Home » Life & Style » Povestea incredibilă a lui Nicolae Minovici, medicul care s-a spânzurat de 12 ori. De ce a ales el să sfideze moartea

Povestea incredibilă a lui Nicolae Minovici, medicul care s-a spânzurat de 12 ori. De ce a ales el să sfideze moartea

Bucur Ioana / 23.10.2020, 10:26

El este medicul care s-a spânzurat de 12 ori, fără să își dorească să moară! Nicolae Minovici a revoluționat medicina românească cu experimentele sale. În jurnalul său, a documentat, la secundă, toate senzațiile și emoțiile ce îi inundau corpul, pe măsură ce se apropia de ultima suflare. Rezultatul? O lucrare controversată, dar care a devenit carte de căpătăi pentru mulți medici.

Nicoale Minovici, fratele celebrului Mina Minovici, nici nu a vrut să audă de Medicină

În familia Minovici erau deja șase copii când a venit pe lume Nicolae, cel care avea să fie cunoscut ca „medicul care s-a spânzurat de 12 ori”, pe 23 octombrie 1868. Era cel mai mic, cel mai răsfățat, fiind descris ca o „fire încăpățânată, îndărătnică, dar voluntară”. Nicolae Minovici a absolvit liceul în București, la Sfântul Sava. Când a venit momentul să își aleagă o meserie, s-a răzvrătit împotriva alegerilor făcute de frații săi, toți dedicați științei, și s-a înscris la Școala de Belle-Arte. Însă Mina Minovici, probabil conștient de abilitățile fratelui mai mic, nu i-a dat pace. A rezistat un singur an la Arte. Următorul an universitar l-a găsit student la Medicină.

Ce a vrut să demonstreze Nicolae Minovici, medicul care s-a spânzurat de 12 ori
Nicolae Minovici s-a răzvrătit împotriva familiei, alegând să studieze artă

Nicolae Minovici a fost primul care a reușit să folosească amprentele pentru identificarea unui tâlhar

Încă din primii ani de studenție, Nicolae Minovici a dovedit că urma să fie o figură importantă în medicina românească. A fost primul din țară care a reușit să-l identifice pe autorul unui furt cu ajutorul amprentelor. Nici teza sa de doctorat nu a fost una banală. Tema aleasă de el, una extrem de controversată, a marcat o nouă premieră: „Tatuajele în România”.

În 1899, Nicolae Minovici pleacă în Berlin pentru a-și continua studiile. Când se întoarce în țară, în 1906, înființează prima Societate de Salvare din Balcani, instituție ce a reușit să se autofinanțeze mai bine de 30 de ani.

Medicul care s-a spânzurat de 12 ori. Nicolae Minovici a documentat fiecare senzație și trăire pe care le simt cei care își pun capăt zilelor

Nicolae Minovici spunea că, pentru a putea vorbi despre ce simt oamenii în momentul spânzurării, trebuie să o simți pe pielea ta. Așa că a trecut la fapte. Medicul s-a spânzurat de 12 ori, sfidând de fiecare dată moartea. Și-a notat concluziile în jurnalul ce avea să devină „Studiu asupra spânzurării”. În el, Nicolae Minovici numea tentativele de sinucidere „ședințe de autostrangulare”.

„Prima dată când am încercat să-mi provoc moartea în chipul acesta, zăceam întins pe patul meu, privind cerul. Cu ambele mâini mi-am strâns cu putere gâtlejul în jurul mărului lui Adam. În secunda a V-a simţeam cum se coboară peste mine un văl purpuriu şi apoi un văl negru. Cu o repeziciune uimitoare defilau apoi înaintea ochilor mei sufleteşti fel de fel de icoane. Apoi am simţit ceva asemănător cu o cumplită descărcare electrică şi totul se făcu negru. Am pierdut simţul raţiunii”, a spus Nicolae Minovici, după prima ședință de autostrangulare.

„Curagiul căpătat din aceste şedinţe, a doua zi ne-a făcut să încercăm una mai lungă… de data asta şedinţa a fost prelungită până la 26 de secunde… şi ne-am putut da mai bine seama de mecanismele morții. Durerea ce laţul ne provoacă în dreptul osului hioid era aşa de mare încât cu bună voinţa ce aveam, ne-a fost cu neputinţă a prelungi experimentul, a adăugat medicul.

Ce a vrut să demonstreze Nicolae Minovici, medicul care s-a spânzurat de 12 ori
A fost primul din România care a reușit să-l identifice pe autorul unui furt cu ajutorul amprentelor

Medicul care s-a spânzurat de 12 ori a stat atârnat la doi metri deasupra pământului

Cu toate că deveneau din ce în ce mai greu de suportat, experimentele au mers mai departe. Pentru a testa ce schimbări apar în funcție de condițiile în care are loc spânzurarea, Nicolae Minovici a ajuns să se atârne și de la o înălțime de doi metri.

Pleoapele mi s-au închis cu forţă, parcă de o putere nevăzută. Am simţit apoi cum mi se închid căile de respiraţie, după care a urmat un muget sinistru ce pătrundea în urechi. N-am mai auzit vocea servitorului care trăgea frânghia”, a povestit Nicolae Minovici.

„Studiu asupra spânzurării” este o lucrare unică în literatura medicală românească. După ce a finalizat lucrarea, medicul Nicolae Minovici a explicat: „Studiul spânzurării deschide interesului şi îndatoririlor, câmpul cel mai vast, perspectiva cea mai nelimitată. Suntem departe de a crede că asupra acestui subiect ştiinţa şi-a spus ultimul cuvânt sau a renunţat de a-l spune. Nu încape îndoială că se va găsi o dezlegare şi la aceasta.”

Ce a vrut să demonstreze Nicolae Minovici, medicul care s-a spânzurat de 12 ori
Nicolae Minovici a fost ales primar, fără să candideze

Medicul care s-a spânzurat de 12 ori a ajuns la Primăria București

Cariera lui Nicolae Minovici a fost impresionantă. A lucrat ca medic legist pe lângă parchetul Tribunalului Ilfov, Subdirector al Institutului medico-legal şi profesor de medicină legală la Şcoala de Ştiinţe de Stat. Apoi, și-a îndreptat preocupările problemele orașului București. La finalul Primului Război Mondial, Nicolae Minovici a înființat, la Cluj, primul Institut de Medicină Legală.

Se întoarce în București în 1926 și devine primarul Sectorului III Albastru, ce cuprindea cartierele Rahova, Grozăveşti, Mandravela, Dealul Spirii, Cotroceni, 13 Septembrie şi Şerban Vodă. În timpul mandatului, a primit porecla „Minovici dărâmă tot / Minovici e târnăcop”. De ce? Cât a fost primar, medicul a făcut tot ce a putut pentru a reabilita aceste mahalale. A curățat și a pavat străzile, maidanele au devenit parcuri și a construit primele toalete subterane.

Nicolae Minovici a fost ales primar, fără să candideze

În Băneasa, Nicolae Minovici era văzut ca un erou al celor nevoiași. Medicul oferea burse de studiu copiilor cu rezultate bune la școală și dădea bani familiilor sărace. În 1934, drept mulțumire, locuitorii l-au ales primar al satului, cu toate că numele lui nu era în cursa electorală.

Și-a donat toată averea Primăriei București: casa, ferma și colecția de tablouri. Banii i-a dat organizațiilor ce aveau grijă de copiii orfani. Nicolae Minovici a apucat să se bucure de pensie doar trei luni. A fost răpus, pe 26 iunie 1941, de un cancer la laringe.