Home » Life & Style » Prințul Philip și Regele Mihai, prieteni din copilărie. Unde obișnuiau să își petreacă vacanțele. Imagini istorice cu cei doi

Prințul Philip și Regele Mihai, prieteni din copilărie. Unde obișnuiau să își petreacă vacanțele. Imagini istorice cu cei doi

Alexandru Cazacu / 12.04.2021, 16:01

Nu mulți sunt cei care știu acest lucru, însă prințul Philip și Regele Mihai au fost veri și s-au născut chiar în același an. Ba chiar mai mult de atât, cei doi și-au petrecut o mare parte din copilărie.

Prințul Philip și Regele Mihai, prieteni din copilărie. Unde obișnuiau să își petreacă vacanțele

Casa Regală a Marii Britanii a anunțat vineri decesul Prințului Philip. Ducele de Edinburgh a fost căsătorit vreme de mai bine de 73 de ani cu Regina Elisabeta și a fost văr cu Regele Mihai, împreună cu care și-a petrecut mult timp în copilărie, fiind de aceeași vârstă. În anul 2011, Familia Regală a României a publicat o serie de imagini inedite cu cei doi prinți în vacanțe la Mamaia și Sinaia sau la Florența, în Italia.

Istoricul Adrian Cioroianu a vorbit pentru edupedu.ro despre legătura dintre Casa Regală a Marii Britanii și Casa Regală a României. Potrivit istoricului Prințul Philip se înțelegea foarte bine cu vărul său Regele Mihai.

”Puțină lume știe că Philip era, de fapt, una dintre persoanele cu care Regele Mihai s-a înțeles foarte bine. Și Regele Mihai și Regina Ana erau prieteni foarte buni cu el, Regina Ana avea un simț al umorului absolut debordant și era o femeie plină de viață, ei s-au înțeles mereu bine cu Prințul Philip, care avea ceva din spiritul nostru sud european. El este, totuși, un prinț al Greciei la origini.

Era înrudit cu familia Regală Britanică prin Regina Victoria (este verișor de gradul al III-lea cu Regina Elisabeta, soția sa). De asemenea, Philip avea și sânge german, rus, danez, era un cosmopolit în adevăratul sens al cuvântului. Și Regele Mihai, la rândul lui, era rezultatul unei linii care avea sânge german, englez, grec. Sunt o mixtură de sensibilități și culturi europene și poate acesta este unul dintre argumentele pentru care se înțelegeau așa de bine și e un argument pentru ca noi să-l regretăm astăzi, evident la o vârstă respectabilă de 99 de ani”, a spus Cioroianu pentru edupedu.ro.

Prințul Philip și Regele Mihai, prieteni din copilărie. FOTO: Casa Regală a României/romaniaregala.ro
Prințul Philip și Regele Mihai, prieteni din copilărie. FOTO: Casa Regală a României/romaniaregala.ro

Regele Mihai a fost simpatizat de Prințul Philip și de Regina Elisabeta

De asemenea, Adrian Cioroianu a adăugat că Mihai era rege de pe vremea când Elisabeta era încă moștenitoare la tron. Se pare că Regele Mihai a fost îndrăgit atât de vărul său, prințul Philip, dar și de către Regina Elisabeta a II-a. Mai mult de atât, potrivit istoricului, chiar principesa Margareta a spus că membrii Casei Regale Britanice au fost un sprijin moral și au existat și multe dovezi de prietenie între cele două familii.

Principele Philip și Regele Mihai, născuți în același an, au fost veri și au păstrat o prietenie de o viață întreagă. Ducele de Edinburg a botezat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și i-a purtat de grijă în școală, la liceu și la facultate. Principele Philip, alături de Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viața Familiei Regale române.

După dispariția Regelui Mihai, pentru Majestatea Sa Margareta, Ducele de Edinburg a fost o figură părintească. Toate generațiile din Familiile Regale română și britanică au fost apropiate, dar pentru generația de astăzi, Regina Elisabeta a II-a și Principele Philip rămân drept modele spirituale, surse fundamentale de inspirație”, scrie Familia Regală a României pe pagina de socializare.