Home » Life & Style » Primul post de televiziune privat din România. Andreea Esca și Andreea Berecleanu, printre vedetele care s-au lansat aici

Primul post de televiziune privat din România. Andreea Esca și Andreea Berecleanu, printre vedetele care s-au lansat aici

Nistor Alexandru / 25.11.2021, 16:11
Primul post de televiziune privat din România. Andreea Esca și Andreea Berecleanu, printre vedetele care s-au lansat aici

Unii dintre voi cu siguranță și-au pus întrebarea cu privire la primul post de televiziune privată din România. Află când a emis aceasta pentru prima dată și ce vedete și-au făcut debutul aici.

Primul post de televiziune privat din România a emis în 1991

Primul post de televiziune după perioada comunistă a fost SOTI. Acesta a luat ființă în data de 9 decembrie 1991. Societatea pentru Organizarea unei Televiziuni Independente sau pe scurt SOTI a fost prima televiziune independentă din Europa de Est și aceasta a apărut în rapoartele speciale ale Consiliului Europei în perioada 1991-1993, fiind recunoscută de către Adminstrația SUA ca un reper al democrației în România.

Acest proiect a fost finanțat de către americani cu ajutorul International Media Fund care reprezenta o asociație de donatori internaționali cu sediul în Washington. Acest proiect a fost perceput ca fiind unul destul de incomod guvernului Iliescu, iar valorile susținute erau libertatea și democrația. Totodată, printre fondatori s-au numărat mai mulți jurnaliști celebri, intelectuali și lideri civici.

Perioada în care a emis acest post de televiziune a fost 1991-1994, pe frecvența canalului 2 al Televiziunii Române, începând cu orele 23:00. Emisiunile care erau difuzate pe acest post de televiziune erau ”În al doisprezecelea ceas”, ”SOTI – prietenul dumneavoastră”, ”Lumea la noi acasă”, ”Tinerețe fără bătrânețe”, ”SOS Cultura” și ”Cinepanorama TV”. Angajații televiziunii la acea vreme erau persoane foarte cunoscute în presa actuală.

post televiziune
Andreea Esca s-a lansat in televiziune la postul SOTI

Andreea Esca

Cunoscuta prezentatoare a afirmat că a ajuns în cadrul televiziunii SOTI dintr-o întâmplare. La acea vreme, Andreea Esca era prezentatoarea știrilor și, cât timp a lucrat acolo, a beneficiat de o bursă CNN. În prezent, aceasta este prezentatoare a știrilor Pro TV, director editorial al publicației ”The One” și realizatoarea emisiunii ”La radio cu Andreea Esca” difuzată pe postul de radio Europa FM.

Răzvan Dumitrescu

Deși acesta a venit inițial pentru un post de inginer de sunet, Răzvan Dumitrescu a fost angajat ca prezentator de știri, alături de Andreea Esca. Ulterior, acesta a lucrat la TVR, B1 TV și Realitatea TV. În prezent, Răzvan Dumitrescu este realizatorul emisiunii ”Subiectiv” de la Antena 3.

Lucian Mândruță

Lucian Mândruță a ajuns la SOTI înlocuind un prezentator bolnav. Acesta a beneficiat și de o bursă CNN. După aceea, prezentatorul a lucrat la Tele7ABC, Pro TV și Antena 1. În prezent, acesta nu își mai face apariția la TV și lucrează ca lector în cadrul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării al Universității din București.

Raluca Moianu

Raluca Moianu, fosta prezentatoare a emisiunii ”Iartă-mă” a lucrat și ea anterior la SOTI. Aceasta prezenta o emisiune de muzică latino care se numea ”În arșița muzicii”. În prezent, lucrează ca director de programe la Gold FM.

Andreea Berecleanu

La nici 19 ani, Andreea Berecleanu se angaja la SOTI pe postul de reporter/redactor. După aceea, ea a lucrat pentru Antena 1, Pro TV, revenind la Antena 1 unde, din 2003 prezintă și astăzi Observatorul.

Denisa Ticu

Denisa Ticu fiind la acea vreme prezentatoare a știrilor de la miezul nopții, a fost mutată la prezentarea emisiunilor. După ce a plecat de  la primul post de televiziune privat din România, aceasta a lucra la Tele7ABC și la Antena 1. Acum, ea prezintă rubrica meteo de la Antena 3.

Cristina Liberis

Cristina Liberis este una dintre cei mai cunoscuți jurnaliști, realizator de știri și reporter de război din țară. Ea este ultimul jurnalist care a realizat un interviu cu Yasser Arafat. Ulterior, a lucrat la Antena 1, TVR, Realitatea TV, Giga TV, iar acum este news manager la Kanal D.