Home » Life & Style » Povestea Catedralei Mântuirii Neamului. Care este de fapt originea construcției impunătoare din România

Povestea Catedralei Mântuirii Neamului. Care este de fapt originea construcției impunătoare din România

Alexandru Cazacu / 06.05.2021, 10:59
Povestea Catedralei Mântuirii Neamului. Care este de fapt originea construcției impunătoare din România

Ai putea crede că ideea construcției Catedralei Mântuirii Neamului este una recentă, însă nu este chiar așa. Cine a fost cel care a propus prima oară construirea acesteia și care este de fapt originea construcției impunătoare, poți afla în continuare.

Povestea Catedralei Mântuirii Neamului. Care este originea construcției impunătoare din România

Proiectul Catedralei Neamului a fost unul controversat chiar și peste hotare. Cu toate acestea, proiectul de construire al impunătoarei catedrale nu este un proiect recent, ci a pornit ca idee în urmă cu mai bine de 130 de ani, dar a ajuns să fie pus în practică abia în 2010.

Invitat în cadrul unei emisiuni de la Digi24, arhitectul Constantin Amânei a vorbit despre Catedrala Mântuirii Neamului. Potrivit acestuia, construcția are o istorie lungă, iar ideea construirii unei astfel de Catedrale a fost inițial propusă chiar de regele Carol I.

”Catedrala are o istorie lungă. Primă dată ideea construcției unei Catedrale Naționale a fost a lui regelui Carol I. Catolic fiind, a vrut să facă pentru poporul lui ortodox o catedrală reprezentativă, dar din varii motive nu s-a putut face.

După 1990 s-a reluat ideea construirii Catedralei Neamului, iar patriarh era Patriarhul Teoctist. El a discutat cu Uniunea Arhitecților și cu Ordinul Arhitecților ca să se organizeze mai multe concursuri pentru construcție. Era un obiectiv foarte important și de aceea s-a dat importanță așa mare”, a explicat arhitectul la Digi24.

Patriarhul Daniel a schimbat regulile jocului

Potrivit lui Constantin Amânei, atunci când a venit Patriarhul Daniel regulile jocului s-au schimbat. Se pare pare că patriarhul a fost acela care a ales amplasamentul definitiv al Catedralei.

”Când a venit Patriarhul Daniel, acesta a schimbat regulile jocului. Pentru a nu mai avea astfel de eșecuri, cu tot felul de machete, idei și amplasamente discutabile, el a zis astfel: facem niște lucruri care să fie concrete. A stabilit amplasamentul definitiv, cel de pe Calea 13 Septembrie și l-a stabilit legal, cu acte”, a adăugat Constantin Amâiei.

Povestea Catedralei Mântuirii Neamului. Care este originea construcției impunătoare
Povestea Catedralei Mântuirii Neamului. Care este originea construcției impunătoare

Cel mai mare iconostas ortodox din lume

Potrivit basilica.ro, Catedrala Mântuirii Neamului are cel mai mare iconostas ortodox din lume. Icoanele de deasupra altarului sunt întinse pe o suprafață de 23,8 metri lungime și 17,1 metri înălțime, recordul fiind confirmat de ”Academy of World Records”.

În 2018, catapeteasma Catedralei Mântuirii Neamului a fost realizată sub conducerea pictorului Daniel Codrescu. Cel mai mare iconostas din lume cuprinde nu mai puțin de 45 de icoane. Acestea sunt realizate în stil bizantin și sunt așezate pe 4 registre. De asemenea, teserele din care este realizat mozaicul sun fabricate în atelierul Orsoni din Veneția.

Mai mult de atât, potrivit sursei citate anterior, catapeteasma va fi acoperită cu mozaic pe ambele părți, având astfel o pictură în mozaic cu o suprafață de 800 de metri pătrați. Potrivit Academiei, după ce catedrala va fi pictată integral (în mozaic) va avea cea mai mare colecție interioară de astfel de picturi. În plus, având 16 metri de la bază până în vârful aureolei, pe absida altarului se găsește cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului din România.