. În anul 1992, Papa Ioan Paul al II-lea îl numeşte episcop de Auca, în 17 iunie 1992 a fost numit episcop auxiliar de Buenos Aires, şi tot în anul 1992 a fost ordinat episcop în aceeaşi Arhidieceză.

Pe data de 28 februarie 1998 a devenit arhiepiscop de Buenos Aires, iar pe data de 6 noiembrie 1998 i-a fost încredințată şi jurisdicția episcopală asupra credincioșilor de rit bizantin din Argentina. În anul 2005, la Conclavul care-l desemna pe urmașul Papei Ioan Paul al II-lea, Papa Francisc a fost cel de-al doilea clasat după numarul de voturi obţinute din partea cardinalilor. Pe prima poziție s-a clasat Joseph Ratzinger, devenit atunci Papa Benedict al XVI-lea.

Pe data de 13 martie 2013, a fost ales succesorul Papei Benedict al XVI-lea, iar cardinalul Jean-Louis Tauran a pronunțat celebra formulă latină „Habemus papam” și a anunțat oamenii de alegerea cardinalului Jorge Mario Bergoglio în funcția de episcop al Romei și Papă al Bisericii Catolice, sub numele de Papa Francisc.

Ce meserie a avut în tinerețe, ce salariu are acum și cine este singura femeie pe care a iubit-o

Amalia Damonte
Amalia Damonte

Așa cum am spus și mai sus, Papa Francisc a făcut parte dintr-o familie modestă, motiv pentru care trebuia să se întrețină singur. Astfel, în tinerețe a fost nevoit să se angajeze ca om de serviciu într-un bar din Buenos Aires, pentru a-şi finanţa studiile.

Arhiepscopul a fost un om obișnuit, ba chiar a fost și îndrăgostit. Puțini sunt cei care știu că Papa Francisc a iubit orbește o femeie pe nume Amalia Damonte, pe care a vrut să o ia și de soție. Și practic refuzul acesteia de a face pasul spre căsătorie, l-a determinat pe actualul Papă să aleagă drumul preoției.

Acesta a povestit că la vârsta de doar 12 ani, Suveranul Pontif a amenințat-o pe femeie că se face preot dacă nu se însoară cu ea, lucru care, de altfel, s-a și întâmplat. Amalia Damonte, acum în vârstă de 83 de ani, a fost șocată la aflarea veștii că Francisc a devenit Papă.

„Pur și simplu am înghețat în fața televizorului. Nu-mi venea să cred că Jorge a devenit papă. Aveam 12-13 ani, nu mai mult. Era minunat, era un băiat așa drăguț. Și într-o zi mi-a trimis o scrisoare care m-a costat o palmă peste față de la tatăl meu. Spunea că vrea să ne căsătorim și va cumpăra o casă albă să locuim în ea. Mi-a scris exact așa că dacă nu voi spune Da, atunci el se va face preot. Norocul lui că am spus Nu.”, a declarat femeia în anul 2013, citată de Daily Mail.

Deși se bucură de un succes colosal, Suveranul Pontif nu are un salariu lunar, potrivit celor de la References care se ocupă cu astfel de topuri financiare. Totuși, Papa Francisc a câștigat circa cinci milioane de euro din drepturi de autor pentru lucrările sale, dar suma a donat-o pentru sprijinirea anumitor activități.