Pentru a da o notă exotică și puțin farmec unei băi sumbre, o idee bună este de a invita plantele să crească nu numai în sufragerie ori balcon, ci și în spațiul considerat cameră de serviciu. Plantele de interior pot reprezenta elemente de decor și sursă pentru a ne crea starea de bine mult dorită. În plus, dacă verdele semnifică dragostea de natură, optimismul, speranța, de ce să nu-l aducem și în băile noastre? Cu condiția să facem alegerile potrivite, fiindcă nu toate florile rezistă în acest loc din casă.
Originară din Asia, alocasia necesită lumină, umiditate, dar și căldură, așa încât se va simți confortabil în baie. Trebuie instalată într-o zonă mai luminoasă a încăperii, mai ales iarna, evitând curenții de aer.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Numit și Monstera, filodendronul este o plantă tropicală perenă originară din America Centrală și de Sud. Are frunze mari, lucioase, adânc crestate și perforate între nervurile principale. Filodendronul necesită o cantitate moderată de lumină. În schimb, are nevoie de umiditate ridicată și de temperaturi între 20- 25 de grade Celsius. Udarea poate fi însoțită și de pulverizarea apei pe frunze.
Este o plantă fără flori, dar decorează prin frunzele ei lungi, frumos arcuite. Sensibilă la uscăciunea aerului, apreciază umiditatea. Prin urmare, feriga se va simți foarte bine într-o baie orientată mai ales spre nord.
Plantă tropicală reunind peste 25.000 de specii diferite, orhideea se va dezvolta minunat în umiditatea unei băi. De asemenea, orhideea iubește foarte mult lumina, dar nu pe cea directă a soarelui. Se recomandă udarea săptămânală a florii prin scufundarea ei în cadă timp de 15 minute, după care se lasă să se scurgă bine înainte de a o pune la loc.
Originară din America de Sud, calathea are frunzișul foarte bogat și elegant. Dacă apreciază temperaturile în jur de 20 de grade C, se teme de lumina directă a soarelui și preferă locurile umbrite. Prin urmare, nu o așezați direct lângă fereastra băii. De asemenea, evitați instalarea acesteia în apropierea unei surse de căldură uscată (radiator). Pe de altă parte, calathea iubește umiditatea, de aceea baia este pentru ea camera ideală.
Din cele peste 1000 de specii de palmieri, în apartamente/băi se poate cultiva cu precădere Phoenix. Acesta are frunze penate lungi de peste 1 m și poate fi produs ușor de către amatori folosind curmale care se găsesc iarna în comerț.
Dacă vă hotărâți să adoptați plante verzi în baie, sa stiți că este important ca spațiul să aibă geam. În caz contrar, investiți într-un bec care difuzează lumina naturală cu un cronometru ce se activează regulat pe tot parcursul zilei.
Dacă umiditatea din baie ajută plantele să prospere, nu uitați, totuși, să le udați în mod regulat, însă nu în exces. Plantele urăsc apa în exces și apa stătătoare. Pentru a verifica dacă planta are nevoie de apă, atingeți solul cu vârful degetelor. Când este uscat, udați-l.